Половината болници с машинки за пръстов отпечатък

Идентификаторът задължителен за прием от 1 октомври
28 авг 2016 19:30, Петя Славова
86
Половината болници с машинки за пръстов отпечатък
Снимка: Bulgaria ON AIR

Половината държавни болници в страната вече са снабдени експериментално с новата система за пръстов идентификатор, популярен повече като пръстов отпечатък, макар и да не сканира дактилоскопичните линии.

Общо 69 за държавните и общинските лечебни заведения в страната, в 34 от тях машинките вече са поставени и работят. Това стана ясно по време на посещението на заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков в Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна, където новата система беше демонстрирана и тествана. Идеята е чрез тях да се спре отчитането на мнини – болни, чрез които лечебни заведения източваха Националната здравноосигурителна каса.

Пилотно машинките за сканиране на пет точки от човешкия пръст първоначално бяха въведени в 20 лечебни заведения плюс 5, посочени от изпълнителя и още 9, които влязоха в тестовия период по собствено желание. Никъде няма дактилоскопски линии и филмът "От местопрестъплението” не се прожектира на екраните при чекиране на новопостъпил пациент. Никой не може да злоупотреби с лични данни, защото такива няма, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Още по темата

Университетската болница във Варна разполага с 43 устройства. Тестово системата е въведена и в Многопрофилната болница "Св. Анна" в града. Предвижда се чекирането на 5 точки от пръста да бъде въведено във всички лечебни заведения, които работят със здравната каса от 1 октомври, съобщава "Монитор".

Шефката на ИТ-дирекцията в касата, Гергана Ненчовска сподели, че до момента при тестовия период са се откроили няколко проблема, по които вече се работи.

"Интерфейсът, който беше разработен, ще бъде подобрен, така че болничните регистратори да могат автоматично да регистрират пациента, без да е необходимо да се връщат на първия екран, ако пациентът има проблем със сканиране на пръста, заради треперене на ръка или когато е потна, например", поясни тя.

Известни затруднения създаваше и краткото време, през което апаратът дава възможност да се сканира пръстът и то е увеличено двойно. В малките болници се натъкнахме и на по-стара техника, затова направихме системата да работи така, че да може да е съвместима и със старите операционни системи.

Хората, които нямат горни крайници, влизат в медицинските изключения, които могат да бъдат временни и постоянни. Взимат се под внимание и техническите изключения, като токов удар или друг проблем. Удостоверяването при тях става със системата за личните карти, обясни Гергана Ненчовска. Подуправителят на НЗОК, Иванка Кръстева увери, че досиетата на пациентите няма как да се загубят при технически проблем в лечебното заведение.

В момента на регистрация, данните постъпват в НЗОК. Взети са мерки те да бъдат съхранени и опазени. При технически неизправности сме направили организация в касата да има дежурни служители, които ще бъдат методологически помощници на болниците, увери тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
Bank visa преди 7 години
Tova e nachin za ogromno razhistenie i zloupotrebi pri polzvane na parite ot zdr.kasa otnovo. :-) Kakto v vsiaka banka ( naprimer bnb :-)....) chovek moje s nai-goliama sigurnost bezotkazno da vnasia pari i da tegli ot parite si, taka i s zdravnata si personalna karta moje da vnasia pari za zdrave i da polzva parite si za zdrave legitimno i sigurno. Zdravnata personalna karta e tochno tolkova vajen dokument i sigurna i zastitena kato edna bankova bulgarska karta, bulgarski pasport.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събират ги за да ги предоставят на американците а не за да спрат далаверите.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До писна ми олигофрениПриятелю, руснаците имат много добра медицина. Наскоро мой познат си спаси мъжкото достойнство, болно от рак, в Москва. Но и там не е никак евтино. А туй с пръстовите отпечатъци е далавера за тези, които ги внасят. И то голяма. Противоречи на законите за защита на личните данни! Аз не съм престъпник, за да ми вземат пръстов отпечатък, с който може да се злоупотреби! Ще умра, но няма да дам отпечатък!
67
1
 
8
 
! Отговори
писна ми олигофрени преди 7 години
Ще спра да се осигурявам и ще ходя да се лекувам в "изостаналата, социалистическа" Русия. Там лекарите са подготвени и не те гледат като извънземно докато им обясняваш какви са ти оплакванията, освен това няма дефицит на лекарствата като в "европейска" България. Даже смятам да направя туроператорска фирма за здравен туризъм!
66
2
 
4
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Бърза справка по е-магазините ( еBay, Alibaba, Amazon) сочи , сочи че подобни Finger Scanner са от 50 до 129 $. Шарков, далаверата с Гама Консулт е значителна и ще стане огромна, когато задължите такива да си купят всички аптеки и лекарски кабинети. Не вярвам да се стигне до там, защото след като пропаднете на изборите за президент, ще бъдете изгонени и от изпълнителната власт. Колкото си висок, токова си алчен! Иначе си обикновен лекар със средна интелигентност!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 56Електронната здравна карта също ще пресече измамите. Що никой не я въвежда? Кажи бе, умник!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64 Пациентите няма как да прецакат системата и да изкярят от нея. Чао на тебе!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идентификаторите са незаконни!
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 74Да, къде къде беше по яко да си плащаш на доктора под масата и да се уреждаш нали? :)
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е противоконституционен акт и ако българите сме добри граждани на държавата си, трябва да направим всичко възможно, за да не му съдействаме.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина пак коментира като ***. Защо толкова упорито отказвате да използвате и малкото си останал мозък?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65Я ми го покажи това устройство в ебай. Дай линк. Чакам.
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Москов/БорисовДокато българи реално се чудят как да прецакат системата и да изкярат от това ще се отнасят към тях като с престъпници. Като не ти харесва ей го терминала довиждане.
57
2
 
8
 
! Отговори
Москов/Борисов преди 7 години
нека към българите се отнасят, като към престъпници, нека бъдат виновни без вина, нека плащат масрафа
56
1
 
5
 
! Отговори
ДАН преди 7 години
До МОСКОВ ДАЛАВЕРАТА-------------А-НЯКОИ НЯМА ДА КРАДАТ????ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ??
55
1
 
13
 
! Отговори
МОСКОВ ДАЛАВЕРАТА преди 7 години
МОСКОВИТЕ *** РАБОТЯТ АКТИВНО НА ТРОЕН НАДНИК ДЕНОНОЩНО , ДА ВТЪЛПЯВАТ ЛЪЖИ И *** ПРОПАГАНДА ! ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА СПРЕ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ! ЦЕЛТА Е СЪВСЕМ ДРУГА ,ДА ВИ ТРЕТИРАТ ,КАТО ЖИВОТНИ , ВСЪЩНОСТ СТЕ СИ ТАКИВА !
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТИГА ТЪПИЗМИ БЕ...Аз 3000 лв ги правя за 2 седмици тука бе. Понякога за една.
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично на мен ми е най-забавно, че едно "устройство" го продават на болниците по 290 лева. При положение, че същото струва в ebay долар и половина(2 лева и 50 стотинки) за 1 брой(а за количества има отстъпки).Интересно ми е кой си прибира разликата. И дали после ще пискат, че нямало пари за здравеопазването.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оффф щели да ва следят кой ще ви следи вас ве
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маринТака е, хубаво е било на необразованите селяни да избият интелигенцията на една страна и да я преяърнат в едно огромно село на балканите.