Стряскащо или традиция: Панахида има, покойник - не!

Попове "опяват" възрастни хора, но живи
Обновена: 29 яну 2017 16:26 | 28 яну 2017 11:00, Александър Попов
39
Стряскащо или традиция: Панахида има, покойник - не!
Снимка: Reuters, архив

Странен ритуал правят жители на селата край Дунав. Там могат да се видят панахиди, при които покойник няма. Притиснати от самота, бедност и купища неволи, възрастните хора в селата край Лом си ги правят приживе, разказват местни свещеници.

"Старците се толкова смачкани и отчаяни от живота, че не знаят на кой свят са. Някои чакат смъртта като спасение, а мнозина се боят, че ще си отидат в забрава, без близки, които да ги изпратят достойно!", казва отец Георги от Лом пред "Труд".

Най-често помени още докато са живи, си поръчват баби от селата в равнината Златия между Лом и Козлодуй, споделят духовници. В тези, но и в много други малки селища в Северозапада са останали вече само по шепа хора – предимно възрастни и самички.

Повечето обитават грохнали като тях къщи, в които вечер едва мъждука по една електрическа лампа, съседи няма, а домовете наоколо от години са празни.

"Живеем в пустош. Като дойде време да си ходим, няма да има даже кой да ни намери!", казват с горчивина старците.

Повечето от тях са болни и възрастни. Трудно се снабдяват с хляб, а зимно време едва успяват да излязат на двора за наръч дърва. Точно през зимата си отиват най-много хора, понякога роднините и съселяните им разбират, че вече ги няма дни и седмици по-късно.

Затова, докато още са на крака и имат по нещо в дворовете и градинките си, пенсионерите си спретват помени с угощение  с останалите в селцето. Макар и приживе, панихидата ще им осигури човешко изпращане и по-нормален път към  другия свят, ако го има, вярват те.

Както си му е редът,  кандидатите за отвъдното колят овца или кокошка, според възможностите си, правят курбан чорба, месят хлябове, редят трапеза с няколко вида манджи и шишета с ракия и вино. Някои дори подреждат край масите дрехите и вещите, с които трябва да ги изпратят към оня свят. Всичко си върви като на истински помен. Само дето няма покойник.

"На такива панихиди свещеникът прекажда масата, дава причастие с хляб и вино и чете молитва, но не за гроб и не споменава име", разказва отец Георги.

Първата панихида на живо на свещеника от Лом го хвърлила в шок, спомня си той. Преди години негов приятел – поп във видинско село, го помолил да го замести при опяването на две сестри близначки.  Когато отишъл в посочения дом обаче, свещеникът заварил само един ковчег и жена, навела глава над него. Както повелява канонът, попът запалил свещ, сложил я в ръцете на „покойницата” и чак тогава видял, че е жива.

"Кипнах, помислих, че си правят лоша шега с мен, но ми обясниха, че е местен обичай, и макар и със свито сърце, свърших каквото трябваше. Като приключих, жената край ковчега рече "Како, ставай, да лягам аз!". Да се смееш ли, или да плачеш, чуди се и до днес поп Георги.

"Имаме много стари и самотни хора в селото. Голяма грижа са ми, защото трудно се справят с живота и са на крачка от отвъдното, а няма кой да ги крепи. Децата им обикновено са в по-големите градове или в чужбина и рядко идват да ги видят. Обикновено ги погребваме за сметка на общината", разказва кметът на монтанското село Славотин Личко Цолов.

За да следят за състоянието на белокосите самотници, по селата са си разработили ефективна методика – сутрин минават по улиците и ако видят, че комините им не пушат, значи има проблем.

Те се стремят да осигурят дърва за огрев и  храна от социалния патронаж за най-немощните хора, но понякога те не могат дори да си запалят печките. Доста самотници се борят с последни сили за оживяването си и в планинското село Превала, разказва кметът му Иван Вълчаров. Тези дни  той се е заел да настани в социален дом или в болница 70-годишна жена, която намерил вкочанена сред отрупаната със сняг стая с потрошени прозорци. Но е виждал и много по-страшни гледки.

"Как да не поискаш в такива случаи да преминеш в отвъдното, или поне да си спретнеш една панихида,  та да умилостивиш Бога да те спаси от мъки", клатят глави пенсионери. Но допълват, че в тъжните помени, разигравани приживе, често има и веселба.
Отначало обстановката е малко официална и скована, даже повече отколкото след истинските погребания. Все пак присъствието на „виновника” за събитието жив сред останалите, дето трябва да го жалят, си е малко стряскащо и конфузно, споделят присъствали на странния обичай. С напредването на времето и  чашите с ракия и вино обаче гостите се отпускат, гласовете се повишават, еква смях, а често се понасят и песни.

Панихиди на живо, които се правят в последните години от стари и самотни хора, не са ново явление, коренът им е в далечното минало, коментират историци. Ритуал, наречен „помана на живо”,  съществува от векове в  част от крайдунавските села във Видинско. Хората, които символично се изпращат на оня свят, седят на отделна маса от гостите и мълчат през цялото време.

Трапезите се отрупват с храна и вино, раздават се дарове,  свещеникът чете молитва, а оплаквачките нареждат скръбни думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: панахида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
14
 
! Отговори
Българският Клондайк преди 7 години
Гледайте филма- Златна треска в КлондайкДействието се развива в Америка 1889 година когато всичко хуква в планината за злато.Временно се създават селища и после биват изоставени .Там също са практийували изповеди преди смъртта защото е имало чума и болести .Голям филм показва алчноста и стремежа на хората за власт и пари като грубо погазватчест,ред,достойнство,обич,приятелство и го заместват само с АЛЧНОСТ и АГРЕСИЯ !
10
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов не мисли за народа а за държавата !Затова хората бягат от България !Какво да работят тука че да им стигат парите ?Магистрали после саниране 30 години и гарантирам и големите градове ще останат само със старци !
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, като цял народ не може да направи панахида на шепа негодници и още една шепа политици, то те ще направят панахида на България.
8
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не прочетохте ли, че това си се прави от време оно? Какъв ГЕРБ, какви 5 лева? Като се прави от 100 и повече години.
7
13
 
14
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Гарантирано от ГЕРБ!ПОБЕДА!
6
37
 
6
 
! Отговори
Отец Григорий преди 7 години
Пошла комунистическа пропаганда!
5
0
 
65
 
! Отговори
jeez преди 7 години
Тъжна картинка , драги ми смехурковци ... Тези хора цял живот са гърбили за семейство и държава, накрая няма и кои да ги погребе...реве ми се от това безхаберие на 240те ***.
4
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моят баща е от Северозападна България и е ПРИ МЕН в София.Да, изкривих се да возя 100 кг инвалид между стаите за да ГО нахраня на маса като човек.Народът е мър-ша.Политиците са само статистическа извадка от него.
3
5
 
32
 
! Отговори
Блатен тъжник преди 7 години
Няма бре, Вихъре- той ти е построил магистрали, човекът!Не може да свърши всичко, както каза- трябва да остави и за следващите!Номера е, че няма да остави "следващи" да управляват- иска, да си е все той)Всичките му хвърляния на оставки са театро-знае, че офчиците се за него ще гласуват, щото си го припознават)
2
4
 
39
 
! Отговори
Алооо, етнографите! преди 7 години
От написаното се вижда, че "помана на живо" се практикува от векове в определен район на България.Днес обаче има специфична причина - потомците на старците са далеч от тях и рядко идват да ги видят. Грижата за самотниците е на кмета.Значи има някаква промяна в сравнение с традицията. В нормална държава проучването на тази промяна щеше да е сензация. БАН-ските българисти обаче се д/пят според указанията на чуждестранни господари - те им посочват темите и им казват какви да са изводите!
1
6
 
74
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Тази статия да се препрати дитектно на двумандатния,да разбере какво е свършил за това време.