Има ли я вярата става чудото: Мистерията на Бачковския манастир

Бездетни се сдобиват с рожба, болни оздравяват...
17 апр 2017 14:44, Илиян Велков
30

Снимка: Dnes.bg

Хиляди вярващи се събраха тази сутрин в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Това е най-стария църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години.

Винаги на втория ден от Великден копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен.

"Няма значение чий образ и чия икона е, когато има наличие на вяра, става чудото", твърди игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма. В това се е уверил и Димитър Алексов.

"12 години нямахме деца със съпругата ми, нямаха и наше  приятелско семейство, но когато си пожелахме пред иконата - вижте резултата, сега имаме 14-годишното дете", разказва пред Dnes.bg Димитър Алексов.

Той споделя, че три пъти са отправяли молитвите си към чудотворния образ на Богородица. Тяхното дете се е родило на 17 юни, а това на приятелското семейство на  2 юни.

"Ако щете вярвайте, но аз вярвам", казва Димитър.

Богомолците изминават 4-километровото разстояние пеша и се  надпреварват да участват в носенето на иконата, тъй като смятат, че така ще прогонят болестите.

В Бачковската света обител бяха раздадени 5000 червени яйца и 2000 козунака.
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Горе долу е все тая на кое от двете се кланяш. Много лошо скалъпена история е библията. Нали бог е любов? Защо ако те обича трябва да му се молиш и да му се кланяш?
17
11
 
4
 
! Отговори
Опиум за народа преди 3 години
Айде, народе, юруш на чудесата! По две за лев ги даваме! Слепите чуват, глухите проглеждат!
16
4
 
17
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Чудеса в Бачковския Манастир ставаха докато епископ Борис беше игумен - изчезваха безследно свещи, пари от касата и т.н.
15
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Моята вяра е в добрите и силните хора , макар и малко те са някъде там :) винаги на пост :)
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16:

Първите икони на Света Богородица са нарисувани от св. Апостол и евангелист Лука - автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука).

"Като нарисува твоя всечестен образ божественият Лука, боговдъхновеният писател на Христовото Евангелие, изобрази на твоите ръце Твореца на всичко".

Иконоборството е ЕРЕС!
Поинтересувайте се от Учението на св. Йоан Дамаскин за почитането на светите икони.
13
18
 
17
 
! Отговори
Men преди 3 години
Вярвайте, щото ако не вярват тия бездетните от статията ще вземат да си направят ДНК тест за бащинство и тогава ще стане ясно, че с вяра не ставала работата. Дедо поп е помогнал с дедовия...
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16
Попски извращения и догми! Няма го в Библията а някой като Баба Гуси, Кичка или Кака Филка са го писали и прокарали за "чиста" монета! Ама в Откровениеро на Йоана се пише доста ясно за тези които отнемат и тези които прибавят към Божието Слово! Ето защо ако бяха от Бог нямаше да се червенят пред скритите камери защото щяха да вътшат Божественото!
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12:

Православен Катехизис:
"Да почитаме иконите като свещени изображения и да ги употребяваме за благоговейно спомняне делата на Бога и на светиите Му НЕ противоречи на втората Божия заповед:
иконите служат като книги, написани вместо с букви с образи и предмети.

Като знак за това, че почитането на светите икони не е противно на Бога, служи и този факт, че Господ прави понякога някои икони средства, чрез които излива върху вярващите Своите благодеяния. Такива икони наричаме чудотворни."
10
13
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 3 години
В манастирите в България най вече се и
Молят зя чудото мъж да зачева!..но за жалост не сме толкова свети и праведни и чудото не се е случило още.Но опитите продължават с огромна сила,включва се и стопанския инвентар,мечащ,мучащ и цвилещ!..както писал поета"Дочувам тропот на кентаври в,светата ни обител"
9
4
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Вярата лекува и помага. Плацебо ефекта е доказателството прието от научните среди и ползвано за всеки тест на лекарство. Не е невидимата ръка на господа, а силната вяра, че нещо ще ти помогне. За жалост нещата не спират до тук, иначе нямаше да имам нищо против религиите.
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12
Поповете пляскат минуси само ако някой се осмели да напише ИСТИНАТА и да цитира БИБЛИЯТА! Е после почват и по попски да се пляскат ама това става зад скрити врати като преди това се молят маниакално на "бог" да ги пази от скритите камери! :))))))))))
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е ... "Няма значение чий образ и чия икона е, когато има наличие на вяра, става чудото", твърди игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.
Как това прекланяне пред иконата се съчетава с първата заповед на Бог: Да нямаш други богове освен мен и най-вече с втората:
Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
не им се кланяй и не им служи ... или по-важно е чудото от истината. Само размисли...
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не сте чели Библията където често се пище да не се кланяте на идули и кумири! Това що е създадено от човешка ръка е идол и кумир а Бог е Бог ЖИВ!
Простият българин пак го водят за нос'ъ ей такива като Баба Гуси, Кичка, Кака Филка и кой знае още колко гнилоч църковен. Абе скоро пак ще гледаме репортаж и ще се заблудим за пореден път че не всички са като тях. Ама Исус Христос е казал че и най-малките камъчета преобръщат каруцата!
5
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко години заведохме децата на Бачковския манастир. Под един навес в двора- паркирани два зверски мерцедеса, каквито и мутрите нямат. Пълно мъртвило, от време навреме двора прекоси някой тлъст, охранен ***-поп. Един скастри женица, която го спря и попита нещо, и си продължи. Това е нашата църква, нашите "духовници"... колкото по-неук, гладен и оскотял народ, толкова по-нагли и охранени попове. .. уви
4
7
 
19
 
! Отговори
Джурналист преди 3 години
Без вяра иконота е просто тотем, също такъв какъвто се ползват от индианците. Преди да се поклоните на икона помислете на нея ли се кланите или на Бог.
3
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дедо Мъди
Аз съм атеист и не вярвам в разни басни.
И к'во? Либерал ли ме нарече? Що така? Утре ще ми отрежеш зелката, защото не вярвам в старец, който управлява съдбата ми?
2
16
 
20
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 3 години
Либералните атеисти и либералните туркофони няма как да разберат,че вярата е сила която опази българите 5 века през кланета и геноцид, все ще устоят на няколко десетилетия либерална търговска обсада и финансово робство!
1
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Чудотворната икона продължава да прави чудеса за нуждаещите се. И ако може да премахне некадърниците от герб. Щото са по-лоши и от еничари.