След 5 г. ремонт: Храм в Бургас отваря врати за Никулден

Първите пукнатини по църквата се появиха точно на празника
6 дек 2016 10:00,
5
След 5 г. ремонт: Храм в Бургас отваря врати за Никулден
Снимка: Община Бургас

Пет години след като се появиха първите пукнатини по бургаския катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" – толкова големи, че се оказаха опасни за миряните, днес той отново отваря врати – след уникална операция по укрепване.

"Църквата вече е подсигурена да поема всякакви въздействия, вкл. и сеизмични, така че хората вече няма от какво да се притесняват", увери проф. Йордан Милев, проектант по укрепването на храма.

Първите пукнатини по сградата, която е паметник на културата, се появиха точно на Никулден преди пет години. На Богоявление започва укрепването, а на Цветница църквата се премести на площада. Първият Великден под открито небе се превърна в най-масовата служба. След това обаче се наложи храмът да се премести дори в... бирария.

В продължение на четири години църквата беше ремонтирана по нова технология, използвана за първи път в България. Основите бяха продължени с 12 метра, а всички куполи са облепени с въглеродна тъкан, както се прави в Италия. Използвани са и метални обтегачи, които да държат цялата конструкция на църквата здрава, информира bTV.

"Има и система за мониторинг за евентуални деформации в църквата, а на всеки няколко месеца ще се извършват и оглед", обясни проф. Милев.

"Сградата е била в е много лошо състояние и се налага да се обръща голямо внимание. Така трябва да се процедира с всеки паметник на културата – но като се действа предварително, а не да се изчаква сградата да стигне до това състояние", коментира проф. Милев.  

В момента стенописите на църквата са свалени и чакат реставрация. Външната фасада на храма също трябва да бъде поправена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Храмът преди 7 години
вече е отворен. Доколко ще просъществува след издълбаването на дупката под него, наречена благозвучно паркинг, само Бог знае. Ремонтът е вследствие на изкопа и преди него църквата си стоя непокътнат над 100 години. Възстановяването на разрушения от фирма ПОНС и от общинската власт храм стана с пари на миряните, които нямаха никаква вина, че някои са искали да печелят от хубавия площад (сега напълно обезобразен) пред храма! Бог да пази право вярващите православни християни от този град!
4
1
 
0
 
! Отговори
поп Кръстю преди 7 години
да се заличи! супер паркинг в центъра ще се получи
3
0
 
10
 
! Отговори
Свидетел преди 7 години
Пукнатините се появиха още когато червената пералня "ПОНС-Холдинг" направи изкопа до нея!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благословен да е храмът Господен! :)
1
0
 
19
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Първите пукнатини не се появиха от само себе си, а защото безобразно дълбаха за находящия се отдолу паркинг и едва не събориха църквата.