Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси

Най-скъпо плащат в Норвегия, най-евтино в Беларус
84
Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси
Снимка: Булфото

Българите плащат най-евтиния бензин в ЕС, като само в пет европейски страни цената е по-ниска от средната в България. От балканските страни сред тях е единствено Босна и Херцеговина. При дизеловото гориво цените са по-ниски в 10 европейски държави. Това сочат данни на сайта GlobalPetrolPrices.com за миналата седмица, цитирани от "Сега".

През миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 2,05, а според родния сайт fuelo.net - 2,07 лева. Така страната ни се нарежда на 6-о място по евтин бензин сред 42 страни в Европа, но държи първенството в целия Европейски съюз. По-евтино е горивото в Беларус (1.11 лева за литър), Русия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина. След България с незначителна разлика идват Македония, Румъния и Полша.

В Европа миналата седмица най-скъп е бил масовият бензин в Норвегия - средно 3.49 лева за литър. Скандинавската страна, макар и производител на петрол, провежда стриктна политика на ограничаване на използването на този вид горива и осигурява сериозни стимули при покупка на електромобили. Норвегия държи и световния рекорд по скъп бензин сред 170 наблюдавани страни. На обратния полюс е Венецуела с цена от едва 0,01 долара за литър и в Саудитска Арабия - 0,24 долара за литър. В световната класация по-евтин бензин от България се продава в 102 страни, докато по-скъп е литърът в 68 държави.

Малко по-различно е съотношението при дизеловото гориво. По данните на GlobalPetrolPrices тук България е 11-а със средна цена от 1.14 долара, или 2.06 лева, за литър. Лидер с 1.11 лева е Русия. Равна на нашата е цената на дизела в Румъния, а с 2 и 3 стотинки на литър повече дават шофьорите в Латвия и Полша. От страните от ЕС по-евтино от България зареждат в Люксембург и в Литва. С цена от 3.28 лева за литър отново води Норвегия. Данните на българския сайт fuelo.net. за цената на литър дизел в края на миналата седмица са за средно 2.07 лева, колкото и за масовия бензин.

На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето страни от ЕС обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи. Трайна е тенденцията бензинът и дизелът да са по-евтини в източните и централите области. С отдалечаването от морето цените растат, като най-високи, пак по традиция, са в София.

Парадоксално също така е, че по-високи цени поддържат големите вериги - тези, които заради големия оборот би трябвало да са по-евтини. Още по-парадоксално е, че обвинените в картелно споразумение търговски фирми поддържат еднакви средни цени на бензина и на дизела. Според fuelo.net. през миналата седмица например средната цена на литър бензин в тези вериги от бензиностанции е 2.12 лева, или с 5 стотинки по-висока от средната за страната, изчислена от същия сайт. При дизела средната цена на литър дизел е "закована" на 2.13 лева - с 6 стотинки повече. Разликата между големите вериги и най-евтината достига 29 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Как така най-евтино пък има други държави с по-ниски цени :) аз си мисля, че когато нещо е най-евтино, значи най-ниска цена :)
48
8
 
6
 
! Отговори
tt преди 7 години
50 ДИВОПЕПАДАЛ,ДЪРВАТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ БИЛИ ЗАМЪРСЯВАЛИ,ХАХА,ЩОТО СТАРИТЕ ВИ АВТОКОШНИЦИ БЪЛВАТ ШЕРБЕТ ВЪВ ВЪЗДУХА,А,ГОВЕДАР?!ЩО НЯМАШЕ ЗАМЪРСЯВАНЕ ПРЕЗ ВРКОВЕТЕ НАЗАД,А БЕШЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ,КОГАТО ВСИЧКО НА ДЪРВА СЕ ТОПЛЕШЕ??ДЕМАГОГИЯ,ПЛАТЕНА ОТ ПРОДАВАЧИТЕ НА ГОРИВА И НА АВТОКАРУЦИ!!!!!ОСВЕН ТОВА ПО БЕЛИЯ СВЯТ ХОРАТА МИЯТ ТРИТОАРИ И УЛИЦИ,А *** Е МЪРЗЕЛ,ОБИЧА СИ *** И МИЗЕРИЯТА!!!
47
1
 
1
 
! Отговори
Някой..... преди 7 години
Преди 20 мин.зареди А95 на 1.97......
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато ги има руските олигарси и главатаря им *** -няма нищо добро зо България
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 2,05- пълни глупости под 2,13 лв за литър бензин няма никъде-а нямало картел-до 5 г всичко ще е на електромобили и тогава ще видим как ще крадете
44
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не пречи на руските разбойници от Лукойл 15 години да работят без да отчитат печалба и да изнасят за Русия над 1 милиард лева от неплатени данъци.
43
7
 
19
 
! Отговори
До 47 дизел преди 7 години
Писна ми от промити мозъци. Замърсяването сега е заради отоплението на твърдо гориво, но промитите мозъци едно си знаят и едно си баят - колите, та колите.
42
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това просто , не е вярно. В България горивото излиза най-скъпо на данъкоплатеца, защото акцизът е най-малък. По този начин лукойл печели от тлъста свръхнадценка, а в бюджета влизат малко средства. От там няма пари за болници, пътища , образование и каквото се сетите. Така де факто ни излиза най-скъпо горивото и сме бедни. Акцизът тук е 0, 60 ст., в Германия 1,20 лв, а цените на горивото са приблизително равни. Смятайте.
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На първо място по евтин бензин. А на кое място сме по доходи???
40
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погрешна новина в частта за България - сравняват се цените на ябълки с круши. В България дизела и бензина са с доста по-лошо качество от горивата в другите държави от Европа Е, няма как да сравняваш цена на гориво 10-то качество, с цена на гориво 1-во, 2-ро или 3-то качество
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Вaрнa бензинз A 95 е 1.76, a дизелa е 1.84 лв.
38
2
 
34
 
! Отговори
гост преди 7 години
Наистина зареждаме най - евтиното гориво, но в същото време сме на 42 - ро място в Европа по доходи и качество на горивото.
37
1
 
19
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
Това,което може да направи държавата,е да издава официален бюлетин какви би трябвало да са цените на горивата за съответния ден при съответния курс на долара и цена на петрола!Останалите съставки са постоянни величини-произв.разходи,акциз и ДДС.Така ясно ще си проличи нормата на печалба и кой колко граби.Ресурсът необходим за това е нищожен,може да го прави даже компютърна програма.Важното е да е официално!
36
3
 
19
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До ?! 38 Има ли нещо нормално в тази държава ? Има, БСП и Ламбо. Я виж какви хубави неща ни обещават.Щели сме да станем по добре от Норвегия с прагресивния данък. Хи,хи! Ама дали бизнеса ще го позволи, никой не казва?
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукойл продава сам на себе си нефта в Бургас на цена 90 долара, при борсова цена 50 долара. След ректификацията, Лукйол-Нефтохим продава горивата с 50% по-скъпа преди облагане с данъци, в срванение с цената на ОМВ - Виена. Годишно, само по тази схема, биваме ограбвани с около 3-4 млрд долара от "братска" Русия и наши продажници. Още толкова губим от вноса на газ, още толкова и от гориво и части за АЕЦ - Козлодуй.
34
0
 
33
 
! Отговори
Уникална държава преди 7 години
Няма друга такава държава, като нашата! Ние сме в разрез с всяка логика! И нито дума за качеството на горивата!
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От вчера си върви една пропаганда за това и видиш ли как гърците идват в бг да зареждат. Пита се какво точно готвят кукловодите пак... Със "въздуха" в София същия номер - някоя друга статия, интервюта, али бали и сега се гласят да праснат още един тоя път "еко" данък
32
1
 
20
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Що не кажат каква е цената без акциз и ДДС!?Там е истината.И май не е най-ниската!Иначе няма страшно-сега,като изберете Марешки за патерица на Борисов,направо ще се срутят цените на горивата!Е,как Аптекаря ще се разбере с първата дружка на Боко-Златев си е тяхна работа.....
31
2
 
18
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЪЛГАРИЯ е Страна НА ПАРАДОКСИТЕ.ОСОБЕНО В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА , БАНКОВАТА, ФИРМЕНА......