Скоро! НАП и полиция с акция в кварталните сервизи

Всяка втора работилница – нелегална, милиони спестени данъци
25 яну 2017 09:00,
42
Скоро! НАП и полиция с акция в кварталните сервизи
Снимка: Reuters, архив

НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи. Акцията е планирана за близките дни, като операциите ще продължат регулярно чак до 2018 година. Планът е заложен в стратегията за превенцията на престъпността на полицията.

Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се изчисляват на десетки милиони годишно. Освен това много от сервизите продавали и крадени части. Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол, пише "Монитор".

Проблемът идвал още от далечната 2000 година, докогато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно. В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки.

Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, в който се лансира идеята да има регистър на монтьорите.

Данните на парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом. Само в последните дни преди коледните празници са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности. Най-сериозното нарушение, на което са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни. Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в люлин 2 има една автомивка между блоковете 24 часа шум и чалга нямасьбота няма неделя обедна почивка смях в залата
22
4
 
7
 
! Отговори
Men преди 7 години
До РазяснениеГлупости, крайния резултат е че много от тия сервизи ще изчезнат, защото цените ще станат подобни на големите. А по тия сервизчета пълни с "разбирачи" качеството на работа е трагично.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се правят проверки внезапно, а не да се пише по медиите една седмица по-рано, че да бъдат предупредени тези, които газят закона. Сега ги предупредихте, какво очаквате - най-големите риби ще се покрият. Ама явно това е целта с тези предупреждения за проверки.
20
4
 
4
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Браво, време беше!!!
19
1
 
16
 
! Отговори
Разяснение преди 7 години
Ако всички тези квартални сервизи, майстори ВиК и строителни "техници" започнат да плащат данъци и осигуровки както си му е закона - ЦЕНИТЕ ЩЕ СКОЧАТ а приходите им ще останат същите. Крайния потребител ще трябва да плаща данъка и българина от беден ще стане още по-беден. Защото фирмата за топло-изолации или сервиза няма да вдигнат заплатите, ще вдигнат цените да плащат данъците и да им остане същата печалба.
18
0
 
18
 
! Отговори
Боху преди 7 години
Данъчни и полиция на акция по квартално гърбене на монтьори.Ето от тук ще има милионче за "Бюджетния излишък" и нови 10 000 емигрирали за пълно обезлюдаване.Полиция липсва за престъпните райони, а данъчни за нелегалните контейнери с части и други
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дограмаджиите, фаянсаджиите, изолацияджиите и т.н. кога?
16
0
 
40
 
! Отговори
en преди 7 години
А зъболекарите и лекарите? Някога да сте виждали зъболекар да ви издава касова бележка?
15
0
 
36
 
! Отговори
Нап преди 7 години
Да проверят лекарите в частните практики, че не се налапаха.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
После политиците било калпави. Хахахаха а останалите няколко милиона крадливи и нагли българи? Калпав материал и това си е.
13
4
 
32
 
! Отговори
sport преди 7 години
До Анонимен 9Или не си си поискал, защото сумата ще нарастне с 20%. Последният път хората си ме попитаха дали искам. Ами не искам. За какво ми е? За да знам, че са си платили данъка? Не вярвам, че 10 000 гаража са най-големия проблем, а например джиповете за по 200 000 лева за горските, поправка НСО, са ОК. По-големи *** от политиците няма. И малко offtopic, тези нови месии патрЕоти, Магарешки просто са поредното явление БюрекОФФ! :(
12
2
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Всички така наречени нарушители най често са наели помещения , собственост на добре прикрити протежета и подставени лица зад които са скрити днешните управляващи функционери на партиите.То и партиите привидно изглеждат сдружения на ***,но под повръхността ври и кипи от схеми и далавери
11
3
 
15
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Не вкарат ред в бранша, ами все на акции ще я карат в цямата администрация. Що за тъпотия.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А автомивките дето касовата бележка им е непозната?
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ден!!!! Знаете ли колко пари изгуби държавата за 16 години докато се сетите и размърдате!!!!Не почти всички а всички са в нарушения!Никога досега за смяна на гума, смяна на шарнир, амортисьори и т.н. не ми е даван касов бон! Как да върви държавата!Сервизи и гумаджийници прибират чисти печалби!
8
9
 
41
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Демократичните сили унищожиха заводите и ядрената енергетика и сега ще събират данъци от на бай Пешо ракията и на Краси от гаража с ръждивите ключове. Айде успех , да видим колко ще съберат.
7
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са освирепели за паре-трябва да ранат държавните хрантутници и хелекторато!А робите от година на година намаляват...
6
3
 
4
 
! Отговори
Bis преди 7 години
Dai da vidim garajite na feodalnite bg deputati i feodalnite bg ministri parvo, kakto i garajite na oblastnite feodalni upraviteli v rbg - te sa darjavni i prinadlejat na suverena bg narod.dai da vidim garajite na prezidenta i na chetnicite mu, pa setne i bg voennite i policeiskite bg garaji. Neka bg suveren ima realna panorama kakvo si e kupil s danacite, deto plasta v rbg. Slagai snimki i albumi na poluceiskite jaguari, porsheta, mersedesi, auditata, beemweta, volva, seati...
5
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата тероризира гражданите. Трябва да бъде закрита веднага. Постоянно Дай Дай!
4
1
 
41
 
! Отговори
Киро Зилът преди 7 години
Леле малеами като почват тях няма да е зле и зъболекарските кабинети да посетят / долу горе 3 сервиза изкарват на черно колкото един зъболекар