Фронтекс праща още хора да наблюдават границите ни

След молбата на Борисов: ЕК праща и техника за наблюдение
Обновена: 5 авг 2016 19:00 | 5 авг 2016 18:45, Миглена Иванова
17
Фронтекс праща още хора да наблюдават границите ни
Снимка: архив, Ройтерс

След искане на България европейската гранична агенция Frontex изпраща допълнителен персонал, който да подсили наблюдението на границите ни. Това става ясно от съобщение на агенцията, разпространено до медиите чрез пресцентъра на Европейската комисия (ЕК) у нас.

Искането е било отправено към агенцията от българските власти на 29 юли.

Още по темата
“Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут”, посочват от европейската гранична агенция.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос приветства решението на Frontex да увеличи контингента си в страната ни. “Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо”, коментира той.

Освен служители европейската гранична агенция ще изпрати и допълнителна техника за наблюдение на границата по суша и въздух.

В момента Фронтекс има разположени общо 63-ма служители по граничниту пунктове с Турция. От тях 53-ма са за наблюдение на границите, а 10 са експерти по документи. Други 19 служители на агенцията наблюдават границата със Сърбия.

Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница, посочва се още в съобщението. През последните седмици сръбската армия също засили присъствието си по границата с България заради засилен наплив на нелегални имигранти от Близкия изток и Африка.

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация, уточняват още от ЕК.

Преди два дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова предупреди в интервю за БНР, че се активизират каналите за трафик на нелегални имигранти през България. Заради това ведомството зачестява и операциите си сред бежанците. Скоро ще заработи и специално звено на МВР за борба с трафика на хора.

В интервюто министърът намекна и за поискана подкрепа от Frontex. По думите й става въпрос за 60 служители на агенцията и техника.

Премиерът Бойко Борисов също наскоро прогнозира, че очаква засилване на мигрантската вълна заради политическата ситуация в Турция след неуспешния опит за преврат. 

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Малко стари но все още много актуални мерки могат да бъдат КЛьОН и АК47 заедно с необходимия брой български граничари.Останалото са празни приказки. Прах в очите на матриала...............
15
0
 
2
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ЕВРОАТЛАНТИ4ЕСКАТА ПРИМКА НАД БЬЛГАРИЯ СЕ ЗАТЯГА В ПОЛЗА НА ТУРЦИЯ---КОЙТО НЕ ВИЖДА ТОВА Е СЛЕПЕЦ ИЛИ ПРЕДАТЕЛ----ПОДГОТВЯ СЕ ПЛАВНО ПРЕМИНАВАНЕ ПОД УПРАВЛЕНИЕ НА БЬЛГАРИЯ ОТ ТУРЦИЯ ТОЯА ТРЯБВА ДА ЗАВЬШИ ДО 2020 ГОДИНА ПАРЛАМЕНТА И ПРОКУРАТУРАТА ВЕ4Е СА ПРЕВЗЕТИ АРМИЯТА НЕ СЬЩЕСТВУВА ОСТАНА БОСТАНА--НАРОДА ДА ПРИЕМЕ ИСЛЯМА И КРАИ НА ----БЬЛГАРИТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да наблюдават границите ни........................само ще наблюдават ? няма ли и да пазят съвместно с нашите?
13
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Единствената и непоклатимо цел е "усвояването на средства" Не е важно дали се върши на практика някаква ефективна работа !Четем всеки ден за хванати десетки мигранти и то в София! Колко има из страната нехванати? Не 103 милиона, а 103 милиарда да ни отпуснат, все ще намерим начин да ги "усвоим". Какво се чудим, че пенсиите на българските европейци са средно по 100 евра. Как да не съм горд, че съм българин, щом Премиер-министърът ни се гордее с това !!
12
0
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 7 години
Е сега вече де успокоих, щом Фронтекс ще охранява границите ни! Особено като знам каква добра работа свършиха от Фронтекс по охраната на границите на Гърция и Италия! Браво! Очаквайте по 10.000 нови "бежанци" на ден да бъдат настанявани в Бг, защото основната дейност на Фронтекс е да "лови" камикадзета и да ги настанява в бежански лагери!
11
2
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Да беше избягал бе ***! Кого от какво си пазил?
10
1
 
9
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Да се "охранява" Сръбската граница означава, нашествениците да се ЗАДЪРЖАТ в България. От Сърбия никой няма да влезе нелегално е България. Явно Меркел & Co. готвят България за БУФЕР на нашествениците, за да им е мирно в собствените страни, избори се задават.
9
0
 
4
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
Постепенно България се преватизира правителсвото се оказа че не е в състояние да и бъде собственик.Преди дни се оказа чевъздушните ни граници се поемат от Полските ВВС днес четем че сухоземната от европейската гранична агенциявСЪЩОТО ВРЕМЕ НА мвр СЕ ОТПУЩА МИЛИАРД БЮДЖЕТ.По добре да се разпуснат и ли закрият Гранична полиция .
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като ще наблюдават? Ще ги узаконяват на българска територия, че цял живот да ги издържаме?Това са хора родени за други географски ширини и не са за европейския климат. От липсата на слънце изперкват и почват да колят или да се взривяват.Европейците са се приспособявали към умерения и студен климат десетки хиляди години.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
koga shte pratiat niakou v parlamenta... da gi vidat kak.....
6
0
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Границата ни с Турция е най-къса в сравнение с останалите.. Щом и нея не можем да опазим, та викаме някакви лигльовци от някъде си.. Закривай!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези тъпотии!Наблюдавали били...как мигрантите ислямисти,влизат в България,след което,да ги зарегистрират и отправят към "фонд убежище,миграция и интеграция",с 91 млн евро!А след като ги регистрират ТУК,ще ги оставят пак ТУК.Затова не се чудете,че от Австрия ви ги изпращат - има си "законова" база,мили оФФФчици!Толкова тупурдии,за замъгляване стадния взор.Сега да не се чудите,че страната и особено София се пълни с "мигранти"!Шмеркелица ви го каза - по мигрантския въпрос,СЪЩОТО!!!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазил съм 27 месеца границата.Граница не се наблюдава и гледа а се пази с оръжие.Кога ще разберете???
3
1
 
18
 
! Отговори
Това е преди 7 години
Няма своя армия ........... Храним е сега чуждата! Бравос товариЩ Борисов, Бравос на всичките *** на *** ЕС...
2
0
 
27
 
! Отговори
край преди 7 години
Охраната става като застреляш няколко стотин човека които преминават през браздата. Тия хора да тежат на съвестта на политиците като Кунева и Кристалина Георгиева Меркел и пр. които позволиха да не се наруши закона /табуто/ че граница не се преминава освен през кпп. Друг начин за охрана на граница няма. С наблюдаване /мониторинг/ не става. Даже и с ограда не става.
1
1
 
17
 
! Отговори
Носталгичен преди 7 години
Едно време руснаците ни наблюдаваха турската граница и нямахме никакви проблеми.