България спечели от туристическия отлив в Турция

Рекорден трафик в небето над Европа през 2016 г., отчита доклад
17 фев 2017 15:00, Никола Димитров
10
България спечели от туристическия отлив в Турция
Снимка: архив Булфото

България е сред държавите, които спечелиха туристи заради масирания отлив от Турция след неуспелия опит за преврат и потушаването му миналото лято.

Това съобщава Международният съвет на летищата в Европа в годишния си доклад за въздушния трафик през 2016 г., разпространен в Брюксел днес.

Значителният спад на туристическото търсене към Турция е подобрил представянето на пазара на летищата в Хърватия, Кипър, България, Гърция, Португалия, Румъния и Испания, пише най-голямата организация, представляваща бизнеса в Европа.

Още по темата

От българските летища през 2016 г. най-добре се представя София, която е на 83-мо място по натовареност в широка Европа, включваща Русия, Израел и Турция. Следват аерогарите във Варна и Бургас.

През миналата година през софийското летище са минали 4,98 милиона пътници, което е с 21,8% повече от 2015 г. Увеличение има и в търговските дейности - с 18%, както и в преноса на товари - с 14 на сто.
 
Според изследването сравними със софийското летище като размер са аерогарите на гръцкия остров Родос, летището в полския град Краков, в сръбската столица Белград и тези в испанските градове Севиля и Билбао. Класацията поставя Варна на 132 място (от 216) с ръст на пътниците от 20,8 на сто.

Най-натовареното летище в Европа остава "Хийтроу" в Лондон, през което през 2016 г. са преминали 75,7 млн. пътници, следвано от парижкото "Шарл де Гол" с 65,9 млн. и амстердамското "Схипсхол" – с 63,6 млн.

Холандското летище отбелязва най-голямо развитие през годината с растеж от почти 10% и с резултата си успява да измести истанбулското летище от челната тройка. Турското летище "Ататюрк" с 60-те си милиона пътници е вече е задминато и от Франкфурт. Истанбулската аерогара се подрежда пета с 2,1% по-малко пътници в сравнение с 2015-а.

Според Съвета на европейските летища миналата година е била рекордна. За първи път в историята е прехвърлена границата от 2 милиарда обслужени пътници.

Терористичните атентати в Брюксел, Париж и Германия са отлели от натоварването, но изоставането е било преодоляно в рамките на годината. Нарастването на пътникопотокът през летищата в ЕС е 6,7%, докато в страните, които не са част от Съюза, има спад от 0,9%, основно заради намаляващият трафик през турските летища (-6,6%).

Въпреки, че след лятото пътническият трафик през руските летища постепенно се възстановява, докладът го оценява като "слаб" на годишна база.

Увеличение се отчита и в преноса на товари с 4,1%, което е най-добрият икономически резултат от 2010 г. насам. С 3,1% е нараснал броят на извършените полети. Нискотарифните авиокомпании са били най-големият източник на растеж при превоза на пътници и като резултат, натовареността на летища, използвани от такива превозвачи е особено отчетлив.

Според шефа на Съвета Оливър Янковац три са факторите за рекордния ръст на пътници и товари през европейските летища през миналата година: икономическото оживление в ЕС, ниските цени на горивата и увеличаването на капацитета на авиокомпаниите. Янковац смята, че настоящата тенденция на растеж ще продължи поне до пролетта, като след това е възможно забавяне в резултат на покачването на цените на горивата, които според прогнозите ще са с до една трета по-високи от тези през 2016 г.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
E преди 4 години
В МОМЕНТА ЗАПИСАНИТЕ ТУРИСТИ ОТ РУСИЯ ЗА ТУРЦИЯ
СА НАД 5 (ПЕТ) МИЛИОНА ,
ЛЕТИЩАТА В ИСТАНБУЛ СА НЕДОСТАТЪЧНИ,
НО ПРЕЗ 2018 СЕ ОТКРИВА НАЙ ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ В СВЕТА,
С КАПАЦИТЕТ 200 МИЛИОНА ПЪТНИЦИ НА ГОДИНА ,
СЕГА ЩЕ ПОЧНЕ ЧЕРНА ПРОПАГАНДА,
НО ТОВА НЯМА С НИЩО ДА ПРОМЕНИ НЕЩАТА,
ТУРЦИЯ Е ЕСТЕСТВЕН ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР, НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА БИЕШ ПЪТ ДО БЕРЛИН ИЛИ ЛОНДОН ЗА ДА ПЪТУВАШ НЯКЪДЕ :)))))
ОТ ТУРЦИЯ ЗА 3 ЧАСА ПОЛЕТ СЕ СТИГА ДО 64 ДЪРЖАВИ И 1,5 МИЛИАРДА ДУШИ,
ПЕРФЕКТНО :)
7
0
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
Ръст, ръст, ама Еврокомисията прогнозира, че конюнктурата ще се промени. Не може само на един туризъм да се лежи, и производство трябва. Иначе фактът, че софийскато летище е на 83 място в Европа, достатъчно добре показва колко ни е голяма икономиката
6
6
 
5
 
! Отговори
Е преди 4 години
Важното е да има ръст в туризма, но и подобряване в качеството на обслужване, и на услугата като цяло. Защото има твърде много да се желае още.

До Ердоган:

Не ни занимавай с твоята Турция, говорим за българския туризъм!!!
5
2
 
0
 
! Отговори
Coreakoritsaki преди 4 години
Tantsui Rossia ...edem, edem v sosednoe selo na diskoteku...?!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за това лято надявате ли се?:-)
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези който са дошли от Турция тази година със сигурност ще отидат в Гърция, не при бетонената мизерия.
2
1
 
2
 
! Отговори
Toni преди 4 години
Я пак, как се казва Холандското летище? Схи... какво?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма що голяма печалба.