Д-р Абуаси: Бежанците не искат тук, това е причина за бунта!

Според него анализът на ситуацията в Харманли е закъсняла
25 ное 2016 11:30, Анисия Иванова
42
Д-р Абуаси: Бежанците не искат тук, това е причина за бунта!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След бунта в бежанския център в Харманли има сериозен, задълбочен анализ на ситуацията, но такъв е трябвало да има и преди да се стигне до ескалация на напрежението. Това коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Мохд Абуаси и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

Според д-р Абуаси изначалната причина за размириците сред бежанците у нас е, че те не виждат живота си тук и искат да преминат към западните страни в ЕС.

"Тези, които са от Афганистан или от Пакистан, които търсят по-добър живот при нас, няма да го намерят. Техните планове са да излязат от България. Факт е, че ние не можем да ги пуснем, както те искат - те искат отварянето на сръбската граница например, това нещо в България е просто абсурд. Всеки ден тук за тях е изгубен ден. Оставането им тук, както е в този лагер, е равно на оставането им в Афганистан. Но тук не е въпросът те какво искат, а ние как трябва да постъпим", коментира Абуаси.

Той припомни, че България има договор с Афганистан за връщане на нелегалните бежанци и подчерта, че у нас пребивават хора от страни, в които няма военно напрежение.

По думите на проф. Гайдаров нужни са решителни действия в рамките на закона и поведението на институциите да е съобразено със спецификата на хората отсреща.

"В крайна сметка този бунт не е продукт само на конкретния момент, свързан със затварянето на лагера заради карантина. Тези хора, част от тях са влезли нелегално, те са част от трафика на хора. По някакъв начин са били обслужени от организираната престъпност и вероятно има някакви обещания по отношение на тях", посочи пкриминалният психолог.

Според него бунтът в Харманли е продукт на една поредица от пропуски, а доказателство за това са и контактите, които поддържат определени лица с техни съратници в други страни от ЕС - нещо, което по думите на Гайдаров, трябва да бъде следено и контролирано, а не да се чака да се стигне до безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли нормален човек, на който да му се живее в б-я?!Бежанците просто си гледат интереса и натискат да стане тяхното - няма нищо лошо.
26
2
 
8
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Този доктор мангалуси е доказателство, че мюслитата не се интегрират! Където и да живеят ще си фанатизират и симпатизират с техните подобни ***!
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз не искам тук, разбирам ги
24
0
 
10
 
! Отговори
bai stamat преди 7 години
Triabva da im se priberat telefonite za da NE koordinirat bezredicite s drugi lageri. Elementarno e.
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами и българите не ги искат в Германия ама пак напирате да отидете там нали :)
22
0
 
23
 
! Отговори
авиатор преди 7 години
натоварват се на голям боенен самолет. дава им се по една китайска палатка, като за парашут и се изсипват в небето на афганистан. няколко такива курса и меракът им да идват може и да намалее
21
3
 
20
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Доктор Абуаси, винаги могат да отидат обратно при Ердуган. Ние не им пречим. От друга страна сме и европейци. Няма да ги пратим при съседите, но могат да разчитат на самолет? При желание от тяхна страна, веднага ги връщаме в Кабул, откъдето могат отново да опитат, минавайки покрай България транзит. Демократично и хуманно, яя Хер Абуаси? Ферщейн?
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мизерияизобщо не търсят по-добро място за живот. Ако ще и на спа комплекс да ги закараш, пак ще стане същата мизерия, както в тях, подобно на нашите индийци. Това са завоеватели, които искат да наложат исляма по целият свят. Осъзнайте се, това не а бежанци или клети, гладни хора това е войска, агресивна, обучена и фанатизирана. Бежанеца трябва и ще бъде благодарен на условия гарантиращи физическото му оцеляване.
19
0
 
22
 
! Отговори
гтф преди 7 години
като не искат тука - айде, беж.. на самолета и по родните страни.
18
8
 
5
 
! Отговори
нико преди 7 години
има две решения едното е самолета за авганистан другото да им дават бг паспорти и да изчезват в европа
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя "доктор" май не знае дефиницията на "бежанец".
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tolkova sa bejanci te
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Д-р Абуаси: Бежанците не искат тук, това е причина за бунта!" добре а каква е причинара за бунта в гърция и германия?????
14
0
 
24
 
! Отговори
Мизерия преди 7 години
При сегашната мизерия в БГ, то какво ни учудва, че тези хора не искат да стоят тук. Въпросът е къде е държавата, за да не допуска влизането на тези хора? Не можем да опазим 200 км граница? С 60000 полицаи? В Унгария направиха една ограда и почнаха втора, а ние от крадене на средства и една не можем да вдигнем. Тук е проблемът, а не в бежанците. Те просто търсят по-добро място за живот или поне добро такова. В България няма такова.
13
0
 
13
 
! Отговори
az преди 7 години
И аз не си виждам живота тука и искам на запад , но е тука съм...
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе пешо не прочете ли , те не искат да останат тук , даже и да искате няма да останат
11
2
 
23
 
! Отговори
NoEC преди 7 години
Докторе ,и ние не ги искаме ,и тебе не те искаме тук !
10
0
 
28
 
! Отговори
маке преди 7 години
малък въпросоткъде тия бедни хора имат по 20-30000$ или евро за да дойдат до тук тел последен модел май проблема е много по глобален и всички тея приказки ми изглеждат като прах в мъглата
9
1
 
26
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Повечето от тях са бандити
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей докъде я докарахме , даже и авганистанците не искат да останат тук . мизерия ...