В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма

Доставните цени скочиха с 30% за месец, има лимити за количеството
Обновена: 29 яну 2017 17:19 | 29 яну 2017 17:17, Екип на Bulgaria On Air
56
В студа: Въглищата поскъпнаха, но и ги няма
Снимка: Bulgaria On Air

Лимит при продажбата на въглища за отопление. Цената рязко скочи нагоре, а търсенето на твърдо гориво надвиши в пъти наличните в складовете количества.

Дървата и въглищата свършиха преди края на зимния сезон. В момента наблюдаваме рекордно търсене, което не отговаря на предлагането на пазара, защото доставките са рязко ограничени, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

В цялата страна доставните цени на въглищата и дървата само през последния един месец са се увеличили с 30 на сто. Тон въглища в момента струва между 350 и 400 лева, дървата са 100 лева за кубик, а пелетите - около 400 лева за един тон.

Оказа се, че в много от областите на страната търговците въведоха ограничение на покупките именно защото доставките също са ограничени. Проверка на Bulgaria ON AIR показва, че на един човек се полагат между пет и десет чувала въглища, а при дървата ограничението също е около пет чувала.

За сравнение - един чувал въглища, който е 40 кг, на пазара в София в момента струва около 17,50 лв. Тоест всеки, който трябва сега да закупува допълнително количество дърва, въглища или пелети, ще трябва да плати и доста по-солени суми.

На фона на всичко това продължава и рекордното потребление на електричество. Пиковите часове са всеки ден около 19 часа. Всичко това е заради ограниченото количество дърва и въглища в цялата страна. Всеки, който не успее да се снабди с твърдо гориво, избира печките като алтернативен начин за отопление.

И от ресорното министерство, и от Електроенергийния системен оператор многократно заявиха, че опасност за системата няма. Опасност от режим на тока също нямало.


Вижте още на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ПЕНСИЯ 150 ЛВ. Може КОИТО Е В КОРУПЦИЯТА. ДРУГИТЕ 10% ЩЕ ГЛЕДАТ И ЩЕ ПИТАТ КАК МОЖЕ.
17
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горива се купуват лятото - по-евтини са иняма проблем с доставките. Само че мит;ряла тегли кредит за море, за айшит и какво ли не и разчита че евробюрократите от брюксел ще издадат директива за забрана на студеното време. Но природата си знае работата!
16
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЛО , СВОБОДЕН ПАЗАР Е САМО НА ПРИКАЗКИ.! АКО ИМА СВОБОДЕН ПАЗАР ЩЯХМЕ ДА СМЕ В ШЕНГЕН. ТУК НЯМА СВОБОДНИ МЕДИИ, БАНКИ БЪЛГАРСКИ, НЕЗАВИСИМА СЪД. СИСТЕМА. КОРУПЦИЯТА ГОНИ 100%
15
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчнотията няма граници. Пир по време на чума. Рано или късно всичко се връща с лихвите.
14
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това цени в българия ли са? Кой може да си позволи със 150 лв. пенсия и 400 лв. заплата да си купи тези горива? Това да нее някакъв майтап? По всичко личи че е майтап щото тези горива с тези цени са непродаваеми. Или пък се бъркам? Да не би без да знам сме забогатели? Да не би заплатите и пенсиите да са ги вдигнали без да разбереме?...НЕ Е възможно от 15 лв. за тон въглища и от 5 лв. за кубик дърва да са станали 100 пъти по скъпи!! Тези цени ако са истина направо неам думи.
13
3
 
47
 
! Отговори
Ей 11 да замълчиш преди 7 години
Че парното е мътна и кървава, хем се краде като за световно, хем част от него го плащаме всички за да ви е по - евтино / социално!!! САМО СЕ ЧУДЯ ДЕ Е ГАЗА ДЕТО Е НАЙ - ЕВТИН В ЕС, ДЕ СМЕ НИЕ?!? МНОГО ИЗВРААТЕНО МИСЛЕНЕ ИМА В ЕНЕРГЕТИКАТА
12
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9 Ами купи си от друго място бе,тарикат.Защо от мините на Ковачки?Свободен пазар купи си от Германия,САЩ... Свобода.
11
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Тошо ви направи парно на всички прикари в София а вие си срязахте тръбите и решихте да се топлите на ток и дърва.Селянина си остава селянин и след 50 г.живот в панелка .Сега остава да си изкопаете и външен *** до блока да пестите и от вода.
10
6
 
70
 
! Отговори
Червен КАСКЕТ преди 7 години
Нека спрем още някой блок на АЕЦ-а,дайте да угодим на Запада......................ще се върнем в землянките.
9
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 6-тия анонимникЗа твое сведение другарю собственика на мините е др. Ковачки , който е назначен капиталист от БКП.БСП .
8
5
 
46
 
! Отговори
Червен ТРОЛ преди 7 години
Хераковския храбрец ни върна в 19 век,въглища,дърва,***........................!
7
2
 
57
 
! Отговори
До 6-тия анонимник преди 7 години
Все тая от кого са назначени важна е реалността,имаш пари купуваш,нямаш мреш,това е.При капитализма е така,справка щатите,ако имаш застраховка (тоест платил си) ако нямаш пак плащаш,оперират те ако нямаш 2 метра под земята.Оправяй се на кой му пука?
6
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Капиталист от РусияДругарю червен *** , в България няма капитализъм , а назначени капиталисти от БКП-БСП .
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво
4
10
 
48
 
! Отговори
Капиталист от Русия преди 7 години
Е това е пазарната икономика и капитализма,търсенето определя цената аз щях да вдигна цената със 100$ Който иска иска ако не иска да се топли със запалка.Капитализъм,това е.
3
2
 
70
 
! Отговори
! преди 7 години
*** в Пловдив режат дървета от зоната на Натура 2000 и ги горят. Минават, с натоварените каруци на метри от КАТ и никой нищо не им прави !
2
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да има въглища като изпозатворихте мините?! КОЙ даде на концесия мините на ковашки?
1
7
 
60
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
В седесарска България хората се топлят още на твърдо .