Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!

Депутатите затегнаха и мерките срещу споделеното пътуване
13 яну 2017 13:30,
179
Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!
Снимка: Dnes.bg

До 50 лева може да стигне глобата за пътник без билет в градския транспорт. Това решиха депутатите с промени в Закона за автомобилните превози на второ четене, с които бяха увеличени наказанията за гратисчиите. Точният размер на санкцията ще се определя от общинските съвети по места. 

Досега глобата по закон бе 10 лева, което правеше наказанието от 40 лв. за нередовен пътник в София, гласувано преди време, незаконно. С днешното гласуване депутатите го узакониха, но шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова Столичната община да намали глобата, защото е висока.

Още по темата

Депутатите увеличиха и наказанието за пътуване без билет в междуградските автобуси. Вместо досегашните 30 лв. глобата вече ще е 50 лева. 

Наказанието за пътуване без билет в международните автобуси остава както и досега 300 лева. 

С приемането на промените на второ четене депутатите окончателно затегнаха мерките срещу нерегламентирания превоз на пътници, по-известно като споделено пътуване. 

Текстовете днес бяха гласувани без дебати, но при приемането им на първо четене мнозинството уточни, че санкциите не са насочени към хората, които пътуват с приятели до морето. Те били срещу онези, които пътуват с малки бусове уж в същата посока и превозвали непознати пътници на цената на билета и печелели от това. 

Затова депутатите дадоха изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството към предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е само началото.Ако ГЕРБ отново дойде на власт ще има ново повишение на тока,парното,газта.Сега само изчакват да минат изборите.Почакайте и ще видите.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само в трамваите, в метрото също е доста студено. Който не вярва да отиде на станция Интерекспоцентър и да се наслади на кучешкия студ. Защо в градския транспорт се икономисва откъм отопление, но иначе хората си плащат чинно билетчетата. Да не говорим, че влаковете на метрото са на 10 минути. Което е необяснимо при положение, че има само 2 линии и те винаги са натоварени. Общо взето, ни ограбват от всякъде. И може би НС трябваше да попита НЕК зашо се изнасяше ток в извънредно положение.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази държава си прави бюджета само от глобиот бедния народ, докато измре.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложение:- Цената на билетчето като % (процент) от дохода и само срещу бележка от НАП, че нямаш здължения към държавата!- За гратис - Глобата от 5000 лв до конфискация на имуществото в полза на държавата!- Във всеки обществен транспорт по един съдия-изпълнител и двама жандари!- На "възловите" спирки - дежурни спец-отряди на силите за бързо реагиране!- На сички първи и последни спирки офиси на съда и прокуратурата!- За всеки от ... произход (вие се сещате) другите пътници са му длъжни!
14
1
 
0
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
до Врабец:Трудно е врабчо,тук в час пик ще станеш скорец.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глобата е само ако сте българи! Ако сте роми, пакита, афганистанци - няма проблемисъщото се отнася за тока, водата, данъците, осигуровките - българите да го д***тНе знам що се наричаме България, ами не Румелия. Навремето в Румелия само белите християни са плащали данъците.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глобата е само ако сте българи! Ако сте роми, пакита, афганистанци - няма проблеми
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за не отоплено превозно средство или такова,което не е почистено колко е глобата? Писна ми само едностранни глоби!!! Баси тоталитарните похвати.
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това ли драпат да не разпускат парламента? Да гласуват по-високи глоби?
9
5
 
9
 
! Отговори
#нямадаплащам преди 7 години
До Анонимен> А кога ще се приемат различни цени за различните разстояния? За 1 спирка -1 билет, за 15 спирки пак 1 билет?Една спирка можеш и да се поразходиш пеш да ти спадне шкембето.
8
0
 
40
 
! Отговори
Ромлянин преди 7 години
Това само за белите българи важи, нали? Щото ние сме бедни и нямаме пари. Ние вода не плащаме, ток не плащаме, лекари не плащаме, билети не плащаме щото сме бедни. така казаха от хелзиникиту. Само помощи може да получаваме, нищо друго. Така е у европата.Глобите са за българите.
7
1
 
13
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Пътувам си от Обеля за Люлин и четирима буфосинхрониста се качват. Земи, земи апни, глътни.................сега ще фъфлят дълго време........целият рейс им скача трупешката върху празните глави. Но контролите нали са от селото на кмета и тя не можа да ги отърве.
6
0
 
31
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Интересно?!Как ли се промъкват пътници без билет в международен автобус?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неведнъж съм ставал свидетел как на определени хора им прощават прегрешението, а върху други се нахвърлят като зверове (и не, не са само роми). Кога законът ще важи еднакво за всички? Когато това стане, тогава ще дупча билет. Ай сиктир!
4
0
 
29
 
! Отговори
Нас преди 7 години
А, колко ще е ,за грубо отношение ,студено или горещо,закъснение за превозвача !?
3
0
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Как 50лв май искат да хванат дедо за .....
2
1
 
22
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Депутатите да ги натегат анадолските младежи,това им пожелавам.
1
16
 
4
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Дайте по един лайк батки