Стани, Нине, Господине! Коледари танцуваха в Ямбол

В града се проведе уникален местен обичай
Обновена: 25 дек 2016 19:01 | 25 дек 2016 18:11, Красимир Ангелов
3

Снимка: БТА

Най-добрите коледарски групи от Ямбол представиха уникалната местна традиция на танцуващите коледари. На празника в Градския парк се представиха общо 12 състава, включени в Регистъра на коледарските групи и отличени като пример за съхраняване на автентичната ямболската традиция, съобщиха от общинската администрация.

През тази година празникът е в градския парк на Ямбол, но няма да има конкурсен характер. В него се включват 12 коледарски групи от различни квартали на града, които предварително са определени от жури, оценило спазването на традицията.

Характерният за ямболските коледари танц, наречен буенек, се заражда в 20-те години на миналия век в най-стария квартал на Ямбол - "Каргон". В него са участвали кавалеристи и досега се е съхранила най-типичната танцова стъпка, огласяна от звъна на шпорите по ботушите на коледарите.

Традицията повелява танцуващите коледари да обикалят по къщите и да наричат за здраве и берекет, след което на Коледа по обяд да се събират на площада в Ямбол и да се надиграват.

За да опази уникалността на обичая коледуване, община Ямбол започва процедура за кандидатстване пред ЮНЕСКО за обявяването му като световно нематериално културно наследство.

10743 гледания   |  Още видео


3
Още по темата: ЯмболКоледаколедари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Нине преди 1 година
Не мой ма дигнете да стана
1
1
 
10
 
! Отговори
Mincho преди 1 година
Nay - dobrite koledari vinagi !!!