Чиновници скатават по час и половина седмично

Обядът на държавните служители прераства в кафе пауза
16 авг 2016 07:16, Петя Славова
9
Чиновници скатават по час и половина седмично
Снимка: архив, Булфото

Всяка седмица чиновниците се скатават от работа за близо час и половина. Държавните служители се трудят средно с по час и 20 минути по-малко от законово регламентираното, като това дори е "постижение", защото доскоро скатаването е било още по-голямо. Те работят по 38 часа и 40 минути седмично, с което не успяват да докарат 40-часова работна седмица.

Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2016 г. За разлика от чиновниците, заетите в частния сектор не само, че изработват 40-те часа седмично, но дори ги надхвърлят с 20 минути.

Според експерти по подбор на персонала разликата в отработените часове се дължи на по-строгия контрол в частните фирми. "Служителите в обществения сектор често удължават обедната си почивка с по 10 – 15 минути откъдето идват и по-малкото изработени часове", обясни Маргарита Николаева.

По думите й в частния сектор такива просрочки на почивката били рядкост. „В повечето фирми служителите влизат в сградата с чип, които отчита времето на влизане и излизане. Всяко неспазване на графика води до глоби“, твърди Николаева.

Данните на НСИ показват още, че с нарастването на деня продължителността на работната седмица намалява. През първите три месеца на годината заетите в обществения сектор са се трудили средно по 39 часа и половина седмично или с 50 минути повече спрямо април – юни.

Пролетната умора е хванала и служителите в частния бизнес, които през първите три месеца са се трудили средно 40 часа и 40 минути седмично, което е с 20 минути повече от второто тримесечие. Статистиката показва, че в същото време за една година чиновниците са станали по-трудолюбиви, съобщава "Монитор".

 През второто тримесечие на миналата година заетите в обществения сектор са се скатавали от работа средно по час и 40 минути, което е с 20 минути повече спрямо тази година.

В частния сектор отработените дни остават без промяна. Освен по-кратка работна седмица служителите в обществения сектор получават и по-високи възнаграждения.

През второто тримесечие на 2016 г. средната заплата на чиновниците е била 975 лв., докато в частния е 937 лв. Това означава, че държавата дава средно с 38 лв. по-висока заплата от бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото заплащането, такава и работата. Ако някой иска повече работа, първо да даде адекватно заплащане.
8
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
10-*** в една стая и само един работи. Що е то?Частна фирма с девет роднини и любовници на шефа и един, който върши цялата работа. Истински случай.
7
2
 
11
 
! Отговори
Грую преди 7 години
4-*** в една стая, само един работи. Що е то?3-*** държавни служители и климатик.
6
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
По моите наблюдения в частния сектор се скатават много повече, в сравнение с държавния сектор, при това работят много по-некачествено. Разбира се моите наблюдения са доста ограничени, но НСИ освен себе си, също няма други наблюдения.
5
0
 
10
 
! Отговори
Св преди 7 години
Освен на държ. служители, в услугите, охранителите и на някои контролиращи професии, на друг не се сещам да се плаща на час, а на готова продукция. "Скатаването" идва от липсата в момент на работа, ако не е някоя поточна, но и там има сервизиране и неритмичност. Наваксва спокойно и то в рамките на няколко денонощия. Какво като са ме засекли дали съм от 8-17 като накрая на месеца не съм произвел за 5 ст. нещо? Ако си добър ще работиш 1 час/сед, но свършиш работа колкото някой за 40 ч.
4
12
 
11
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Хайде, хайде... все едно хората в частния сектор не скатават. Да, има изключения, но повечето млади служители са пълни безхаберници. Ако погледнем IT сектора, особено в големите корпорации - алеле-мале. Служители ***, работещи по около 16-20 часа седмично, но за сметка на това платени прилично.
3
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
И как са го изчислили НСИ .сигурно съсят по себеси. Ясно ми е вече как смятат инфлациятя, бабата на Пена дето смята и е казала, че доматите са и скъпи. Значи има инфлация:))))))
2
3
 
9
 
! Отговори
Св преди 7 години
Два вица се сещам по тоя повод. Държ. служителка излиза и казва на колежката си - Приятен обяд, излизам, значи ще се видим утре. Другия - кандидатсва военно-инвалид без тестиси, с алергия към кафето на държ. работа, та му казали че неговото раб. време е от 11-16 часа, понеже през другото време уплътнявали с пиене на кафе и драпане по .... А по отношение на статията, от раб. време от снимката показва скатаване от работа> от 7 часа седмично, така или иначе като не работят с граждани, не работят.
1
0
 
15
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 7 години
КАТ-Сливен почва работа в 8:30, реално около 9 докато поклюкарстват,пият кааве и пафкат тютюн-я, това на гише 9 което приема документите за регистрация,проблем няма щото следващто гише което се минава почва работа в 9, естествено и там закъсняват с 20-30 минути.и така дори и да си първа кола на канала за деня най рано ще минеш към обяддруг случай пак там,приемат документи за подновяване на свидетелства след 13часа,а нови документи се дават преди 12,така трябва да се отделят поне 2 дена .