Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет

Студентката има цели 16 свидетелства за управление на МПС
6 апр 2017 16:07, Илиян Велков
111
Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет
Снимка: Личен архив

Познавате ли някой, който има 16 свидетелства за управление на МПС? И те не са му достатъчни! Затова учи и за пилот и скоро ще може да управлява товарен самолет.

Ако не, запознайте се – това е Стилияна Бакалова, четвъртокурсничката от специалността "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет – филиал Пловдив.

Стилияна познава добре силните си страни, които ще я направят не само добър авиоинженер, но и пилот. Нещо повече, тя е убедена, че не може в бъдеще да конструира добри самолети и дрони, ако никога през живота си не е летяла сама или не е управлявала безпилотен летателен апарат.

Затова най-напред се научава да кара всички земни машини, за да премине след това към пилотиране на двуместни витлови самолети, а отскоро – и транспортни самолети.

Ето списъка на шеснадесетте свидетелства за управление, които Стилияна Бакалова е защитила: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. По просто казано Стилияна може да кара мотоциклет, мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке, трактор. А от 2014 година започва да учи за пилот.

"През 2014 година започнах моето летателно обучение в Авиационен център "Ратан", гр. Долна Баня, което преминава през 4 етапа, за покриване на изпитите за първоначално летателно свидетелство. След което положих успешно практически и 9 теоретични изпита и получих свидетелство за летателна правоспособност PPL(A) – Private Pilot License, което не ми дава право да пилотирам с търговска дейност, а само като любител-пилот", разказва тя пред Dnes.bg.

През 2015 година Стилияна Бакалова продължава своето обучение и придобива свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет – ATPL(A) – Airline Transport Pilot License.

Натрупала е над 180 часа летателен стаж в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL(A) – Commercial Pilot license, което означава, че след още изпити тя ще има право да управлява самолети,  извършващи търговска дейност.

Като студентка Стилияна Бакалова работи усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки.

В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади "Авиационни двигатели", "Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети", "Изследване на маневрените свойства на военни самолети" предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили.

Днес ръководството на ВУЗ-а обяви избраната от Националното представителство на студентските съвети Стилияна Бакалова за "Студент на годината" в областта на техническите науки.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
МА преди 3 години
Do Varg
Ей, колко прост народ сте. "Стоуквайте фейбуци", яжте хлебец и лютеница и завиждайте за чуждите успехи.
Айде вие направете нещо смислено, избършете гурлите си и дерзайте.
Бедни, беднии души....
64
3
 
1
 
! Отговори
Фърчал преди 3 години
Летенето е супер!!!!
Хайде сега и една гатанка:
Защо Баба Яга не носи бельо????
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичето!
Откъде е родом?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичето!
Откъде е родом?
61
5
 
1
 
! Отговори
Rado преди 3 години
По просто казано тя е изкарала B,C,E,D категория. Не се заблуждавайте, че е карала 16 курса. Другите категории се дават с взимането на тези. Доста хора, като Стиляна познавам!
60
7
 
7
 
! Отговори
Пилот преди 3 години
До Анонимен

Драги ми анонимнико, прочетох множество от коментарите. В момента съм инструктор в УАГР гр. Долна Митрополия. Мисля, че щом коментираш така, заначи не си запознат къде е меката на българската авиация! Там има момчета и момичета, които следват МЕЧТА И ЦЕЛ. Това момиче не ми изглежда по-малко мотивирано по това което прочетох. Вече е въпрос на избор дали искаш да бъдеш част от авиация, която е в трудно моментно положение или да летиш ритмично. Поздрави девойко, напред и нагоре!
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Бойчев, думите ти са лишени от съдържание.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shopp™

Авиацията е за наредени хора, връзкари, за хора с вуйчо Владика, за хора с потомствени връзки в бранша, които разчитат на финансиране от родителите си. Авиацията в България никога не е била за хора с чест и достойнство и за хора с истински мечти. В България постигане на мечти = семейсвтото да извади готови пари.
И като не можете да защитите тезата си, започвате да увъртате, че дайте да видим академичните успехи. :)))
57
1
 
6
 
! Отговори
Бойчев преди 3 години
До Анонимен

Радвам се за Вас, но след като ги имате защот не уважавате и младите хора които също постигат такива ? А защо поставихте "академични" в тези ""?
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади "Авиационни двигатели", "Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети", "Изследване на маневрените свойства на военни самолети" ..."

КЪДЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА ДАННИТЕ ОТ АНАЛИЗИТЕ? Или те са "Секретни";)
55
1
 
4
 
! Отговори
Бойчев преди 3 години
До Анонимен

Всеки има право на това, кой да уважава или не! Това остава лично за него, не е необходимо да принизява някой друг нещата трябва да бъдат разграничавани. Живота е разноцветна черга, ня която има място за всеки и никой не може да съди другия, а Вие не знаете, както и Аз дали парите са изкарани или не, за това не коментирам летателната подготовка! Радват ме успехите на академично ниво, които вече малеят в българските училища и ВУЗ`ове
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Имал съм доста по-високи "академични" успехи!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Не мога да имам уважение към човек, който не вади сам парите с които разполага!
Нито пък към хора, които поощряват това да разполагаш с пари, които не си извадил сам.
52
5
 
3
 
! Отговори
Бойчев преди 3 години
Анонимен
Умствения капацитет най-лесно се измерва с начина на изказ и уважението, което поредния Анонимник с обидите и накърняване на достойнството не го доказва, което е жалко разбира се! :)
51
4
 
5
 
! Отговори
Бойчев преди 3 години
До Анонимен

Стоя зад думите си, и цената, която съм написал. Ако четяхте внимателно щяхте да прочетете без TYPE RATING, ако знаете за какво иде реч. Пак Ви казвам, но с малкото съзнание, което имате не разбирате, че акцента не е върху парите и как са изкарани, а върху академичните успехи, които Вие определено не сте имали. Научете се да уважавате без да завиждате, ако бяхте прочели внимателно статията, щяхте да откриете постижения, които не са присъщи за всеки, но кой да чете, парите са важни!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Кой си ти, че ще ми говориш за "умствен капацитет"? Поредния мамин с "мечтите"! Как не те е срам?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван 33
Няма как да не си депутат!
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Ами мацка си. Хайде давай, покажи цените по модули. И кажи в коя фирма са. То иначе аз мога да кажа, че всичко струва 2 лева. Словом - два лева! Всеки може да говори глупости, но на малко хора им стиска да подкрепят думите си. Моите думи са подкрепени, защото която и фирма да попиташ, накрая като теглиш чертата излиза, че си дал минимум 120 000 лева общо. Пари викаш се печелят. Ами спечелете ги и тогава се тупайте в гърдите. То готови пари лесно се харчат. Така всеки може.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойчев

Бойчев, МАЦКО, промяната която България чака, е от хора, които сами си вадят парите и сами си плащат за курсовете. А не мамa и тати да извадят пари и да платят на глезеното си гардже едни от 120 000 до 160 000 лева. Никоя банка няма да ти даде пари за такова нещо. Не и в България. Не и ако не обезпечиш кредит със залог. А откъде в един 20-25 годишен човек такъв залог? Ами от тате, разбира се! Явно и ти не си промяната. Промяната не идва от хора с мозък като яйце.
46
8
 
5
 
! Отговори
Бойчев преди 3 години
До Анонимен

Сам доказа невежеството си с този последен коментар, малко или не, когато човек има мечти ги следва, това момиче, е явно свидетелство за това. Дали родителите са ги дали, дали банки, дали някой друг това не можем да знае, а докато ти пиеш ракията пред компютъра и псувайки телевизора всяка вечер помни от мен " БАЦЕ ", че ти няма да си промяната, която България чака! Поздрави и наздраве! :)