Лекари влизат при болните бежанци в Харманли – за успокоение!

Раните по кожата не били зараза, а много лоша хигиена
22 ное 2016 09:00,
16
Лекари влизат при болните бежанци в Харманли – за успокоение!
Снимка: архив, Bulphoto

На територията на центъра за бежанци в Харманли наличието на болни от различни заболявания не надхвърля процента на болни граждани в населените места на територията на България, обяви Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

Раните по кожата на някои от настанените в центъра не са в резултат на заразно заболяване, а просто на лоша хигиена, подчерта тя.

Още по темата

От днес бежанският център в Харманли е временно затворен. Официално той не е под карантина, но 3-те хиляди чужденци, настанени там, нямат право да го напускат.

Взета е превантивна мярка, за да се успокоят гражданите в Харманли, обясни Първанова за временното затваряне на центъра.

Очаква се до края на седмицата лекарите да влязат в лагера, за да преглеждат бежанците. Това съобщи пред bTV Соня Димитрова, директор на Районната здравна инспекция в Хасково.

Мярката е безпрецедентна и е в отговор на страховете на местните от зарази и на последвалите протести. Местните хора обаче продължават да се опасяват за здравето си.

Съществува и опасност бежанците да продължават да напускат лагера.

Има ограда, която липсва, призна Първанова. 175 декара е центърът в Харманли и не е ограден напълно.  До 14 декември ще бъде направена ограда за една част, но остава участък от 100 метра, където няма и там ще трябва да има полиция, уточни председателят на Агенцията за бежанците.

Агенцията за бежанците има сключен договор с фирма за охрана, която осигурява 55 служители за целия център, разпределени по постове.

"От снощи е усилена охраната от частната охранителна фирма, вече има постове на жандармерията и има увеличение на полицейските патрули", посочи Петя Първанова.

Центърът ще остане затворен, докато не бъдат изследвани всички лица, за които има каквото и да е съмнение, включително и такива, които са видимо здрави, но са били контактни, заяви тя.

От началото на годината там са регистрирани 8 случая на малария, като последният е от миналата седмица, каза още д-р Соня Димитрова. Направени са 1400 изследвания за болестта през лятото, а в момента такова изследване не е необходимо, тъй като заболяването е със сезонен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така като гледам поне гинеколозите от Харманли могат да дишат спокойно.
12
0
 
7
 
! Отговори
i.e. преди 7 години
Защо в България просто няма минимален доход?По този начин и не бихме били длъжни да даваме на бежанците нищо над този минимален доход. Как така им даваме повече отколкото даваме на нашите родители и баби и дядовци?
11
0
 
6
 
! Отговори
i.e. преди 7 години
Здравейте, аз живея в чужбина (казвам за да се знае просто).Искам да попитам защо в България няма абсолютен минимум на доходите?Защо има праг на бедност около 300 лв., а 500 000 български пенсионери вземат пенсии по-малки от този праг (по-голямата част от които взимат минимална пенсия от около 160 лв.)? Това не е ли само-геноцид?Как така минималната заплата е 2.5 пъти по-висока от минималната пенсия? Къде е логиката?
10
1
 
8
 
! Отговори
свински бут среден преди 7 години
ЗА КОЛКО КЕШ СА НАВИХА И СЕХ С ТЯХ ЩЕ ПРАЯТ ЛИ ИЛИ САМО МИ НЕ ТИ *** НИЦИ ЗА АБСОЛЮТНИ *** ОТИ НИ ВЗЕХТЕ
9
1
 
12
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
ЛЪЖА! Как да няма епидемия, като има 64 случея на краста към момента! Г-да, следете новините и по други медии, информацията се укрива!
8
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Къде си Москов, къде отиде спасителю защо не се погрижи за чедата си та са окраставели. Я бегом до Турция за ваксини! Остава в страната някоя холера да пламне заради хора преминали незаконно границата и незнайно от къде са се появили. За наще деца няма средства , но за ислямистите на крака ще им отидат. Това се казва продажна държава управлявана от еврогейатлантици. Реват че са крастави, после че са недохранени и недоутоплени. С нищо не сме им длъжни и да се махат , но трябват Патриоти на власт
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болните в центъра за бежанци - по-здрави от българите. Чакайте, не разбрах - нали в РБ цари и процъфтява демокрацията, а бежанците идват от разорени от войни държави? Че как може така? За чий ни бе преходът?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгонете ги от България и ще се реши проблема
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преходът в действие! Многопартийна демокрация с пазарна икономика, независими законодателна, изпълнителна и съдебна власти и пр.извращения.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекари влизат при болните бежанци - ще им вземат пръстови отпечатъци.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо лагера е разграден и му липсва ограда,как ще е с карантина без ограда!
2
2
 
17
 
! Отговори
Ana преди 7 години
Ами те повечето болести на този свят са следствие на лоша хигиена, г-жа Петя Първанова!
1
0
 
14
 
! Отговори
харманлийци с маски преди 7 години
Време да снимаме поредната част на Резидент Ивъл, този път и статисти без пари.