Потреблението на ток с ръст от 9% през януари

Износът е спаднал със 76%, след като бе спрян в средата на месеца
1 фев 2017 11:05, Деляна Петкова
21
Потреблението на ток с ръст от 9% през януари
Снимка: flickr

Потреблението на електроенергия в България в един от най-студените месеци в последните години се е повишило с 8,8%, сочи оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В периода 1 – 29 януари потреблението е достигнало 4,3 млн. мегаватчаса.

В същото време обаче увеличеното потребление не е достатъчно, за да осигури и ръст на производството. Данните на ЕСО показват, че през януари в страната са произведени 4,4 млн. мегаватчаса електроенергия, което е спад от 0,45% спрямо същия месец на 2016 година.

Основната част от това производство е реализирана в страната – износът намалява със 76 на сто. Заради студеното време, обхванало целия регион, и невъзможността на ЕСО да гарантира "аварийна помощ" от съседните държави, износът на електроенергия от страната беше спрян на 11 януари.

Вчера от енергийната борса съобщиха, че след съобщение на Българския енергиен холиднг (БЕХ) се отменят всички ограничения върху продажбата на електроенергия на борсата. Това ще стане от 1 февруари и заради схемата за търговия "ден напред" на нашата борса ще се отрази върху доставките на електроенергия на 2 февруари.

От справката на ЕСО е видно още, че основната част от електроенергията, произведена в България през първия месец на годината, идва от базовите централи – 3,88 млн. мегаватчаса. Това е ръст от 1,37 на сто спрямо 2016 година.

Производството на водните централи обаче е намаляло със 17%. Тези централи се използваха от оператора за покриване на върховото потребление в определени часове на денонощието.

Още икономически новини четете на Investor.bg


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има ръст на потреблението според евролиберастите икономиката дърпа и вече имаме растеж от много проценти. А след като има растеж значи расте и доходността на пенционните фондове! За чий се оплаквате?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15

Не, ти глупееш и се подмазваш. Добре, че никой не се нуждае от заключенията ти. Хората имат усет за самосъхранение.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18

Няма смисъл да се коментират отровите, които пръскат издънките на СДС, унищожило България. Мартин е една от най-йезуитските, мазни, отровни жила, ръкопляскащи на превръщането на България в бананова република. Лошото е, че доста бананови републики са по-добре икономически и суверенно от нас. Сегашният период е най-срамният в историята ни.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последния месец СТОТИЦИ ХИЛЯДИ хора останаха без ток (респективно парно, заради абонатните)... слушах Мартин Димитров в "Референдум" преди време да обяснява, че Белене било безсмислено, какво сме щели да го правим тоя ток, като сме нямали мощности... Днес статия (САМО!) 9% по-голямо потребление на ток за януари, а износът - спрян изцяло. Защо? Ами като спре Козлодуй? Внос??? Какво правим тогава? И защо като ви се постави въпроса бягате от него, а коментирате кой го предлага? Мислете!
15
1
 
6
 
! Отговори
смятам преди 1 година
Потреблението на ток с 8,8% сметките с 80% ???
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали износът на ток крепи икономиката на България?!
Примерно: през 2014 износ на ток за близо 700 милиона евро, а през 2016 е 320 милиона евро - най-ниското ниво за последните 16 години, благодарение на ГЕРБ разбира се.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех, че

"Износът на ток дълги години крепеше икономиката на България"

майтапиш ли се???
12
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Износът на ток дълги години крепеше икономиката на България, но след като спряхме първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй и започнахме постепенно да спираме и други базови мощности, заради неизпълнени екологични изисквания, постепенно започнахме да губим пазари, а нашите съседи се ориентираха те да строят АЕЦ и да ни изместят напълно от пазара на ток в региона. Ако бяхме построили АЕЦ Белене, можеше целия ток от АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй да го изнасяме и още щяха да искат.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно искам нови блокове към АЕЦ-а ама мнооо крадат тия ***, а с такова крадливо племе нищо добро не може да се случи. Чистата справка, 2 милиарда за Белене и няма нищо.
Ако се реши да се строи нова или да се подновява ще е същото.
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така ще си построим АЕЦ, който ще работи само един месец в годината - януари и то не всякак година, а само когато има големи студове.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези студове отново показаха, че имаме нужда от АЕЦ, но едва ли ще стане, иначе как ще ни продават скъпия ток от американските Марици или от разните ВЕИ-та. Да спрем износа на ток, означава, че сега трябва да вземем още 1-2 млрд. евро нови външни заеми, за да компенсиранме спрения износ на ток.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват избори, който иска АЕЦ, газопроводи, нефтопроводи, гласува за БСП и настъпва рая на земята.
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме нужда от нови мощности, имаме достатъчно енергия
6
2
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
така е защото тока е променлив!
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ее оня ден го казаха 70% сега падна на 9%
4
3
 
14
 
! Отговори
Владимир преди 1 година
Бананова република...ТЕЦ-ове горят въглища, за да произвеждат ток. Много по-лесно и чисто е с атомна енергия.
3
8
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Всеки пушач харчи годишната сметка за отопление на едно четиричленно семейство.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе лъжци нали писах те, че сметките били надути със 70%.
1
16
 
6
 
! Отговори
. преди 1 година
Другари, отново не успяхме да паникьосаме електората с "режим на тока", "студ" и "малеееее kleta majka balgaria zagiva".
Дайте нови опорни точки, че *** ни се смеят!