Зет на атентатор срещу "Шарли ебдо" настанен у нас

Мурад Хамид е заловен на турската граница
Обновена: 7 авг 2016 11:38 | 7 авг 2016 11:19, Красимир Ангелов
38
Зет на атентатор срещу "Шарли ебдо" настанен у нас
Снимка: Reuters, архив

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куаши - Мурад Хамид, е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални мигранти в България, съобщава в. "Журнал дю диманш".

Още по темата

Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куаши, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия или в Ирак. Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели над "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куаши. Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва вестника, цитиран от БТА.

Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в Център за нелегални имигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
15
 
! Отговори
за пишман историка преди 7 години
Турското робство си е било точно робство! Наричали са ни стадо - "рая" и никой от раята не е имал право да заема никаква длъжност в държавата, защото е неверник и спада към добитъка. Затова, също като при добитъка, са ни отнемали децата, периодично са откарвали част от населението на робските пазари, а работата без пари - ангарията си е била по подразбиране. Изобщо, стадото е имало правото да дава мляко, сирене, живо месо на "добрия стопанин", който го е "опазвал"!
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Историк Петко Руското робство е било доста по-тежко в това отношение. 45 годни няма такава съсипия. :(
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди десетина години гледах интервю един викаше че има план България да стане буферна зона за емигранти и цялата тая напаст и си викам - тоя пък какви ги плещи..
3
0
 
11
 
! Отговори
БКХ преди 7 години
Аве защо е настонен в цетъра за мигранти. Настането човека в хотлече на пълен олинклузив бе.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите 500 години под най гнусното робство не напуснаха дуържавата си защото милеят за нея.Тези т.нар бежанци не са мъже и не са хора това са едни видиотени *** които сеят само разруха и смърт и още ***.Всяка воняща нинджа по нашите улици е с минимум 3 сополиви смръдльовци около нея.те са *** но по-опростачени.Елате ги вижте големите мюслемани как се наливат с ракия на лъвов мост.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Управниците напуниха държавата с качествен матриал!:))