Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите

Няма завишения на стойностите на чревните бактерии
23 юли 2016 10:36, Елка Василева
91
Нашето море - 30 пъти по-чисто от нормите
Снимка: архив, Булфото

До 30 пъти по-чисто е Черно море от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие. Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли, пише „24 часа“.

“Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи”, коментира микробиологът от РЗИ-Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка на “24 часа” установи, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция.

Положението на север от Обзор няма промяна през последната година. След като през 2015-а за последно бе открита реконструираната пречиствателна станция на Варна, положението по плажовете в града се подобри. Община Бяла отвежда отпадните си води в пречиствателната станция в Обзор. Такава обаче няма в Долни чифлик. В градчето, на чиято територия е курортът Шкорпиловци, е предвидена площадка за подобна станция. Малко по̀ на север е пречиствателната станция на курорта Камчия с капацитет 10 хил. души. Модернизацията на тази в Албена предстои. Ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище.

Крайбрежията на Созопол, Несебър и Лозенец са точките, които през последните летни сезони най-често предизвикваха съмнения за чистотата на морската вода. Созопол преживя строителен бум - плътно покрита с вили и имения е местността Боджака, появиха се и няколко големи комплекса. Наличието на локални пречиствателни станции не решават генерално въпроса с пречистването на отпадните води, което стана факт с финализирането на проект за 75 млн. лв. Местните чакат това 30 г. Лентата отряза премиерът Бойко Борисов. Това е най-мащабният проект за общината, който освен станция за пречиствате на отпадните води включва и довеждащите колектори от общинския център и Черноморец.

Несебър е от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон, много съм благодарен, че с добра комуникация с МОСВ и правителството успяхме да завършим този проект, заяви кметът Николай Димитров.

Най-новата инвестиция, свързана с опазване на чистотата на крайбрежните води, е изграждането на задържателен резервоар към съществуващата пречиствателна станция край Лозенец, община Царево. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

С последните инвестиции вече няма южна община с излаз на море, която да е без пречиствателно съоръжение. Проверките на РИОСВ в Бургас досега също не показват нещо смущаващо, казва шефката на екоинспекцията Тонка Атанасова.
 


91
Още по темата: Черно моречиста вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Нашето море - 3 / три/ пъти по-горещо от нормите !Очаква се тези дни около Емине -- водата да заври !!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 април мина
но става за виц
57
0
 
6
 
! Отговори
маке-ариец преди 4 години
ГоМната на *** в гьола са толкова радиоактивни, че унищожили всички бактерии. Казах!
56
3
 
14
 
! Отговори
:) преди 4 години
Така си е :) Лазурно и синьо е Кафяво море. Затова по телевизиите въртят само реклами на лекарства спиращи стомашните разстройства :)
Поне пишете ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ :)
И поздрави за Черноморието от мен. От над 10 години не съм ходил там и тази година пак съм в чужбина. Не за друго, а искам да си почина, което в копторите по Кафяво море е НЕВЪЗМОЖНО!
55
1
 
16
 
! Отговори
Холмс преди 4 години
Българската норма е 1 л....о на кв.м.Следователно,сега едно л.....о плува средно на 30 кв.м!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

''българките най-красивите жени на планетата!''
******************************************************

А зъби имат ли ?
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май пак ни хванаха за канарчета с тези норми. Ами то нашето море ако е 30 пъти по-чисто от нормите, то тогава в Гърция трябва да е 60 000 пъти по-чисто от нормите.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната статия на мутро-олигархията, целяща да привлече балъци да се къпят в ***.
Не се хабете. Нормалните хора отдавна не стъпваме там.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не ходите на море с веро бе ?
50
1
 
16
 
! Отговори
дрън преди 4 години
А мутрите там ли са или ги пречистихте?Сега са честни хотелиери и ресторантьори!а 20 кинта за чадър и шезлонг?На *** в морето вече шишарки ли им викате?
49
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който не му харесва да,не идва. Плуете, а по крайбрежието само коли от провинцията. Ходете в Гърция и Турция там след полунощ изпускат фикалийте в морете, които са събирали цял ден в резервоари. Смърди и не се трае, но нали трябва да се кефим на чуждото и не виждаме истината.
48
1
 
16
 
! Отговори
анкета преди 4 години
1.Още не съм изтрещял за да си рискувам здравето и живота по нашето Черноморие (+)

2.Ще се къпя до полуда в нашите курорти,ако ще да пипна дизентерия,холера и хепатит едновременно (-)
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oo чудо, и това само за 1 година, пропагандата не спи
46
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 Пъти по чисто от Септична Яма.Даже и Така Подлежи да съмнения.
45
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Пълен фалш. Тяхните стъкмени измервания да си ги заврат ... "Чистотата" е видима дори с невъоръжено око.
44
2
 
19
 
! Отговори
Ник преди 4 години
500 колонофлурестиращи единици - АС САМ Ф ШОГ!!!!!!! Те такъв термин само в речника на Днес.бг има!
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде отиват ла.ната в тези огромни курорти и селища????
При това чудовищно презастрояване всяко туристическо селище трябва да има пречиствателна станция.А сега колко са и къде?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които трябва да следят за чистотата и хигиената, гледат на работата си като на хранилка.
Масови гадости по заведенията, отровни храни, *** на всякъде, водата ***, а резултататите, с които ни замазвате очите - все прекрасни
Ами май някой си плаща, за да ни храни с *** а проверяващите да не виждат нищо? А може би някой е наредил резултатите от водата да изглеждат прекрасно?
И защо ни е тази държавна агенция за храните, която крие имената на производителите на отровна храна?
41
1
 
21
 
! Отговори
Стойчев преди 4 години
Най-напред-новото офрмление на сайта Ви е заимствано от други сайтове и не струва, съжалявам,че Ви го казвам! Тази дама *** Василева ходила ли е по плажове извън България и какво би казала при едно сравнение на морската вода по испанските пла жове,където дъното поне на 7-8 метра се вижда и водата е КРИСТАЛНО ЧИСТА и синее, синее ?! Хайде, холан,да се къпят в нашите води тия дето са правили изследванията, техните роднини и поръчалите тази статия !
40
19
 
1
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Гладен редактор Днес на градския плаж във Варна, водата беше кристална, бистра и не много топла. Между къпещите се плуаха безброй малки рибки. Когато фактите говорят дори *** като тебе би трябвало да замълчат.