Интегрират ромите в Русе с половин милион лева

Обучението ще повиши компетентността им по български език
50
Интегрират ромите в Русе с половин милион лева
Снимка: Reuters, архив

В Русе сред деца от етнически малцинства и от семейства в неравностойно положение ще се работи за интегрирането им в образователната система чрез 500 хиляди лева, съобщиха от общинската администрация за БТА.

Проектът е под наименованието "Богатството на различията - приобщаващо образование за интелигентен растеж", по който Община Русе е бенефициент. Ще бъдат обхванати общо шест детски градини. Продължителността на изпълнението е 30 месеца.

По други четири подобни проекти Община Русе ще бъде партньор, съвместно с местни, областни учебни заведения и институции, сдружения с нестопанска цел.

Петте проекта са насочени към осигуряване на равен достъп до образователна среда на деца в риск и деца от различни етноси. Те ще имат възможността да получат обучение, с което да се повиши езиковата компетентност по български език и приобщаване към условията на средата в учебните заведения като привлекателно място.

Подрастващите ще бъдат подпомагани и чрез включване на техните родители в проектните дейности за интегрирането им в общността.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
PARI NA VQTYRA NE SE INTEGRIRA NIKOGISCH TUI SCHTO NE SE INTEGRIRA
35
0
 
5
 
! Отговори
До Професор /30/ преди 2 години
Или се майтапиш, или грешиш - десен съм.
*** гребат от общия казани дават на мързеливия и на неукия, след като са им се скарали, заплашили са ги, че ако не са комунистите на власт, ще има голям глад и затягане на режима. И в замяна получават послушанието на облагодетелстваните.
Паралелно с това се орязват правата на онези, които създават блага, та да има какво да преразпределят ***
Аз предлагам спиране на авантата - кой каквото си изработи, това да яде.И да плаща глоби за поразиите
34
0
 
7
 
! Отговори
Az tam преди 2 години
Ще се интегрира на Карибите некое ромско баро и няколко чиновника.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои от община Русе сега потрива доволно ръце. Поне половината пари ще бъдат присвоени, разбирай откраднати. И 100 пъти по половин милион да дадат, пак няма да успеят да интигрират ромите, по простата причина, че не можеш да интегрираш някой, който не желае да бъде интегриран. Язък за парите, да бяха дадени за нещо от което хората имат нужда.
32
1
 
10
 
! Отговори
... преди 2 години
Добре де! Това толкоз години и милиарди евро се дадоха за тая интеграция! И кво!!?? Нищо! Това да интегрираш ром като даваш едни пари е все едно да гасиш огън като използваш бензин! И искам да подчертая, че второто има РЕАЛНИ шансове да се случи, докато първото е обречено! Аз се се чудя как беше възможно бай Тошо без един лев да даде беше почнал УСПЕШНО да ги интегрира всички, при това преди десетилетия, а сега дето уж сме по-умни и не можем!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да речем, че това е добра идея. Да речем също, че ще научат български. После какво? Тези не са се променили с векове. Човек ще стане ли - не. Ще остане ***, вечно чакащ, някой да му дава. Такъв ебизнесът, така се управлява територия.
30
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 2 години
Дълги години вече ги " интегрираме " по какви ли не проекти . Явно е изгодно да не са , че тия които интегрират да се облагодетелстват покрай опитите ....
29
0
 
8
 
! Отговори
Интегриран преди 2 години
Не се интегрира, туй що е неинтегрируемо.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
”...осигуряване на равен достъп до образователна среда на деца в риск и деца от различни етноси.” всеки има еднакъв доспъп до образование. Даже е безплатно - начално и средно образование. Защо трябва да се харчат допълнителни пари? Да си са пращали децата на училище. Пари хвърлени на вятъра. Само колкото да се отчете дейност пред европата. Тоя етнос разбира само от сопата и страх. По-друг начин е безмислено и загуба на средства.
27
0
 
11
 
! Отговори
diavolcheto преди 2 години
До R.I.P. Bg

Абсолютно подкрепям коментара Ви!
Същите тези финансови средства биха били добре дошли за болни дечица, възрастни хора, които са работили за тази държава, но...
26
0
 
22
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 2 години
Това е много умен, практически гениален ход - да подменяш етническия състав на населението като заставиш тази част от населението обречена да изчезне да си плаща за това, при което средствата отиват за друга част от населението, което грижливо е нарочено (от кой ли световен кукловод?) да оцелее, да се размножи, засели и обсеби терена. Конгениално!
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще "интегрираш" някой, който не иска да се интегрира? Ми нали в момента в който знае български и има някакви умения, идва ужаса - ЩЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ. Сега е гот - лежи, е*е, поят го, хранят го. Да не е луд да седне и да промени идилията.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. пак усвояваме едни пари, другари!
23
6
 
5
 
! Отговори
Професор преди 2 години
УжасТ! Някои пък искат глоби за онези които не знаят български език! Това и в Северна Корея го няма!
Но комунистите знаят само да взимат. Да крадат, да лъжат и убиват.
22
0
 
18
 
! Отговори
fff преди 2 години
Хвърлете парите в Дунав
21
5
 
11
 
! Отговори
Професор преди 2 години
По беличките роми наричани "българи" ще усвоят тези парички както винаги.
20
0
 
11
 
! Отговори
менгеле преди 2 години
До фюрера
Майн фюрер , патроните са скъпи ,тези пари са малко !
19
1
 
20
 
! Отговори
Ударете ги по джоба преди 2 години
А няма ли да бъде по-разумно и по-ефикасно, ако се предвидят две неща:
1. Тежки глоби - например в размер на 10 000 лева, за всяка майка, чието дете-първолаче не говори български език? Ще се счита, че така майката връща част от парите, които са й давани, за да възпита пълноценен подрастващ гражданин на Република България.Ако няма пари, ще работи по половин ден тежък физически труд, докато отработи глобата.
2. Докато дете не научи бълг.език като майчин, майка му да получава помощи, намалени с 30%
18
1
 
20
 
! Отговори
фюрера преди 2 години
дайте ми половин милион и всички ще бъдат интегрирани за месец
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и ас сам много не гамотен даитеми едни 30-40 хиляди леваа да се орамотя малко