Втори сме по смъртност заради замърсен въздух

През зимния сезон се забелязва увеличение на праховите частици
28 сеп 2016 12:52,
29
Втори сме по смъртност заради замърсен въздух
Снимка: bgonair.bg

Според данни на Световната здравна организация се намираме на второ място по смъртност заради замърсен въздух. Незавидната позиция заемаме след Украйна.

В една от измервателните станции в София, локализирана на бул. "Цар Борис III", посредством автоматични анализатори се измерват основните показатели за качеството на въздуха - фини прахови частици под десет микрона, серен и азотен диоксит, озон, въглероден оксид.

"Транспортът е един от факторите за повишението на праховите частици, както и битовото отопление с твърди горива", каза старши експерт Румяна Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

"Средно денонощната норма за прахови частици е 50 микрограма", поясни тя, като стойностите са моментни и се променят.

Гълъбова посочи, че през зимния сезон се забелязва в пъти повече увеличение на праховите частици.

По-високи стойности на замърсен въздух има в населени места в Северна България, а сред най-засегнатите градове са Видин, Монтана и Плевен.

"За последните пет години определено има намаляване на среднодневната и средногодишната концентрация на праховите частици", обясни Гълъбова. "Министерството на околната среда и водите работи с общините по разработване на мерки за подобряване качеството на въздуха чрез осигуряване на алтернативни транспортни маршрути и изграждане на зелени пояси", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 7 години
Ще си паля печката, ще слагам гуми, каквото си искам ще слагам... Дървата ги направиха много скъпи и ще купа само 15 кубика, иначе обикновено купувам по 25. Даже от ония дни бях премръзнал докато чаках трамвая и си я напалих печката...(от Гео Милев съм) ... Да *** от яд че ви замъърсявам въздуха. А това където пушите като комини да не би да не замърсява въздуха!!?? Така че по-добре си трайте .
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За лошите условия на живот, промененият климат и некачественият въздух може да се сърдите само и единствено на себе си, на глобалният световен капиталистически елит, който контролира ресурсите на земята, както и на Вас самите, които нямате достатъчно знания и разбирания за реалността и космоса, които да използвате за да направите така, че да живеете по-добре, докато сте в симбиоза с природата. Егоизмът, материализмът, алчността,жаждата за власт, това проваля човечеството да е разумна цивилизация
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето хора отиват в София само заради по-високите заплати, условия на живот и евентуално постигане на образование, така наречените селяни от тесногръдите софиянци не го правят нарочно, а защото политиката на страната е такава, че след 10 години ще остане един град и няколко курорта поддържащи издъхващата икономика на страната, движена от умствено деградиралото общество и политика, с атрофирал мозък, заради некачественият въздух и ниското ниво на съзнание като цяло.
19
0
 
11
 
! Отговори
Цоцорков преди 7 години
Нещо за зелена столица говореше Данчето, като представи китайските автобуси
18
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 7 години
Кога за последно някой измете пясъка от миналата зима и водоноската намокри улиците. Как да няма запрашаване
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На смях ме избива като чуя как някой тарикат си махнал катализатора на колата щото му се запушил, или пък ДПФ филтъра... пести от трици, а после плаща скъпи лечения на децата си... На челно място сме и при сърдечно-съдови заболявания и астма...
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално е при положение,че всеки 2ри "софиянец" е дошъл с гадния си дезелов vw, който и с дпф замърсява над нормите,а селския тарикат е махнал и дпф-а и трови наред с *** си, на която обаче плаща данъка на село, че е по-евтино.Докато не забранят дизелите преди евро4 и не задължат наличието на дпф няма да се промени качеството на въздуха. Де вариант е вс селяни на село да си ходят и София ще стане прекрасен град за живеене
15
0
 
6
 
! Отговори
Меня преди 7 години
Нема въздух в София ! Какво ще дишаме , а ? Слагайте си противогазите и се насладете на разходката
14
0
 
4
 
! Отговори
журналист преди 7 години
"Втори сме по смъртност заради замърсен въздух"--Втори сме по замърсен въздух заради кмъртност
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами пушека който бълват разни кюмбета, зареденимс всичко което гори, стари гуми и галлоши. И *** правени от пръст, напоени с мазут. А някои пишат, че не ни трябвало газ. Затова жестоки данъци на котлите и печки с твърдо гориво, докато не минат на природен газ.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепям 14Колите на буферен паркинг в покрайнините на градовете
11
4
 
11
 
! Отговори
Аз съм без кола!!! преди 7 години
Трябва да се организираме и да спрем тази лудница с колите!!! В разширения център на градовете само пешеходци и велосипедисти!!!!
10
3
 
1
 
! Отговори
Пръц преди 7 години
iflscience/environment/more-than-90-of-worlds-population-breathing-unsafe-air-says-who/
9
0
 
8
 
! Отговори
аС преди 7 години
То, ако беше само заради въздух.... За дръги челни места, да не говорим...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз преди като Ви разправях, че въздуха който дишаме е по-вреден от това да се напушиш с марихуана, от която няма нито един смъртен случай, Вие си мислехте, че съм *** наркоман :D
7
5
 
9
 
! Отговори
Пеефски от лафката преди 7 години
Българите се видяха с пари и започнаха масово да карат коли и да си отопляват домовете през зимата.
6
2
 
7
 
! Отговори
Със здраве преди 7 години
Ай със здраве си карайте 'найсе годишните дизеляци.... и си ги дишайте.
5
11
 
5
 
! Отговори
Темида преди 7 години
На някой ако му е кеф да кара на оворен прозорец и пред него колата като даде газ да става вечер и да мирише все едно съм в кумин....на мен не ми е....да социопатичен е коментара ми, но вече не ми остана състрадание и емпатия към ***, ***, батки и тн. По-добре да умрат и да не оставят поколение да може другите (съобразяващи се с останалите) хора да живеем по-добре.
4
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в люлин е страшно стари коли каруци кучета улиците не са мити от 26 годинипрезастрояване идват нови хора с колите си и става страшно нередовен транспортиндииците се возят без билет в гр транспорт в авт 111 контрола няма сечат се дьрветата които сме садили преди 40 години уж профилактично а просто се източваобщ хазна не се залесява а това е спасението
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Китай? В Пекин и Шанхай произвеждат тухли от въздуха!