Сандвичът с 2,4 грама сиренце и лъжичка лютеница – питателен!

Няма нарушения с безплатните ученически закуски във Варна
7 фев 2017 10:40,
79
Сандвичът с 2,4 грама сиренце и лъжичка лютеница – питателен!
Снимка: Facebook

Липсва нарушения в предлагането на безплатни закуски на учениците от първи от четвърти клас във Варна. Това показала проверка на Окръжната прокуратура в морския град, която дойде след като през октомври в нета се завъртя снимка на сандвич за варненските ученици, който оскъдно количество лютеница и малко парче сирене – с тегло 2,4 грама.

Преписката е била образувана по публикации, в които бил изразен негативен коментар за въпросната филия. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски, твърдят от обвинението.

Още по темата

Затова Окръжната прокуратура във Варна възложила проверката на Регионалната здравна инспекция. Извършени били 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни.

Установено било, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна. Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище, пише "Монитор".

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция.

Въпреки това количеството хляб бил в незначително по-голямо количество от посоченото в рецептурника. Напълно отговаряли на изискванията сандвичите, които се приготвяли в столовете на самите училища.

Заключенията на извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини. Поради липса на закононарушения преписката била прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво безплатно няма.
22
3
 
7
 
! Отговори
16 преди 7 години
Добре де, поправям се- една трябва да е, обаче вариантът за пакетиране си остава. Тогава обаче родителите съвсем щяха да са недоволни заради количеството, нищо че продуктите ще са по- качествени.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А "майката на нацията" вечеряше за 1500 лева. Не майка а мащеха.
20
2
 
8
 
! Отговори
16 преди 7 години
Ами, именно, след като по рецепта трябва да са две филии пълнозърнест съвсем спокойно може да се приготвят както и този сандвич на снимката, без лютеницата да се омаже или изтече. Да не говорим, че и една филийка да е пак може да се среже по средата и да се получи същото.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ама лютеницата е "вълшебна" и като хапнеш малко и ходиш да танцуваш на парти до 6 сутринта.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето Ви управление от ГЕРБ - на който децата не са в частни училища - да го вее.
17
1
 
8
 
! Отговори
G преди 7 години
Шеснайсти, има разлика дали ше пакетираш и транспортираш една филия намазана с лютеница или затворен сандвич. Проблемът не е във вида на хляба
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно излизане със скромен сандвич пред парламента и заставянето на нашите политици да ги хапнат всичките ще им дойде отрезвително, ненаяла се ***
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като няма проблеми със тези сандвичи предлагам на фирмата производител и на прокурорите да им се осигури ежедневно такъв сандвич за ядене и нищо друго .
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква точно е разликата при пакетирането на две филии пълнозърнест хляб и две филии бял? Аз лично често си нося такива, вместо лютеница слагам чушка, доста повече сирене или тофу и нямам проблем с " транспортирането", нито пък излиза кой знае колко по- скъпо.
13
2
 
29
 
! Отговори
Насо преди 7 години
Изключителна обида към нашите деца, изключителна обида и към мен самият. Съжалявам скъпи приятели, но това е гнусно даже да го коментираме. Единственото което се случва е че някой хора въртят едни пари за сметка на дечицата ни и на нас самите. Нищо не ги прави по-различни от дилърите на наркотици.
12
2
 
29
 
! Отговори
СТАМАТ преди 7 години
А що не напишат за тия две безплатни филийки колко стинки плаща общината на доставчика, колко от тях са за ДДС, колко за заплати, логистика, продукти и баси далаверата да се занимаващ....
11
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
тази снимка я гледахме и миналата година
10
2
 
32
 
! Отговори
ЛУд преди 7 години
Сега като се замисля, защо и на депутатите не им е такъв обяда, да не би при тях да няма затлъстели ?
9
2
 
29
 
! Отговори
ЛУд преди 7 години
Да ама аз все пак се радвам, че депутатите ядът кюфтета по 30 стотинки. Те го заслужават.
8
11
 
12
 
! Отговори
Мерси преди 7 години
Какво се жалвате, в Африка и толкова нямат. Я ги вижте децата на какви тулумбички са заприличали и пак яденето им малко било!Абе ей, не стига че се тъпчат с филийки ми и сиренцето било малко!
7
5
 
40
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Сега очаквам да ревнат дружно бг-мамите, дето децата им друго освен киноа не са опитвали. Колко банички и боза и филии с мас сме изяли като деца и сме си живи и здрави и с нормално телосложение. Само дето нямахме смартфони да цъкаме по цял ден, а тичахме навън от сутрин до вечер!
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко много жалко е, че децата ядат такива неща. За съжаление има доста хора, които разчитат на тези закуски. А в тях няма нищо здравословно, тъпкани са с Е-то, дори в хляба се блъскат емулгатори, оцветители, подобрители и какво ли не. Не че се хваля, но моите никога не са разчитали на тези безплатните, винаги слагахме домашна закуска в раниците. С течение на времето развиха вкус към домашно приготвена храна. Наистина, да готвиш вечер си е ангажимент, но си струва.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментар: ХАХАХА
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че има нарушение - има, обаче и родителите, които тъпчат децата си с наистина " питателни" филии също трябва да се замислят! Затлъстяването в детска възраст си остава за цял живот, дори да отслабнеш междувременно.