Атентатът на гара Буново – 32 години по-късно

Почитаме паметта на загиналите от бомба във влака София-Бургас
9 мар 2017 11:52,
77
Атентатът на гара Буново – 32 години по-късно
Снимка: Facebook

Паметта на жертвите в атентата на гара Буново ще бъде почетена днес – 32 години след един от най-големите терористични актове в най-новата ни история.

На 9 март 1985 година във вагон с майки и деца на влака Бургас – София избухва бомба. Тя убива 7 души. Това са 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова, на 64 години, Яворка Петрова, на 38 години, Емил Николов, на 40 години, Николай Генков, на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов.

Още по темата

Тежко ранени са 9 души, сред които също има две деца.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

Атентатите са дело на членове на протурска нелегална организация, става ясно от обвинението по-късно. Мотивът са действията на държавната власт но така наречения "Възродителен процес".

На 25 април 1988 участниците в атентата са осъдени на смърт. Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб).

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. (лежи 2 г. , амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.).  На 2 години затвор е осъден Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички терористи трябва да се премахват дори и след това да им правят паметници и да ги изкарват мъченици.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vsichki teroristi sa agenti na DS.
57
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименА това което направи Ердоган в Турция не е ли същото в , което се обвинява бившето комунистическо управление . А кулите близнаци в САЩ не бяха ли със същия ефект . Създаваш си предпоставки за репресии и се възползваш от тях . И в този ред на мисли , дори и по разбъркани малко , значи ли , че Ердоган живее още в 80-те години !
56
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Анонименимаше ракети СС-23
55
0
 
8
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
продължение от 62. ... без дори да се сетят за убитите деца,жени и мъже /не номенклатурчици и слугинажа им,разбира се/ само,защото са българи. ПРЕДИ "възродител- ния" процес. Аз и доста българи,които още не са се евакуирали от ***,в която след 1944 г. превърнаха България,добре помним и "екскурзията" - от София си тръгнаха само тези,които искаха. Другите са си тук и до днес.
54
2
 
4
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
До Анонимен 61 Да,има. За извършители тогава обявиха "Сивите вълци",чийто член е доганчо. ДС е знаела какво се готви,но не е арестувала никого,защото атентатите са им трябвали. Доста е отвратително да се "сещат" за /само един от всичките/ атентат едва, когато имат някаква изгода. А когато всяка година турско говорящите от ДС ходят в смесените райони,за да припомнят "възродителното" мероприятие,слагат цветя на ... паметници, журналята "отразяват" поредната провокация,без дори да се сетят за
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А доганя къде е бил по това време? алиби има ли?
52
0
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Той тоз е фен на ДОСТ.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много си забавен фес.Продължавай като на пресконференция.Изписваш неудобното мнение и отдолу си отговаряш.На каква длъжност си викаш там,;)
50
1
 
23
 
! Отговори
да преди 7 години
не прабългарите са турско говорящи,а турците са прабългарско говорящи,защото когато е имало прабългари турчина още не е бил измислен :)
49
12
 
8
 
! Отговори
Груйо Михалев преди 7 години
Терора като патент е комунистическо изобретение.Във взрива в църквата Света неделя в София комунистите избиха 300 жени, деца ,офицери .Всичкото терористи радикални ислямисти в Сахара и комунисти в Северна Корея.
48
16
 
2
 
! Отговори
Тангръ преди 7 години
До Чул и видялАми прабългарите са турско говорящи колега (Вложка България,Гагаузия,Казанска республика,Кабардино-България-всички говорят на турски).В България говорим славянски щото всеки прабългарин е имал по 5-6 славянки под одеалото...
47
8
 
4
 
! Отговори
Софакъл преди 7 години
Ако османците действаха със коренното население както американците в Америка сега щяхме да сме щаслива хомогенна нация...Изборно време е ,но аре по-полека с интернет терминаторствотото....
46
11
 
6
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
смяната на имената ,терора беше опит да се спаси комунизЪма и руснаците го опитаха с украинци,грузинци,черкези ,чеченци,афганци не се получи като цяло,но големо крадене падна за внуците на комунистическите аморални сатанисти.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За в бъдеще турчин няма да остане не само в България, но и в Европа. Всичката тая га д в Анадола ще върви.
44
14
 
2
 
! Отговори
96 ти преди 7 години
Тези взривове са нещо като двете кули в САЩ ,не се знае кой ги е организирал/затворил очите.Годините когато се сменяха имената много българи ,арменци и евреи бяха против убийствата на бебета и мачкане на хора с танкове при насилствено побългаряване на комшиите им.Биг брадър реши да остави терористите да взривят вагон с деца за да се оправдае .
43
3
 
9
 
! Отговори
Дойче преди 7 години
Бивш служител на ДС заяви преди години по Канал 1 следното;"Извършителите на злодеянието са били следени от ДС преди да го извършат. Знаело се е дори от кой магазин си купуват батерии и часовници за бомбите".Въпроса е кой е казал да не се арестуват преди взривовете....
42
1
 
20
 
! Отговори
да преди 7 години
вярно,че след "дъжд качулка",но важното е,че ги хванахме и ги застреляхме като кучета
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всичко е въпрос на гледна точка"НИЩО не е въпрос на гледна точка. Атентатът срещу Тодор Живков и Политбюро ли е бил? Не, срещу деца и родителите им, защото са българи. С цел да има възможно най-много и възможно най-НЕВИННИ жертви, защото са българи.
40
21
 
6
 
! Отговори
чичо преди 7 години
"...Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб)..." Питам се кой пак им смени имената, като са разстреляни? И се питам ние, българите, дали не заслужаваме участта си?