Десетки пожари, а работят ли кулите, които следят за тях?

За превенцията, говори експерт по сигурност
2 авг 2016 11:07, Петя Славова
0
Десетки пожари, а работят ли кулите, които следят за тях?
Снимка: Bulgaria ON AIR

В последните дни на територията на страната се разразиха десетки пожари, които засегнаха хиляди декари земя. Наложи се и евакуация на хора в Благоевградско. Екип на Bulgaria ON AIR посети една от трите кули, разположени в Софийска област, които следят и предупреждават за пожари.

При съмнения за пожар кулите веднага дават сигнал, който се предава към екипите на пожарната и спасителните служби. Това е изключителна превенция, защото пожарът се вижда още в огнището. Системата го локализира и екипите действат бързо, за да се намалят щетите.

Това стана ясно от думите на експерта по сигурност Красимир Димитров, който отговаря за една от предупредителните кули. Той увери, че камерите обхващат голям периметър, а резолюцията е изключително добра и може да се види огнище на около 30 км.

"Температурни датчици веднага локализират пожара. Има визуализация от камерата, която позволява бързо достигане до мястото на пожара. Кулата показва температурата, посоката на вятъра и всички необходими данни", обясни още експертът.

Той добави, че камерите работят на автоматичен режим, а с ръчния режим могат да се видят различни райони. Има идея системата да се развие, но за момента тези кули дават достатъчно добра информация, увери Красимир Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари