Военни ще издирват изгубилия се турист около връх Ботев

Дано да е жив, но времето е много важно, казват близките му
Обновена: 31 окт 2016 06:50 | 30 окт 2016 20:47,
22
Военни ще издирват изгубилия се турист около връх Ботев
Изчезналият турист. Снимка: Facebook

34-годишният Мирослав Късовски е мъжът, който се изгуби в Стара планина. Той е фен на футболен клуб Ботев Пловдив и на Димитровден решил да тръгне с колелото си от хижа "Тъжа" към връх Ботев.

Вечерта не се прибрал и близките му подали сигнал, че е в неизвестност. Успели да осъществят телефонна връзка веднъж. После мъжът спрял да си вдига телефона.

Още по темата

"В единия разговор обясни, че не е притеснен, но че времето се разваля и не знае къде е, после спря да вдига телефона си”, разказа пред Dnes.bg братовчед му Христомир Христов.

Обходени са всички райони, където се предполага, че може да бъде изчезналият турист. В търсенето участвали спасители и близки на мъжа. Следобед заради влошаване на времето търсенето беше преустановено.

"Лошо е времето горе, над 2000 метра има мъгла, много е студено. Иска ми се да гледаме позитивно на нещата, но като че ли отиват към лош край. Дано не е така", коментира калоферският кмет Румен Стоянов.

Близките обаче не губят надежда.

"Да е жив и да го намерим в добро състояние, но времето е много важно", казва още братовчед му.
 
Очаква се в понеделник в търсенето да се включат и военни, а районът ще бъде огледан отвисоко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
злобни дребни душици коментират без да знаят нищо
21
3
 
4
 
! Отговори
t преди 7 години
мечки в джендема има, но не ходят по билото, а са долу в гората, но опасности по този маршрут са доста и е безумие да ходиш сам, особено в този сезон, обхват на гсм почти няма, има стада овце и крави, които се пазят от огромни полу подивели кучета вълкодави, настървени, често излизат по туристическите маршрути, а от колело там е лесно да паднеш и да си удариш главата до безсъзнание и да замръзнеш
20
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Шансовете да е жив са никакви, а да се загубиш там е все едно да се загубип на Витошка в София. Както и да е, или е паднал в Джендема или е срещнал Баба Меца.
19
2
 
30
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Леле от българската злоба спасение няма ! Дано се намери момчето живо и здраво , пък това да му е за урок и повече за планини да не се сеща !
18
2
 
16
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Около вр. Ботев обхвата на мобилните оператори хич не е устойчив, така че това "престанал да си вдига телефона" може да значи че е без покритие, което е в по-голямата част на този преход.Но наистина не изглежда добре ситуацията
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До буба3) нямаш си идея кво правиш, но решаваш, че понеже си фен на фк ботев трябва да качиш връх ботев с колело
16
0
 
20
 
! Отговори
буба преди 7 години
Аман от пишман разбирачи които смятат че морето е до колене и балкана се минава за няколко часа.От личен опит, обикаляйки доста из БГ планините, и то сам, едно нещо разбрах:Проблеми имаш само в 2 случая:1) Надцениш себе си2) Подцениш прехода и терена
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До буба до 10Ако си с инвалидна количка толкова...
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгубеният човек ли е или е българин ?
13
1
 
8
 
! Отговори
буба до 10 преди 7 години
Дизел, това ти ли си ?Как така от тъжа до ботев за час...по планинските сайтове го дават за 3ч30мин :D
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
футболен фен + планина = изключително лоша идеятия нивото им на интелект е колкото да един чалгар долу горе
11
0
 
14
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Редно е да получи орден "Умберто Нобиле" на името на най-великия полярен изследовател на 20 век ангажирал 13 експедиции в спасяването на неговата.
10
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ще ме извинявате, ама ще има да взимате тоя да е "планинар от малък. Маршрута му е бил елементарен, от Тъжа до Ботев се стига пеша за час ако се влачиш. С колело трябва да се обикаля малко повече, но предполагам времето ще е сходно. Няма нито дървета, нито долини, нито кой знае какъв пресечен терен там. Елементарен преход както и да го гледаш. Кой го знае къде се е забил.Дано го намерят, и дано си вземе урок. Аман от пишман планинари. Планината не е за туристи.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планината си е планина.Даже Витоша си е опасна, особено ако си контузен.А Стара Планина е най-опасната планина у нас.Най-много жертви, мисля над 70% от жертвите в планините у нас са в нея.Това е защото се срещата юга и север-а и най динамична е пролет и есен
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7...има планинска застраховка, която е достатъчна. А военните така или иначе им плащаме, поне да вземат да свършат нещо смислено.А и между дургото, ти со ***.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Личи си от далече, че акъла ти е колкото аспиринче. Къде се е застраховал, към армията ли? Средствата за разходи и поддръжка на армията имаш ли понятие от къде идват?Срамота в днешни дни да се губят, при положение, че и най-смотаните телефони имат ГПС приемници. А и не е като Стара Планина да е като Хималаите. Въпросната хижа е на няма и 5 км от Ботев и дори не е забутана - намира се директно на склона на върха... Утре ще се изгуби докато изхвърля бо клука.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Могат, обаче нищо не са направили по въпроса. Да ти зависи живота от бг институции....да не дава Господ.
5
1
 
19
 
! Отговори
Айларипи преди 7 години
Колега ми е от ФМИ! Дано си жив и здрав, човек!!!! Молим се за теб!
4
1
 
15
 
! Отговори
:( преди 7 години
Лоша работа. Комбинацията планина-колело-лоша видимост и "спрял да си вдига телефона" не е никак оптимистична. Дано просто му е изпаднал в движение телефона някъде.По принцип службите не могат ли да го локализират горе-долу, ако още е включен? Или клетките в планината са твърде малко за това
3
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей велики сте. Човека е планинар от малък. Не е тръгнал без дрехи. И не се качва за пръв път с колело. Има планинска застраховка и точно ти едва ли му плащаш издирването кретеноид смотан