Вместо пари, майки на деца с увреждания получили дрехи

Общината им била работодател, длъжна била да им го подсигури
55
Вместо пари, майки на деца с увреждания получили дрехи
Снимка: Кадър Нова тв

Вместо пари, с които да отглеждат децата си, майки на деца с увреждания от Ловеч твърдят, че наскоро от Общината им раздали работно облекло, с което да се грижат за тях.

"Работното облекло се състои всъщност от панталон, туника и чехли", разказа Виолета Мирчева пред Нова телевизия.

През следващия месец дъщеря й Никол ще стане на 11 години. Тя не говори и не може да ходи.

Още когато била бебе, бащата на Никол си тръгнал от дома им. Оттогава за нея се грижи само майка й. Като личен асистент на детето си, доскоро жената получавала около 500 лева. От няколко месеца обаче, личните асистенти се осигуряват по нов проект. Оттогава, Доротея и Никол живеят с 235 лева на месец.

"И от храна пестим и тока са ми изключвали", призна Доротея. И докато пести, за да може да отглежда дъщеря си, от Общината в Ловеч й осигурили работно облекло. Били длъжни по закон, обясняват ни оттам, защото Общината е работодател на асистентите.

"Средствата, които бяха заложени по "Независим живот" са малко и не достигат за покриване на всички потребности, които имат хората", призна Цветанка Маринова, ръководител на проекта към Община Ловеч. Тя твърди, че Общината може да бъде санкционирана от Инспекцията по труда, ако не е осигурила работно облекло на хората, които се грижат за деца с увреждания.

"Една майка на дете с увреждане извършва различни дейности, например готвене, почистване и други услуги, които по някакъв начин могат да изцапат или увредят личното облекло. Ето защо с нормативен акт е задължен работодателя да осигури такова работно облекло, когато това се налага", обясни Калина Петкова, директор на дирекция в социалното министерство.

Така в Ловеч провели обществена поръчка. От Общината разясниха, че тъй като фирмата е директен производител, разходите по облеклата били незначителни. Пресметнаха цената на един комплект - около 40 лева.

Пари, които Доротея изкарва за месец като изработва сувенири.

От началото на годината майки на деца с увреждания неведнъж протестираха срещу временните програми за личен асистенти и средствата, които определят като крайно недостатъчни.

Настояваха за постоянно заплащане в размер поне като този на минималната работна заплата и регистър на хората с увреждания. Нов национален протест родителите на деца с увреждания подпогвят за 14 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо пари общинарите дали на майките дрехи, за да не са голи докато се грижат за болните си деца, а с парите общинарите си купили джипове за да не ходят пеш на почивки в чужбина.До тук всичко върви по план и аз не виждам отклонение от системата. Българи, запомнете че цялата дължавно административна система е за разстрел. Снайпери или автомати, народа да не спи а да действа.
35
0
 
16
 
! Отговори
омърсен преди 7 години
ЗА БОЛНИ ДЕЦА ПАРИ НЯМА НО МИНИСТЕРСТВА ХАРЧАТ МИЛИОНИ ЗА РЕКЛАМНИ СУВЕНИРИ ВСЕ ЕДНО СА ФИРМИ И ТЪРСЯТ КЛИЕНТИ ЗА БИЗНЕС.
34
4
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Нямаше страшни болести. Нямаше толкова много болни. Здравеопазването беше напълно безплатно. Напълно!!!!!! И лечението беше лечение. Истинско и отговорно.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрехите са били за ци*ганите но те се вдигнали на бунт че ще режат глави ако няма пари и за това завъртя ли нещата и на Българите дали дрехите който за нищо не стават а на ци*ганите парите. Защото знаят че българите нищо няма да предприемат.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 32, има неснижаем минимум от 5 лв. т.е. за да съществува картата трябва да има вътре 5 лв.
31
0
 
10
 
! Отговори
рънте преди 7 години
И как са пропуснали каската. Това е възмутително!
30
1
 
16
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
В тия общини има съветници-работодатели от най различни фирми.Вместо да възразяват и да не се съгласяват с подобни`министерски мероприятия`,като местен парламент,те едвам чакат да дойде обществена поръчка.Грабват я на мига и те са на ход.Келепира е важен,беше казал *** Балкански келепира!
29
6
 
12
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Тук разни тролчета червени и да ми слагате минуси,не ме впечатлявате.През годините,когато Първанов е президент ,в домовете на деца с увреждания умират над 200 деца.Има доказателства и то разследване на европейско ниво.Аз не знам по долна твар от ЧЕРВЕНИТЕ МУХОМОРКИ .Е някои се пребоядисахте, в цветовете на дъгата,но мине не мине известно време и пак лъснат червените ви задни части.
28
0
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Всъщност, при това положение, кой е работодателят на личните асистенти? Питам, защото отговорността някак си малко се поразмива - министерството нарежда на общините, общините организират цирка, но къде е самостоятелността им (на общините) при това положение, и към кого всъщност да се обърнат тези хора на снимката? Явно е, че медиите няма да им дадат парите.
27
0
 
7
 
! Отговори
Да, длъжни са преди 7 години
да осигурят работно облекло от общината, това е така)). Ноо... при това положение, работното облекло трябва да се осигурява редовно, за всеки сезон, каква е тая мизерия... )) И социални придобивки трябва да се осигуряват, щом искат общинарите да бъдет пунТуални или да се правят на луди - храна да се осигури, в общинския стол, някакви ваучери за почивка, ако имат изобщо такава организация, иначе са големи мизерници, грижат се за облекло, пък за това - не...))).
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като човек, който управлява същата програма, но в друга община, мога да кажа само, че проблемът е в "Независим живот". Просто от социалното министерството, което управлява схемата, нахендриха всички общини да участват, на принципа жълти стотинки за колкото се може повече хора. Този проблем е национален, не само в една или друга община. За съжаление хората не са запознати и обвиняват само работодателите си, т.е. съответната община, а не този, който е налижил правилата, т.е. министерството.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тато нямаше такива неща.Направо изолираха децата в скрити далечни домове, за да не развалят социалистическия рай...
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е в държави минали през комунизма.Вярвайте на Станишев.Избирайте Радев.И после се чудете защо е така.
23
0
 
27
 
! Отговори
на фона преди 7 години
на тези мизерни средства, които получават родителите, е интересно да се знае едно дете, което постъпва в приемно семейство с какви пари върви. И от друга страна, мисля че ще бъде важно да се знае какви суми получават платените приемни родители. Абсурдно е на биологичните родители да се предоставят в пъти по-малко средства отколкото на приемните!
22
1
 
17
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 7 години
Управляват ни хора, които: говорят като ***, разсъждават в неограничено ефирно време като ***, взимат *** управленски решения.. . Дали наистина не са такива? И кой е по-големият ***- те или ние, които им даваме властта в ръцете на всеки 4 години, в продължение на 26?
21
2
 
22
 
! Отговори
Селяни преди 7 години
Ако такъв случай се разчуе във която и да е страна на западна Европа то съответният министър веднага ще си подаде оставката.Ясен ли съм бедни ми евразийци
20
5
 
19
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Като казвам комунистите,не е случайно.По времето на Първанов, в домовете за деца с увреждания,има най много смъртни случаи,и забележете на първо място починали от глад,след това от побой,лекарства с незнаен произход,Хепатит занижена хигиена и други не знайни за комунистите истории.Докато не се отървем от вас,българите няма да прогледнат.Агент,до агент Гоце,Генерал,до генерал Гоцев.Обидните думи ми ги трият,затова най обидните са за вас от 1945 година до днес МУХОМОРКИ ЧЕРВЕНИ!Вие се знаете кои
19
2
 
14
 
! Отговори
Селяни преди 7 години
Освен всички екстри държавата намля от сметката за ток 35 евро месечно.Рабрахте ли бедни ми евразийци как живеят хората във цивилизованата част на Европа?
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
другарки и другари, проблема не е в далай лама или евроатлантизма. царя каза - чипа, чипа. ама не му верват. за чипа баш требваше да му верват.
17
3
 
19
 
! Отговори
Селяни преди 7 години
Във развитата чатс на Европа а именно богатия запад ,дава по 300 евро месечно на болното дте,плюс 180 детски и отделно на майката 880 евро месечно за това че се грижи за детето си,а всеки юни държавата превежда на детето 1700 евро за почивка.Селяни ,коментирате неща които не разбирате.