Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България

Сняг по пистите и за Великден, дебелата покривка ще се задържи
59
Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България
Снимка: Булфото, архив

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". Според него причината за това е продължителността на студа.

Още по темата

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса", коментира той пред БНТ.

Рачев допълни, че веднъж на 30 години в София температурата не се качва над -10 градуса за повече от 60 часа.

"Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи", прогнозира климатологът.

"При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", каза още той.

Според Рачев не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

"До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", допълни още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
7
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен 30 Явно си от дежурните хейтъри. Нищо не е така както го описваш. Ако ти си обеднял сто пъти, значи си и ***, което обяснява и написаното от теб.
26
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
направо имам чувството че един човек пише коментари, ясно е че е имало и по-ниски температури, но не са се задържали толкова, а дори през октомври имаше сутрин -9, наистина имало е и друг път много студени и дълги зими, може да не е полярна но хората са обеднели многократно, отоплението е поскъпнало 100 пъти, трафика е увеличен много, инфраструктурата и техниката е в пълен разпад, както и поддръжката и затова зимата е супер тежка
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заради едното нежелание да ринат пътищата стигнаха до дъното на лъжите. по-добре да си кажат че няма да се чисти и тия винетки са само рекет, повече чест ще им направи
24
4
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Някой да вижда из България да се пръска с луга?
23
1
 
25
 
! Отговори
Илиян преди 7 години
През 1990 януари на плиска показваше -26 сутринта и аз бях в един икарус. Беше събота суринта около 7.30 имаше сняг до коляно а аз отивах на упражнения в МЕИ в студентски град. Никога няма да забравя
22
4
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Пфу глупости на търкалета чудят се по какъв начин да извадят винетката и тиквата от неудобното положение до което се докараха с празните им приказки за 3000 снегорина и "готовността" им и да ги изкарат герои в "неравната" борба.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В северна българия в малките градове зимата бе дълга и продължителна пет години зима няма сега проима рев до небеса не бе боийо не бе партии не бе луната виновна единствения виновнил са тия де не чистят един снегорин мина на половин ден що щото са се сбъркали от чистачки по улиците жениците ринат сняг абе тия нормални ли са има мъже гледам жениците и ми дожаля проста държава да сложи чистачките срам срам
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2002 год. в Петрич бяха -22 градуса,и то се задържаха около 10 дни. Почти всички стари смокини и нарове които бяха на проветриво място измръзнаха.
19
2
 
7
 
! Отговори
Ebike преди 7 години
Obesihte li vinetka na nekoia jica veche?
18
2
 
19
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Ако *** , ползвам думата д.ухa в буквален смисъл, вижте контекста. Все още първото и значение не е вулгарно. Бихте ли си поправили софтуера моля.
17
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 7 години
1989, началото на януари ( доколкото помня) термометъра на хотел Плиска в 7 сутринта показваше - 27 градуса! И никой не говореше за бедствие. Изказванията бяха : много студена зима. Хората си взимаха едно одеалце връз патенцето за да не им духа толкова много в проветриви те икаруси и отиваха на работа.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е коректно да сравняеаш средномесечни данни при положение че все още не е минало и 1/3 от месеца
15
7
 
15
 
! Отговори
Вие пък... преди 7 години
Това е най-тежката зима от 100 години....затова Бойко не се справи !!!
14
7
 
34
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Всяка зима е различна - прав е Рачев, преоткри топлата вода.Общото за зимата в България е, че вали сняг и е студено - кога повече, кога по-малко. Това, което си мисля като чета какво казва Рачев, е че се опитва да оневини управляващите, които показваха за пореден път пълната си некадърност. Няма някакви извънредни неочаквани или много тежки климатични условия сега. Най-нормални са си, но изискват подготовка и организация, каквито управляващите нямат.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата в руското селце Оймякон при -15 градуса играят цял ден на вън, а при -40 спират да ходят на училище!
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 А забрави ли 2002-ра където пак някъде края на декември заваля и хвана студ до края на януари? А в северна България и към Русе Силистра имаше по метър сняг, а средните температури бяха по -15-18 градуса денем??
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полярна зима? При -20 градуса? OMG, прибери си вересиите, Боже!
10
4
 
32
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 4 Абсолютно вярно!2012 година като наваля на 22 декември и се стопи на 20-22 февруари и то около 50см сняг!Имаше една седмица -10 до -15 и още една с -20 до -25!Дните с температури до - 10 хич не ги слагам-много бяха.
9
6
 
4
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
до 7:Уникална логика,може да се запишеш за участие в "Стани богат"........... и нема да станеш богат!
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Климатологът Георги Рачевима къса памет иопределено е под шлифера на ТИКВАТА!Сетете се сами какво прави там.