Търсим цаца, сафрид, чернокоп в кръчмите. Но има ли?

Рибата по морето – внос! Мръсната вода изгонила нашата
5 авг 2016 08:36,
16
Търсим цаца, сафрид, чернокоп в кръчмите. Но има ли?
Снимка: архив, Bulphoto

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите.

Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.

"За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали – независимо с какъв джоб са", казва Нестор Несторов, управител на заведение пред БНТ.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам.

В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът.

България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Турист преди 7 години
До БургасШефа очевидно е ***, както повечето въртящи бизнес по морето лятото.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма риба защото Наско буклука от Зеленка -Калиакра лови всичко наред и хваща маломерна риба и никой от проверяващите не му прави акт щото ги подкупва
13
0
 
5
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
До ТуристБургаският/та ,,тарикат/ка",най-вероятно хабер си нямат от рибата в Черно море,родом предполагам е от Ямболските села и на момичето ,и е дошло до гуша от въпроси на,които не знае отговора,при условие,че получава 400лв заплата+%,който така и не вижда,затова и е все тая разликата между сафрид и каракуда. На шефът и също не му пука,защото капанът е пълен със софиянци нагъващи цаца,никой не иска да вдига левъла,защото трябва да вдигне и личния си такъв.
12
3
 
3
 
! Отговори
Турист преди 7 години
До БургасДа явно аз съм длъжен като отида да ям цаца или паламуд да знам точно кога му е сезона на улова. Защото бургаския тарикат като го попитам каква прясна риба има почва да изрежда всичко. После защо българите бягат от тук - ми в гърция като няма прясна риба ти казват примерно еди коя си е замразена. Само тук всичко е прясно...
11
1
 
8
 
! Отговори
Часовникар преди 7 години
Интересна работа - за плажуване и къпане водата по нашето крайбрежие ДОКАЗАНО ЧИСТА,а за рибата - *** ?! Как да го разбираме тоя парадокс - хем чиста,хем ***?!Такава констатация НЯМА другаде по света - само у НАС ! Е,нека ни завиждат тези и онези-хак им е като си нямат такава СТЪКМИСТИКА като нашата!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Така е, ама ... преди 7 години
До пинкоТака е, но тези които трябва да забранят, точно те се облажват най-много!Я ходи ти да отсечеш 2-3 дървета незаконно - ще те хванат и ще те изкарат царя на незаконната сеч!Така, че забрави - тази територия (не я наричам държава, защото не е) е на доизживяване!
9
0
 
17
 
! Отговори
пинко преди 7 години
решението е 10 годишна забрана за риболов и дърводобив иначе сами ще си отрежем клона на който стоим...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментар 5 е напълно прав! Но плебса трябва както винаги да плюе черноморието ни!
7
2
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
До ТъпанариТя мръсната вода явно е навътре в морето, а пречиствателната в Лайнозенец е толкова ефективна, че до догодина ще пречисти цялото море и рибата от Гърция ще избяга в черно море :)
6
3
 
17
 
! Отговори
Тъпанари преди 7 години
Мръсната вода изгонила рибата, но плажовете са чисти :))))Ей, нема такава държава.Всичко е внос - домати, краставици, риба, сирене, месо - и все други са ни виновни, едните взимали по-големи субсидии (примерно Гърците за зеленчуците), другите пък подбивали цените - Македония, Турция - те пък как го правят, като нямат европейско субсидиране ?
5
0
 
33
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Все едно да ви цъфна в София януари и да си поръчам слънчеви български домати. Цацата се лови пролетта,после влиза мн. на вътре и е неизгодно да я гониш,сафрид има от месец,сега му е сезона(преди нямаше),чернокопът,нормално идва по нашите брегове края на август. Някой неща в статията са верни,като свръх улова примерно,но държавата хабер си няма.
4
0
 
9
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Сега управляващите ще кажат Така и така риба няма , хайде поне газопроводи да има .... Проблем - решение ...туй то в нашата родина . В единия вариант се облагодетелства обекновенни хора , в друго богопомазани ....
3
2
 
4
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Намира внос
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който търси, намира!
1
3
 
11
 
! Отговори
Неа преди 7 години
От кога ви казах , че няма риба . Гларусите се хранят от капаните , не от морето . Правете си сметка ...