Българинът спестява... смет. Боклукът ни намалял с 23 кг

Причината – демографска криза и ниското потребление
21 дек 2016 09:22, Петя Славова
15
Българинът спестява... смет. Боклукът ни намалял с 23 кг
Снимка: архив, Булфото

С 23 кг е намалял боклукът на българите за година, показват данни на Националния осигурителен институт (НСИ).

През миналата година нашенците са изхвърляли средно 419 кг или по 1,1 кг на ден. Година по-рано генерираната смет от един човек е била 442 кг, или по 1,2 кг на ден.

"Причината за спада на образуваните отпадъци е намаляването на населението. Потреблението също се свив", обясниха от екоминистерството. Според статистиката за последните 6 г. населението се е стопило с 351 084 души. За същото това време генерираната смет от един човек е намаляла със 123 кг.

Първенци по изхвърлени отпадъци са габровци.  Оказва се, че през миналата година най-стиснатите българи са пълнили контейнерите средно с 599 кг. Година по-рано най-големите замърсители са били русенци, които са хвърлили 637 кг смет. На второ място са жителите на област София, които са генерирали по 533 кг отпадъци.

На дъното на класацията в най-обезлюденият и беден район у нас – Видин, където жителите изхвърлили двойно по-малко от средното за страната количество смет. За сравнение през 2014 г. най-малко отпадъци са генерирали в Кърджали - 254 кг.

Според данни на Евростат България се нарежда в средата на класацията за образуван боклук.  Най-много смет произвеждат датчаните – 759 кг за година, следвани от швейцарците със 730 кг отпадъци. На дъното са поляци и латвийци, които генерират почти 40% по-малко боклуци от нас.

За сметка на това България е сред първенците по строителни отпадъци, които отиват за депониране. Само 54 на сто от остатъците от тухли и плочки се преработват у нас, а останалите отиват на сметищата, пише "Монитор".

Според европейска директива до 2020 г. половината от битовия боклук и 70 на сто от строителните отпадъци трябва да се оползотворява и използва повторно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах но NG филм как се правят вагоните за метрото в САЩ, Филмът свърши с това какво се прави със старите вагони, излезли от употреба, просто с едно влакче се докарват до брега на Атлатическия океан и един кран ги взима и ги хвъля във водата.Така се създавали рифове и се привличали водни животни...с метал и пластмаса.А тия са "радетелите " на еко таксите, идеите за дайте спасим света от глобалното затопляне. Разни техни филмови звезди не спират да правят еко кампании. За 2минути се изложиха.
10
4
 
5
 
! Отговори
bez ime преди 7 години
Населението се топи.Българина не е научен да сортира
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази реклама на Орео око я видят западняците ще ви блокират доста пари от фондовете.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама данък смет не намалява, Черепа и другите пиявици плюс Народното събрание нали трябва да плюскат.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През втората половина на следващата година ще се увеличи защото идва 2 лева увеличение на пенсиите.
6
1
 
9
 
! Отговори
putin преди 7 години
Много време губите по тези форуми а трябва да се работи за да се изплати онзи дълг който ще ви отнеме най малко 10 години.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
според мен буклукът се увеличава, може населението да е намаляло с няколко стотин хиляди, за сметка на това при малцинствените групи се наблюдава точно обратното, т.е. съотношението етнически българи/малцинства също намалява.
4
11
 
9
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
На никой ли не му е минало през ума, че българина просто генерира по-малко ***, защото е станал по-грамотен екологично?
3
4
 
13
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Така трябва да бъде, българина е помъдрял, отрезвял от махмурлука, наречен "емоционална консумация". В кофите трябва да има само шишетата от пиенето - пластмасови и стъклени, от храната - кокали, от другото - стари, счупени вещи. Да се изхвърля храна е - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, кощунство, разхищение и липса на трезво планиране на разходите и харчлъка
2
2
 
8
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 7 години
Уж проучването се прави на глава от населението , а два реда по-долу някакъв мастит учЕн обяснява ,че тоя спад с 23 кг на човек за година се дължат , на намаляването на населението в страната !!
1
1
 
17
 
! Отговори
Stoyanov преди 7 години
Българинът не спестява смет, на българинът не му стигат парите за храна ей затова и *** е по-малко.Лесно се разбира , а не да си изсмуквате от пръститеи да ми пишете що намалял ***.