Българино, помни! Трафопост на патриотизма в Сандански

Не се отказват, а продължават – 5 смели момичета възраждат българщината
27 дек 2016 18:32, Екип на Bulgaria On Air
11

Снимка: Facebook

Съхраняването на българщината изглежда трудна, но необходима задача. Разбира се, тя не е невъзможна мисия и доказателство за това ни дават пет смели момичета от Сандански.

След като изрисуваха порутена 100-метрова стена в града с българския трибагреник и образите на Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и Райна Княгиня – Юлиана Попдимитрова, Лиляна Дерибанова, Елена Лазарова, Лидия Чанева и Мария Влахова продължиха своето патриотично дело с украсяването на трафопост, близо до центъра на слънчевия град.

Трафопостът срещу пожарната от доста дълго време бе облепен с плакати, а в комбинация с олющената му боя, не представляваше приятна гледка. Момичетата решават обаче да го преобразят и създават върху него истинско произведение на изкуството. За целта им помагат момчетата от "Unreal studio", които изпъстрят стената със спрейовете си.

"Когато изчистихме трафопоста и започнахме с графитите, започнаха и въпросите от жителите на града: Какво ще има?", сподели пред Dnes.bg Юлиана Попдимитрова (позната ни от "Фермата"), инициаторката и на предходния проект на момичетата.

"Направи се нещо, което е прецедент, това е авторска картина. Идеята беше да преплетем и фолклора от нашия регион, и историята – още от траките до наши дни", каза тя.

По думите на Юлиана картината символизира стая, в която един горд българин е решил да събере голяма част от родната история през вековете, фолклора ни, както и занаятите, с които са се занимавали прадедите ни.

Момичетата са добавили и думи на възрожденци, поети и революционери, чиито слова са актуални и днес. Цитати, които всеки може да прочете и да припознае себе си в тях.

"Чрез тази картина хората, и особено децата, трябва да виждат, че това са нещата, които трябва да пазим, защото те и сега са сред нас, не са преходни и трябва да ги пазим", посочи Юлиана.

"Ако някога е имало велики българи и хора, които са се борили за тази страна, то и сега има такива българи. Показахме го като извадихме постиженията на наши спортисти, които досега не са побеждавани, които за първи път в света поставят рекорди".

След като са завършили с изрисуването на 100-метрова стена, намираща се между две училища в Сандански, момичетата веднага са си задали въпроса: "А утре какво ще правим?"

"Веднага се сетихме за трафопоста, защото е на доста оживено място, започнахме да мислим какво да има там. Решихме да държим патриотичната линия и да покажем фолклора на подрастващите, като го изведем на улицата", спомня си Юлиана.

Тя твърди, че едно занемарено място не изисква кой знае какво, за да стане красиво. Юлиана е категорична, че с инициативата момичетата не са целели шум и реклама, а да провокират интерес към историята.

Пари за инициативата не са събирали, защото им останали от предходния проект със знамето. "Хората не спираха да ни подкрепят и ни остана определена сума, не е имало допълнителна финансова помощ", сподели Юлиана.

"Много по-лесно е като имаш налични пари, защото, ако за знамето ни трябваха шест месеца, то трафопостът го направихме за 5 дни", допълни тя.

Занапред момичетата обещават да държат патриотичната линия, изчакват само да се постопли времето и пак ще инвестират... в това да правят красиви неща с послания.

Автор: Луиза Божинова, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
fgsdfsdf преди 7 години
Едното от 5-те момичета е Юлиана от Фермата.
8
0
 
17
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Дай Боже повече такива Българи ! Хвала Ви !
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много красиво! Дайте повече такива новини поне по празниците! Да са живи и здрави момичетата!
6
5
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
E... taka e ...nekogas imase slavni Bolgari kako LEVSKI, BOTEV .GEORGI DIMITROV, TODOR ZIVKOV a sergasnite se mali i kradlivi pa i eblivi......
5
2
 
12
 
! Отговори
Nadia преди 7 години
Bravo, mnogo krasivo! Da sa vi zlatni rucete!!!
4
6
 
10
 
! Отговори
от 2 преди 7 години
не ме разбирайте грешно нямам нищо против Левски и Ботев но сериозн всички звучат така сякаш само те са били в историята и само те са важни...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Защото в момента всички са много докачливи на тема ислям и Тервел и битката 717а година не са удобни.
2
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писнало ми е от пишман патриотизъм... така изглежда сякаш България е създадена 19 век... толкова история има преди това защо никъде не се показва? Аман от Левски, Ботев и останалите клишета!
1
3
 
12
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Съхраняването на българите и възраждането им е сигурно както изгрева на слънцето утре, за това нечистоплътни хратутеници на 5-6 фондации постоянно се напинят срещу вятъра ама нищо не става!