Четириногите спасители в планината – бързи, смели...

На кучето може в по-голяма степен да се разчита, коментира спасител
Обновена: 18 яну 2017 20:49 | 18 яну 2017 20:20, Василия Пейчева
0
Четириногите спасители в планината – бързи, смели...
Снимка: bgonair.bg

Четвърта степен на лавинна опасност е обявена днес за планините Витоша, Пирин, Рила и средна Стара Планина. В случай на инцидент в планината, освен наличните екипи от Планинската спасителна служба, за да помогнат на пострадалите, се включват и четириногите спасители.

Специалният отряд от 23 спасителни кучета в България е бърз, смел, ефективен. Спасителите казват, че дори кучето е по-добър колега, защото на него може да се разчита в по-голяма степен.

"Работата трябва да бъде винаги на базата на играта и да доставя удоволствие на животното", каза Сергей Цветков от ПСС пред Bulgaria ON AIR.

При спасителна акция в планината най-важен е факторът време, именно това е и най-ценното качество на кучетата спасители - те покриват 4 пъти по-голям периметър от човека на терен. Минусът е в дългото време нужно за обучение.

Така Спартак е на 5 години, но все още не е участвал в спасителна операция. Въпреки това може да надуши човек, затрупан под 5 метра сняг.

В края на месеца се очаква затопляне по планинските склонове и именно тогава е най-голямата опасност за туристите, търсещи силни преживявания извън обработените писти.

2371 гледания   |  Още видео

 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари