Религиозните общности у нас се обединиха за Хитрино

Започват кампании от Мюфтийството, Светия синод и Еврейската общност
Обновена: 15 дек 2016 10:04 | 15 дек 2016 09:44,
6
Религиозните общности у нас се обединиха за Хитрино
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Главното мюфтийство започва дарителска кампания за подпомагане на пострадалите в шуменското село Хитрино – както на семействата на жертвите на влаковия инцидент, станал в събота сутрин, така и на хората, останали без дом.

"Тепърва ще решим от какво имат нужда хората. Създаден е екип, който работи върху проблематиката в Хитрино", каза в предаването "България сутрин" Джелал Фаик, главен секретар и говорител на Мюфтийството. "В петъчната молитва ще тръгнем с призива и тепърва ще започнат да постъпват даренията в Главното мюфтийство", посочи той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

В неделя пък ще бъде решено точно колко да продължи кампанията за подпомагане на пострадалите.

В ефира на Bulgaria ON AIR Джелал Фаик благодари за позицията на Светия синод, Българския червен кръст (БЧК), Българската еврейска общност, както и на правителството за отпускането на 10 милиона лева за пострадалите в селото.

Религиозните общности у нас също се включиха в набирането на средства за хората, които останаха без дом след аварията в Хитрино.

"Българската православна църква изпрати своето становище и позиция относно този наистина неприятен инцидент - всички ние да се обединим независимо от религиозните си убеждения, защото трагедията има общочовешки характер", призова Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний.

Варненската и Великопреславска епархия е събрала близо 20 хил. лева, които ще бъдат преведени по сметката на община Хитрино.

"Отделно се призовава в храмовете на Варненската великопреславска епархия в Шуменска духовна околия, където се намира и Хитрино, да се съберат провизии и продукти, дрехи, всичко това, което е необходимо, за да окажем необходимата помощ на нашите сънародници, защото това наистина е една голяма трагедия, към която човешкото сърце не може да остане безучастно и Българската православна църква призовава всички институции, които са отговорни да приемат присърце всичко това и да можем да окажем необходимата реална подкрепа на страдащите и бедстващите в Хитрино", коментира още Митрополит Антоний.

Междувременно еврейската общност в България също събира средства за пострадалите, обясни лидерът на Организацията на евреите в България "Шалом"д-р Александър Оскар.

"Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и ние като български граждани няма как да останем безучастни към трагедията на нашите сънародници в Хитрино. Съвсем спонтанно се породи желанието членовете на нашата организация в цялата страна - ние имаме 15 организации в цялата страна - за събиране на средства, като стартирахме кампания в понеделник, която ще продължи до 22 декември, когато средствата ще бъдат изпратени по банков път на сметката на общината".

Той също призова за единност на българските граждани в тези трудни за Хитрино времена.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така трябва! Ние не сме нито джихадисти нито талибани нито путинофили!
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правослсвните от Руската църква чакат отговор от КГБ!
1
13
 
4
 
! Отговори
Бре преди 7 години
"проблематиката" - доста дълга дума за мюзелманин.И по принцип какво общо има трагедията с избухналия влак с религията на населението, живущо в района на избухване. За пореден път чалмичките се опитват да го играят ощетени и дискриминирани, при условие че безнаказано си проповядват и практикуват токсичния смъртоносен култ. Очакваме сега и местанчето да потрепне с резан салам и да се възмути публично как християнски влакове умишлено трепат помаци в нарушение на "евротлантическите ценности"...