Парите за забавление кът: Всеки трети българин не ходи на почивка

30% не са си позволявали и излизане на по питие с приятели
2 дек 2016 07:00,
27
Парите за забавление кът: Всеки трети българин не ходи на почивка
Снимка: Архив, Reuters

Около 30 процента от българите не са можели да си позволят заради финансови проблеми събиране с приятели /или семейства/ веднъж месечно за по питие или храна, показват последни данни от анализ на Евростат за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст, други 28 на сто от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45 процента от по-възрастните ни сънародници - не са били в състояние да се изкушат от почерпка с приятели или семейства именно поради финансов недоимък.

Пак според същия анализ около 37 на сто от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти - младите под 25-годишни българи /38 на сто/, работещите българи /28 на сто/ и възрастните българи / 34 на сто/ - са нямали възможност за редовна почивка поради липса на пари през 2014 г.

Един от 10 европейци не си е позволявал събирания с приятели

Според анализа на Евростат - 1 на всеки 10 европейци /около 13 на сто от населението над 16 г. в ЕС/ не е можел да си позволи събиране с приятели или семейства за по питие поради финансови причини през 2014. Пак поради липса на финанси 1 от всеки 6 европейци не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка /около 18 на сто от европейците в същата възрастова категория/.

В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности за почерпка с приятели са били унгарците и румънците - съответно 36 на сто и 35 на сто.

Жителите на северната ни съседка са имали и най-малко финансови възможности за редовна почивка - над 56 на сто от тях са нямали пари за отдих, като зад тях се нареждат представителите на България /37 на сто/ и на Литва /35 на сто/.

На обратния полюс на тази своеобразна класация с най-нисък процент от населението с липса на възможност за почерпка с приятели или семейства веднъж месечно са били жителите на няколко страни членки на ЕС: в Швеция едва 0,8 на сто от хората са нямали възможност за финансови разходи за събиране с приятели или семейства, във Финландия - 1,5 на сто, в Дания - 3,2 на сто, в Холандия - 3,3 на сто, в Чехия - 3,4 на сто, в Люксембург 4,1 на сто и др.

Най-нисък е бил делът на хората, които поради финансови причини са нямали възможност за постоянна почивка във Финландия - едва 3,2 на сто, в Люксембург - 4 на сто, в Швеция - 4,2 на сто и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко от останалите 70% са вечеряли или обядвали на ресторант? Само на фирмен банкет, два пъти в годината, нали?
4
2
 
27
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Това е долно пробна лъжа,с 420 лв минимална заплата се живее прекрасно в българия.
3
17
 
13
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Хората официално са бедни.Само по статистика.Благодарение на сивата икономика обаче всъщност е точно обратното.
2
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Няма страшно - важното е да има пари за партийте!! Колко беше - по 11лв. на глава! Важното е Ники Василев да има пари за депутатски кИфтета...и за витамини! Току виж пораснал "експерта по пенсиите" ,и по популизЪма! Па и за кво му требе на народа да се забавлява? Трее а работи....данъци да плаща...да храни, лекува и облича ...пакистански , афганистански...и не знам още кви "стански" ***! Че Хабиболхарам ****нгал - не е доволен от условията в България , и гори веднага националното ни знаме!
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ нали беше горд как българина е забогатял и ходи на почивка в Гърция