Легенди: Дърво на проклятието във Видинско!

Местните разказват за зверско клане по турско време под клоните
29 юли 2016 07:07, Златко Желев
24
Легенди: Дърво на проклятието във Видинско!
64-годишният Боби показва отдалече дървото и разказва легенди за него. Снимка: Труд

Дърво на проклятието самотно вие клони край видинското село Шишенци. Местните не смеят да го доближат от страх, че ще ги сполети беда.

През годините мнозина са правили опити да отсекат дървото или да прекършат клоните му, но всички били споходени от проклятие, разказват хората.

Около стеблото растителност не вирее. Единствено то се издига гордо и самотно насред декари царевични ниви. Докъдето поглед стига, се простират само пустите погранични полета до сръбската граница.

Легендата разказва за зверско клане под клоните на дървото. В миналото около него били разположени старите махали на Шишенци - село Дюрино.

Местните имали традиция всяка неделя да се събират на мегдана, да вият кръшни хора, да пият вино и да пеят стари песни. Веднъж гарван прелетял над бидона с виното и оставил хабер за лоша поличба, разказва пред "Труд" 64-годишният Боби, един от малцината местни жители на Шишенци, които още пазят спомените на предците си.

Седмица по-късно, при поредния събор на селяните, черкези минали през махалите в търсене на накити и монети. В паниката си кой каквото имал, захвърлял го в кладенеца. Почти всички били изклани.

Малцината оцелели започнали да градят домове и махали встрани от Дюрино. Единственият живот, останал като самотен страж да пази и до днес спомена за трагедията, е дървото. Последвалите опити да бъде отсечено, за да не пречи на сеитбата и на грижата за нивите, се проваляли.

Къде свършва реалността и къде започва ирационалната действителност на преданията, местните не знаят. В ежедневния им бит спомените, завещани им от прадеди, разкази за стари времена и предания съжителстват мирно. Местните са сигурни в едно обаче: "Тук има нещо, което не е доволно, тегне над селото и още не се е успокоило".

Прокобата на вкопаното имане

"Преди години тук работеше човек с трактор, който подготвяше мястото около дървото за сеитба. При работата си той открил старото гробище в Дюрино. Изглежда се е натъкнал и на имане, което прибрал. Спомина се месец по-късно" спомня си Боби.

По думите му заради набезите на черкезите хората криели имането си в кладенец или го погребвали с близките си. Това злато обаче е клето и който го намери, не вижда покой, докато не го върне пак в земята.

По време на сватба в Шишенци преди години иманяр, измъчван от безброй беди заради намерено богатство, настъпил агне, за да го коли като курбан, който да отмие прокобата над него. Не успял обаче, защото кракът силно го заболял и се наложило да се прибере. По-късно крайникът изсъхнал и мъжът осакатял, разказват местните хора.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видинско...от там минават варварите от кръстоносния поход на Владислав Ягело през 1444 и подлагат на поголовна сеч българите защото ги смятат за предатели като съюзници на османците. Преданията са от тогава.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да се сече дървото. Просто трябва да се премести пред парламента.
9
0
 
38
 
! Отговори
Любов ли бе ... преди 2 години
Е как клане бре? Те само са съжителствали с нас съгласно техните обичаи и. ..... всичко е било една симбиоза и оазис на щастливото съвместно петстотин годишно съжителство.
8
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
По една фиданка пред НС ...пък може и другаде !
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви "бидони" по турско време бе, хубавци?

Бъчва да е било, по бива!
6
4
 
4
 
! Отговори
Айде преди 2 години
пак „прокажения“...Бе вземи научи някоя нова болест!Знам,че ще ти е трудно,но си пиши на хартиен носител!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икак пък няма една легенда за нещо доро, извършено от "присъствалите"
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са го сторили онези, които просто "присъствали" по тези земи 500 години.
3
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дървото си ми изглежда напълно нормално ... за местните селяни обаче не съм сигурен.
2
20
 
4
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Дайте го на мене това прокълнато имане та да ви отърва. Обещавам да дойда с една резачка после и да ви отърва и от дървото. :D
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарван прелетял над бидона с виното....
Откъде ли селяните през турско робство са се снабдили с него? Явно от някой строителен хипермаркет:-)