Без ненужен престой в болниците

И при преждевременно изписване, болниците с 80% от клинични пътеки
Обновена: 6 мар 2017 08:32 | 6 мар 2017 08:25, Петя Славова
5
Без ненужен престой в болниците
Снимка: архив, Булфото

Болниците ще получават 80% от стойността на клиничната пътека, дори и да изпишат пациента преди предвидения по нея престой да е изтекъл, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това означава, че хоспитализираните, на които са направили всички необходими изследвания и манипулации, преди да изтече клиничната пътека, ще могат да си тръгнат по-рано от болницата, а тя ще получи пари.

Още по темата

От НЗОК обясниха, че такава възможност имало и досега, само че болниците получавали по-малко пари при преждевременно изписан пациент – 60% от стойността на клиничната пътека, пише "Монитор".

С влизане в сила на новия рамков договор от 1 април те ще получават 80%, уточниха от здравната каса. Това ще позволи да се избегнат ситуации, при които например лекарите задържат пациентите повече от необходимото, за да си вземат полаганите пари по клинична пътека или пък ги пускат по – рано, но не ги изписват по документи, а ги карат да се връщат за отчекиране в деня на изтичане на пътеката.

Новият рамков договор беше подписан миналата седмица. Според него лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Той предвижда увеличение на средствата за първична извънболнична помощ с над 13 милиона лева.

За специализираната извънболнична помощ пък договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1,613 млрд. лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие.

С националния рамков договор отпада и т.нар. пръстов отпечатък в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и т.нар. персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Мими преди 1 година
Пациентите, които ползваме тези КП знаем за какво иде реч.
Така. че всичко е ОК.
4
0
 
5
 
! Отговори
Голяма грешка! преди 1 година
Това служебно правителство на комунистите ще направи така болниците да станат като конвейр! По един, два, най-много 3 дена и чао, дали пациента е излекуван или недоизлекуван, кой го интересува, важното е парите да влизат по на често и по на много!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И щом са си свършили работата на 100% и дори за по-кратко време, защо аджаба не им изплащат пълната сума?
2
1
 
11
 
! Отговори
РУМЯНА преди 1 година
Щом и за два и за пет дни ще получават едно и също, естествено, че ще се отърват от пациентите по-бързо.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма здравеопазване, може би само в случаите когато телевизията снима има някакъв шанс