МОН няма да съкращава учители и персонал

Около 7 000 души в системата са навършили години за пенсия
16 мар 2017 15:32, Красимир Ангелов
12
МОН няма да съкращава учители и персонал
Снимка: Булфото

Министерството на образованието и науката (МОН) няма никакво намерение да съкращава учители или непедагогически персонал в детските градини, училищата, самостоятелните общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, съобщават от министерството.

От там допълват, че както всяка година, МОН е задължено да осигури средства за обезщетения на работещите в образователната система, които решат да се пенсионират или я напускат по други причини. Според Кодекса на труда педагозите имат право на до десет брутни работни заплати, а непедагогическият персонал - до осем брутни заплати. Конкретната сума се определя в зависимост от трудовия стаж в образователната структура.

През 2016 г. от правото си на такова обезщетение са се възползвали около 12 000 учители и непедагогически персонал. Въпреки това общият брой на работещите в системата се е запазил на около 89 500.

Поради тази причина в националната програма "Оптимизация на училищната мрежа" за 2017 г. са заложени сходни параметри. Те са индикативни, тъй като не може да се предвиди точно колко педагози и непедагози ще пожелаят да се пенсионират или да напуснат системата, посочват от МОН.

По данни на Центъра за информационно осигуряване на образованието сега почти 7000 са само учителите, навършили 61 години. Няколко хиляди са непедагогическите специалисти на такава възраст. Всички те имат право да се пенсионират, ако изпълняват изискванията за педагогически стаж и възраст.

Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите се възползват от него, получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата.


12
Още по темата: МОНучителипенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всеки проблем пищят - детето на психолог.
Младия неопитен учител пращата децата на младия неопитен психолог.
Резултат го виждами - родителите все виновни.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда от съкращения. В следващите пет години ще се пенсионират на 62 години към 15% наведнъж.

И тогава ще зейне дупката. И това ще е мали

Истината е, че младите за брутално зле квалифицирани.

Преди години се е влизало с по-нисък успех з аучител, но се е учело 10-20 пъти повече и от такова ниво по-слабите са влизали за учители. И това е било по-естествен процес от сега.

Сега не само за учители, и за куп други специалности се влиза масов с 3 по матури в които 20% е достатъчно
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прост народ - това е мечтата на всички физкултурници.
Защото прост народ лесно се бил управлявал.
Когато обаче простите изригнат, всичко гори и реки от кръв се леят....
Колкото и да не им се вярва на физкултурниците, това време винаги идва!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приватизация и закриване на училища и университети със съкращения 20 % по-малко учители и 20 % по-добре платени и ще се вдигне качеството от икономиите. Повече частни училища и университети ще вдигнат качеството.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам старото време да се върне но тогава Учителят означаваше уважение и респект. Имаше малки изключения, много малки. Уважаван беше и му се чуваше думата. Както и лекарите. Толкова искахме Свобода и Демокрация! Уж дойдоха и кво стана, изпростяване, неграмотност, алчност, неуважение, лъжи, заключихме се с решетки, агресия, бандитите станаха милионери, интелигенцията я оставиха бедна нарочно, младите избягаха, закона стана врата в полето. Образованието го направиха лош експеримент.
7
5
 
6
 
! Отговори
Алоооооооо преди 1 година
Щом си пенсионер и работиш, пенсията ти остава за повишаване пенсиите на тези, които не работят. Младите в чужбина ли да вървят или да дремят по кръчмите.
6
4
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Прости хорица,ей.Защо оставали?Защото младите няма как да бачкат за по 500-600 лв.,никой не почва работа и ако се пенсионират хората,кой ще ви гледа и учи децата,бре,калпазани?!?!Ама то лесно се нарежда от дома пред монитора,мамини сладки!!!Тати носи,мама меси...нали????
5
0
 
12
 
! Отговори
даскал Пандо преди 1 година
До al
Когато го приложат към депутатите,тогава и към нас!
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се правите на интересни, колко от младите искат да бъдат учители? Ама честно му кажете! Да бъдат обиждани, подигравани, осмивани и унижавани? А заплатите? Подигравка. Шум, разглезени деца и чалгосани родители, които не възпитават а глезят. Кукувицата Кунева изгони около 3000, пенсионира ги. И кой дойде да ги замести? Никой, защото никой не иска да работи в тази среда. Както и да живее в такава държава!
3
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пенсионерите остават и след като се пенсионират? Защо лъжете, че има места за млади учители? Няма, защото работят пенсионери.
2
13
 
10
 
! Отговори
al преди 1 година
ЩОМ ОСТАВАТ ДА РАБОТЯТ, ЗНАЧИ НЕ СА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ - ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ- ИЛИ ПЕНСИЯ ,ИЛИ РАБОТА! ТОВА СЕ ОТНАСЯ ДО ВСИЧКИ ЗАЕМАЩИ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА ПО МЛАДИТЕ!
1
15
 
16
 
! Отговори
Нас преди 1 година
То затова и възпитанието такова ! У дома баби , в училище баби ...!?