7 по Рихтер – бедствено за България

На Балканите Румъния и Гърция били по-опасни от нас
31 окт 2016 11:14,
26
7 по Рихтер – бедствено за България
Снимка: Reuters, архив

Трус със сила 7 по скалата на Рихтер ще бъде бедствие за България. Това заяви Димчо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт към БАН пред БНТ.

"Много сгради може да не издържат", посочи още той.

Още по темата

Солаков припомни, че най-активният сеизмичен район на Балканите е Вранча в Румъния. Опасна зона в сеизмично отношение била и Гърция.

"България също е сеизмична зона и трусовете стават на земята, докато в Гърция те са в морето, което ги прави по-малко опасни", каза още той.

"В продължение на кратък участък от време имаше земетресения с много близък магнитуд, тъй че първото земетресение в Италия доведе до частични повреди в сградния фонд на съоръжения, следващият добави нови щети и вчера вече се стигна и до разрушения", коментира пред Нова тв проф. д-р Светослав Симеонов от Националния институт по геофизика.

"Няма гаранция, че няма да има по-силно земетресение. Сценарият там е особен и не би могло да се каже до кога ще продължи. През определен период от време стават земетресения с магнитуд 6 и между тях много други земетресения. Регистрирали сме над 200 земетресения, много от тях с магнитуд над 4", посочи той.

"Сградите, които са строени в началото на миналия век, не са строени земетръсно. С най-ниска сеизмична устойчивост са сгради с гъвкав първи етаж. Само с изследване може да се каже колко са устойчиви сградите в центъра на София. В селските райони, където няма носещи елементи, сградите са слабо устойчиви", смята сеизмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ПАНЕЛКИТЕ са Flexibu преди 7 години
До Анонименпа Ще издържат!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
AXa преди 7 години
До това ли...В петък ли ???
15
1
 
3
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Сеизмологията е бамбашка наука ... При земетресението на 04.03.1977 по радиото съобщиха - не се притеснявайте - нови трусове не се очакват )))
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОРЕШАРСКИ Е ВИНОВЕН. РАЗБИРА СЕ И ПУТИН ИМА ПРЪСТ.И ДУПКИТЕ НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ
13
0
 
1
 
! Отговори
До това ли... преди 7 години
Вранча има 1 от най-големите магнитуди - 7.5, при дълбочина от 89 км, докато Струмското през 1904-та и Чирпанските през 1928-*** имат 7.8-7.5 и 7, но са доста по-плитки - само на 10-15 км. Тогава остава въпросът с мястото, честотата и продължителността на земетръса. Щото едва ли някой по морето е усетил случилото се в Перник през 2012. Не сме Испания, дето можеш да се нагледаш на архитектурни решения, безумни от конструктивна гледна точка. Вранча е опасна, но разломът в Средиземно море е още по-о
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Na bogataschite bisnes zezrove imoti dali schte padnat ili pak bednite schte da sasegnati kato v italia
11
1
 
4
 
! Отговори
това ли... преди 7 години
ти е проблема ? До Анонимен 15 "До Анонимен 10А като си толкова експерт по най-опасните за нас друсвания, кажи кой съветски филм даваха тогава по първа програма?".... Даваха пореден епизод на "Родена от революцията"...с В.Висоцки!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледай ти, ние пък си мислехме, че Вранча не е земетръсна зона. Добре, че са учените от БАН да ни разкрият тази толкова ценна информация. И сега след като знаем истината, какво направиха учените от БАН през всичките тез години за да се сведе опасността до минимум ???
9
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10А като си толкова експерт по най-опасните за нас друсвания, кажи кой съветски филм даваха тогава по първа програма?
8
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да тресе поне 30мин много обичам земетресенията
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господ да ни пази! Амин!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип бг не е толкова голяма сеизмично опасна зона. Най голямата опасност за нас е Вранча. През 1977 г. месец март вечерта в 21 ч. и 25 минути така ни друсна че цяла бг се разлюля. Имаше жертви и разрушения в покрай дунавски градове за които така и не разбрахме на момената а чак след няколко години от хората преживели ужаса покрай дунавският райони а не от медиите. Така че се молете да не ни друсне Вранча защото няма да остане камък върху камък!!
5
3
 
15
 
! Отговори
Панел Панелич преди 7 години
Тези които славят панелите да знаят че панелите се държат един за друг само на заварена телена връзка
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де късмет, де - да имаме пряко попадение на метеорити в сградите на парламента, правителството, министерствата и НАП ... по възможност едновременно и в ден за получаване на заплати.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През месец Март 1977 имаше такова земетресение и в България. В свищов езчезнаха сгради. Студентско общежитие се срина със земята,Да пази Бог!
2
7
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Бойко да каже кой ще е виновен! Да го посочи отсега, да се знае!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не може ми няма да издържат, добре, че не сме на толкова сиезмична зона