Млечна като Анелия, сочна като Камелия. Що е то?

Продавачите по плажовете атакуват с лафове
25 юли 2016 08:47, Мария Захариева
32
Млечна като Анелия, сочна като Камелия. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Народният гений стигна небивали висоти на плажа в желанието да продаде на летовниците повече царевица, гевреци, сладолед и слънчогледови семки. Бисерите на продавачите извират един след друг - кой от кой по-умопомрачително абсурдни, разказва "24 часа". Българите се заливат от смях, а чужденците дгледат романтично неразбиращо на гръмките каламбури и възклицания.

Както всяко нещо и лафовете обаче търпят развитие според времето. Ако допреди 4-5 години слънчогледът от "градината на Сандокан" вървеше сред плажуващите, сега на мода е вече "градината на Али Ръза". Името на героя от турския сериал "Листопад" продава всичко, каквото си помислиш за ядене и пиене. Али Ръза отдавна е заменил изтърканите вече "имиджмейкъри" от зората на демокрацията Изаура и Леонсио от латиноамериканските сериали, които навремето разсмиваха летовниците.

Най-големи бисери може да се чуят на плажовете с преобладаващо български летовници. Разносвачите знаят, че ще предизвикат смях, и директно атакуват с лафове на пясъка. Понякога даже не толкова, за да си продадат стоката, а за да получат овации за представлението си.

На плажа в Созопол се продава и бира от хладилни чанти. Там изобретателните търговци възвестяват за пенливата течност с проглушителното "бира за майките да кърмят децата".

Обикновено името Данчо е събирателен образ на разносвачите от Обзор до Резово. Лесно е за произнасяне и се вмъква идеално в заучените рими.

"И в студ, и в пек яжте на бате Данчо мекия геврек". Това е лафът, който може да се чуе почти на всеки бургаски плаж. Или: "Кой повика, кой почука, бате Данчо пак е тука."

Не са пропуснати и фолкфуриите, които често присъстват в плажните бисери. "Млечни като Анелия, сочни като Камелия" се използва най-често за царевиците в Приморско и Китен, където е меката на чалгата по Българското Черноморие.

В Лозенец пък заради пребиваването на много софиянци слънчогледовите семки задължително са от ларгото или Витошка. Другият лаф, който се вкарва в оборот напоследък, е "На Цариградско шосе много е добре, когато е с тен от море". Пуска се за щяло и нещяло, щом на пясъка се чуе по-твърда реч от бургаския говор.

Колкото по̀ на юг от Бургас се отива, толкова повече падат задръжките на разносвачите. Обикновено ходят с тъмни очила, за да са неразпознаваеми и повече да се отпуснат в каламбурите и скечовете. Свалят ги само ако зърнат мацка по монокини. Някои толкова са се специализирали в шоуто на пясъка, че повечето време са комици, отколкото продавачи. Обясняват, че сами си мислят лафовете.

На север от Бургас обаче бисерите намаляват пропорционално на българските туристи, които са малцинство на пясъка. За пред чуждата аудитория лафовете много не вървят, а германци и скандинавци не си падат много по кукуруза в натурално състояние, а го предпочитат на зърна в кофички. За всеки случай обаче продавачите пускат едно дежурно "царевицейшън" или изгубеното в превода "геврейшън със семенейшън".

На плажа в Обзор обикновено царевицата е "царевичандо", за да се придаде по-испанско звучене на продукта с надеждата да стане по-разпознаваем за чужденците. За пред руските плажуващите там може да се чуе и многозначителното "Путин президент, яде царевица каждъй ден” или “руса като Ала, загорела като Пугачова".

За пред германците пък гордо се пуска познатото до втръсване "айн, цу, цвай цу дрън", придружено с "кочана на Стоичков".

Когато разносвачите няма какво да кажат, затруднени от езиковата бариера, пускат възклицанията и междуметията. Произнасят ги отчетливо и проглушително, натъртвайки на съгласните, за да приковат вниманието към себе си.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Неа преди 3 години
При нас казват Завърти кючека яж геврека
19
0
 
2
 
! Отговори
Спомен от детството преди 3 години
Беше още социализъм, ходех на море с мама и татко.
Продавачите на сладолед носеха леденото изкушение в някакви големи, подобни на торби кожени чанти и крещяха: “Сладолееед! ... Ледо медо!... Бите, айс! Айс, бите!“
Други викове на плажни продавачи от онова време не помня.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21 хайде хайде...от 10 клипа за такива продавачи поне половината са на ***- не ми казвай че не мога да различа българин с тен от ци.ганин... да ме извиняваш...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 5
Тоя с червената шапка за разлика от повечето продавачи, които са *** е българин и се казва Сашо. Уникален е наистина- няма нищо общо с ци.ганите продавачи като маниери. Има си и свой репертоар. Импровизира на момента!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време имаше един такъв продавач (сигурно и сега го има) в Созопол. Къртеше от смях. И наистина беше за скеч шоу.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен изобщо не ми пречат тези амбулантни търговци! Нека си продават, щом има кой да купува. Аз лично не купувам, дори в повечето случаи не ги и чувам. Много започвам да се дразня на хората които само плюят по нашето море! За това и държавата ни е такава, защото само плюем, а нищо не правим.. Ми като не искате да ходите на черно море, не ходете и готово!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 мнения ги няма.
Познайте какво им се е случило.
Предвид темата и "продавачите"... май вече се сещам...
13
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
До долния или долната. Плажа е място за забавление - като искаш опера иди на опера. Копакабана ти звучи познато - големия плаж на Рио. И сега. Къде има повече търговци на Слънчака или на Копа. Къде има повече роми - тук или там. То там всички са роми. Къде има повече алкохол, дрога проститутки /и ***/ - тук или там. Къде има повече престъпност - тук или там. А и къде според теб е на 18 млн. град пречиствателната станция. Аман от плювачи.
12
8
 
20
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
Мда, няма подобна селяния другаде по света. Това просто е поредният щрих от жалката картинка на родната ни простотия. Не е проблемът само в мутрите, липсата на канализация, лошото обслужване. Не е и в самите викачи. Проблемът е в нас, че им се радваме, иначе нямаше да съществуват - с изтъркани лафове, но със самочувствие на артисти. Но явно върви - щом и журналисти им се радват... тъжна работа...
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са тотално опростачени, този народ няма бъдеще и съвсем логично ще изчезне но няколко десетилетия.
10
3
 
3
 
! Отговори
младен преди 3 години
Еьтра е на БГ ***, само там сънувам че си почивам!!!
9
6
 
6
 
! Отговори
Й преди 3 години
"И в студ, и в пек яжте на бате Данчо мекия геврек". Това е лафът, който може да се чуе почти на всеки бургаски плаж. Или: "Кой повика, кой почука, бате Данчо пак е тука."
Тези два лафа ги знам от дете, а вече съм на 33 години....
Тези два лафа са култови за Бургаския Плаж :)
8
2
 
12
 
! Отговори
Помните ли? преди 3 години
“В зората на демокрацията“, когато магазините се изпразниха и търговията се осъществяваше на уличните сергии, можеха да се чуят викове: “Фигуралният чорапогащник на Изаура! Който разбира, тука се спира!“
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8, има и чисти местенца все още в България със сравнително чиста вода...на 10 метра дълбочина се вижда...но наистина са малко.
6
1
 
21
 
! Отговори
Курошио преди 3 години
Лайнелия
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2. ако искаш наистина да се посмееш на един продавач на царевица, напиши в търсачката на vbox7 "царевици" и избери опцията "популярност". Един пич с червена шапка от Китен плажа в 3 клипчета...ще паднеш от смях с тоя. Най-големия из.род сред тия продавачи.
4
3
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
Точен ,млечен -за кочана става дума
3
1
 
20
 
! Отговори
Али Реза преди 3 години
Лошо ми е!
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Женския пазар в София има един чичка, които яде по цели връзки кромид лук и казва: Който от лук разбира, той при мен се спира!
1
2
 
25
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 3 години
Оригиналният лаф от 60-те години е: Кой повика, кой почука, фото Мексико е тука."