Новачене – селска идилия или този див, див запад?

Вандалски прояви и силна музика нарушават спокойствието
3 авг 2016 09:52,
16
Новачене – селска идилия или този див, див запад?
Снимка: архив Булфото

Ботевградското село Новачене звучи като място, където може лесно да бъде намерено спокойствие. Уви, не е точно така. Селото нощем става истинска арена на силна музика, опасно шофиране и вандалски прояви.

Възрастните хора отдавна са забравили какво е спокоен живот. Страх ги е и да се оплачат, защото вечер остават сами, а полицаи рядко има.

Симка е родом от селото. Преди време се върнала тук с надежда за спокоен живот, но останала разочарована. Жената споделя за хвърляне на бомбички и хвърляне на камъни, дори по хората.

Иванка я допълва, че една жена е пострадала от счупване на прозорците и не смее да каже, защото пак ще дойдат да й ги изпочупят.

"Тя е пенсионерка. От къде да вземе пари да ги сменя всеки ден", чуди се жената.

Нощем става по-страшно, защото тогава улиците се превръщат в автомобилна писта за хора без книжка. Доказателство за опасното шофиране са и дългите ивици следа от гуми, които са видими на много от кръстовищата.

Нощните забавления се случват и в центъра на селото. След направена забележка от кмета, роми дошли да въртят гуми пред сградата на местната власт.

"За мене това е демонстрация на това, че са безнаказани, че не може никой нищо да им каже. Знаят, че актовете без свидетели отпадат, гражданите не искат да свидетелстват", посочва пред bTV кметът Георги Мишев.

Преди дни той търси помощ от полицията в Ботевград, защото за Новачене и още седем села в района отговарят само двама районни полицаи. Оказва се обаче невъзможно да се хванат всички нарушения и нарушители.

Паркът на селото също страда от вандалските прояви. Пейките са изпочупени, а вратата на електрическото табло е изкъртена. "Трошат го, за да си включват уредби и да си правят дискотеки нощно време", обясни кметът.

Местните виждат спасение единствено в увеличаване броя на полицаите. А до тогава възрастните хора ще живеят в страх и ще проверяват по няколко пъти на вечер дали е заключена входната им врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местните могат да видят помощ ако поискат от българските паравоенни структури. В противен случай няма да има помощ за тях. Ако искат да се оплачат на БХК , Амнести и Хюманс Райтс УОЧ
8
0
 
11
 
! Отговори
боко преди 7 години
Това е бъдещето на страната,селата са превзети,малките градове също,като и София и Пловдив изцяло хелзински градове и села.Не е ли време да си направим резерват за българи без хелзинските хора.
7
0
 
18
 
! Отговори
коко преди 7 години
Може ли някой да отговори защо държавата спонсорира развъждането ?
6
0
 
9
 
! Отговори
виновна е само .... преди 7 години
'властта' ...... като ти малко акъла ще те боли гърба ... като ти е *** управника .... държавата умира ... генерал пожарникар .... :) не че другите не се изредиха преди него .... Алеко е прав - всички са маскари !! и най-висша класа ... да ти бият ромовете майките по селата ... а ти да не си мръднеш пръста и даже да им даваш помощи ?????? нямам думи !!
5
1
 
38
 
! Отговори
G преди 7 години
Българи, дикъде докарахме страната си??? Ама ние май си свикнахме вече. Толкова *** нараод ли сме??Убиват ни, изнасилват момичетата ни, спукват ни от бой, пребиват родителите ни, ядът ни парите, а ние какво- покемони, бсп-та, гербове, атаки, чалга и новия смартфон.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избори идат хора, разпищолиха се щото утре ще дойдат и кебапчетата и биричката и агитаторите. И ще така докато се правим на ощипана мома и не ходим да си пускаме гласа
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ami kalashnika iii aideee
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да бъде, нали Бъчварка каза че громи престъпността по всички фронтове. Толкава ги разгромила, че се наложило да се внася престъпност от чужбина да не скучаят полицаитехахахахахахаахаха
1
0
 
43
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Мислех да си купувам къща там ... Май всички села вече са така - пълно с контингента на БХК, който тормози хората.