Хиляди на Шипка почетоха паметта на загиналите за свободата

Тържествата са по повод 139 г. от боевете за защита на прохода
Обновена: 27 авг 2016 16:56 | 27 авг 2016 16:44, Веселина Йорданова
65
Хиляди на Шипка почетоха паметта на загиналите за свободата
Снимка: архив, БулФото

Хиляди хора от страната се изкачиха днес на легендарния връх Шипка, за да участват в националните тържества по повод отбелязването на 139-годишнината от августовските боеве за защитата на старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война.

Сред официалните лица бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началникът на военната академия "Георги Сава Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, посланикът на Беларус Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, народни представители, областни управители, общественици.

Смятам, че днес е времето да се обърнем към себе си, към сърцата си и да се попитаме какво ние можем и искаме да дадем на България, каза в словото си генерал-лейтенант Константин Попов.

По думите му, всеки, изкачил върха, трябва да се попита дали искаме да бъдем славни като нашите деди, дали можем да бъдем като тях, дали ние можем да градим България днес.

И този славен връх ни дава отговор - фактът, че ние сме тук ни казва да! България я е имало, има я и ще я има за нашите деца, посочи той.

Празникът премина с живи картини, пресъздадени от националния съюз "Единство", а дружество "Традиция" изпълни на Орлово гнездо едночасов спектакъл, чрез който припомни с възстановка епичните боеве за защита на прохода през 1877 година.

Сто и седемдесет деца в четири възрастови групи се състезаваха, изкачвайки на бегом 894-те стъпала към Паметника на свободата, а преподавателят във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" - проф. Петко Петков, изнесе на открито урок по родолюбие. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Шипка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
11
 
! Отговори
Есаул преди 7 години
Обяснявам и ..... бавно- Когато В Русия обявиха Манифеста за обявяване на освободителната война за освобождението на братята българи, то във Ватикана и редица западни катедрали бидоха спешно отслужени молебени за победата на Турското оръжие! ФАКТ!
21
4
 
7
 
! Отговори
граф Андраши преди 7 години
До ГергиАбе ГРАМОТЕН, не можеше ли Англия и Австрия да кажат: Стоп! Никакво разделяне на българските земи. Нека България остане цяла, заедно с Тракия и Македония? Не можеха ли да го направят? Защо трябваше да признават Съединението след като можеше изобщо да се противопоставят на разделянето на българските земи? Англия тогава се разпореждаше в света. Ако искаше можеше да маложи на останалите държави една голяма санстефанска България,нали?
20
7
 
4
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До до 18129--18;Абе НЕГРАМОТЕН, защо Русия беше против и не го призна СЪЕДИНЕНИЕТО ? първа го призна Англия втора Франция . Англия предупреди Турция;Никаква война с Б--я. В знак на благодарност Б--я изплати линията Русе--Варна ,която е Английска. Русия свика втора Царигр. Кон--я на която поиска пак да ни раздели но Анфлия,Франция и Италия го отхвърлиха .Русофилите написаха писмо до Султана и го МОЛИХА да обяви война на Б--я и да окупира Ист. Румелия.Великия Везир каза;Срамувам се за вас българ
19
4
 
6
 
! Отговори
граф Андраши преди 7 години
До ГергиЧе какво пречеше на Англия и Австро-Унгария да не се съобразят с това какво е подписала Русия, а да кажат "Айде сега да дадем една голяма територия на българите, включваща всички земи населени преобладаващо с българско население"? Русия може всичко да си подпише, всякакви документи. А западняците не са длъжни да се съобразят с подписите на руснаците, ако са добронамерени към нас българите.
18
2
 
10
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Плевнелиев не беше ли там да дръпне една реч как запада ни е освободил?
17
6
 
3
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До до 18129--18;Ако има болен и заблуден мозък тук това си ти. Не е излишно да се поограмотиш. Заблудата е русофило--комунистически патент.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чест и слава на героите от Шипка - българи и руснаци!И в наши дни православни славяни дават живота си за свободата на родната земя:youtube/watch?v=t2PniuNd1ds&list=RDMMaGSKrC7dGcY&index=9
15
3
 
8
 
! Отговори
до 18129 преди 7 години
Болните мозъци ги произвеждат в лабораторията на Козяк. Един от тях е т.н. Герги.
14
3
 
12
 
! Отговори
18129 преди 7 години
До АнонименДори болни мозъци нямаа да измислят по-нагла лъжа от това св.александър невски да приеме исляма. Безочливите лъжи не работят. Известно е, че татарките са пллашели с името на Александър Невски децата си, именно защото не е допуснал никакви отстъпки от православието и интересите на своя православен народ. А днес - чест и слава на героите от Шипченсакта епопея - българи и руснаци!
13
8
 
4
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Анонимен--11;Най --големите атеисти /***/ ,които извършиха най--големия терористичен акт,взривявайки Църквата Св. Неделя ,сега са НАЙ--православните.Така им нареждат от Москва.
12
9
 
3
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Един от Северозапада--8;Русофилско плямпало Нашите опълченци и малкия руски отряд спряха Сюлейман. Те спасиха Б--я . Спасиха Русия и руската армия от ПОЗОР. Руски крак не е стъпвал в Североизточна Б--я. В Шумен и Варна е имало Силни гарнизони . В Берлин ги получаваме благодарение на БИСМАРК. Софийския Санджак го получаваме благодарение на Англия.Къде е ПАМЕТНИКА на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ. Ако някой руснак заслужава паметник това е Ген. Столетов.Преди да стане военен е завършил Физико-математ. универс
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен12 Пропусна да кажеш, че Ататюрк е бил в България, преди революцията му там, че е имал гадже-българка, както и пропусна да кажеш, какво пише на табелката на паметника на Цар Освободител, зад една много известна и възстановена днес в Москва църква.Потърси в нета, ако още не знаеш. Това, което ти казваш, го знае всяко хлапе, както и знае за плановете на Ердоган-"Турция е на всякъде, където живеят турци!" Шумен, Разград и Мюнхен са негови,, по тая логика, а му се мазнят и Боко и Меркел
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до северозападнияТурците са братя не на нас, а на боко, който на крака им ходи там, да им прави мили очички и да лобира за тях в ЕС. А години наред обвиняваше БСП за така наречената тройна коалиция, но лидери на социалистите не са ходили в анадола да лижат пантофите на падишаха.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна слава на българските, руските, румънските и финландските герои загинали за Свободата на България!
8
4
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До анонимен6 Не си политически коректен, приятелю. Сега е модерно да се говори не за турско робство, а за османско присъствие. Турците са ни братя, на крака им ходим там, да им правим мили очички и да лобираме за тях в ЕС. Загинали хиляди герои? Няма такива.Справка-словата на Плевнелиев на тържествата за 3-ти март. Да сте чули кой и от кого ни е освобождавал? Това сега е правилната политика. И да заплашваме руснаците, че ще ги шляпкаме, да им спираме проектите, за да угодим на другите...
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна слава на българските и руските герои загинали за Свободата на България!
6
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Поклон пред героите,дали живота си за освобождението на България от турско робство!Паметта ви никога няма да бъде забравена,до като я има православна България.
5
9
 
31
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Мисля, че трябва поне веднъж годищно, под строй и президент, и 240 народни хрантутници да идват на Шипка, и да слизат в Църквата в Шипка. После да дават изявления, кой ни е брат, и кого трябва да шляпаме.. Ще им подейства отрезвяващо, тези паметници са правени точно за такива, като тях.Но, като знам, че са оперирани от съвест, съмнявам се, ще гледат като теле в шарена порта, и ще се чудят какво е това.
4
3
 
12
 
! Отговори
аре преди 7 години
За да си собственик на земята трябва да я познаваш,да я пазиш и храниш...
3
11
 
16
 
! Отговори
еххх преди 7 години
предците ни са дали живота си за да спрат турците а боко сега настоява да ги пускаме безпроблемно в България и европа . и уж защитавал националните интереси ...ами то значи предците ни не е трябвало да ги спират а да ги пропуснат...ако питаш боко