Новите проби за уран в Първомай - ясни след месец

Хората от района се запасяват с минерална вода
19 апр 2017 22:38, Петя Славова
17
Новите проби за уран в Първомай - ясни след месец
Снимка: Reuters

Здравните инспектори взеха повторни проби от чешмите на хората в района на Първомай. Очаква се след около месец да станат ясни окончателните резултати за концентрацията на уран във водата.

Още по темата

Все още няма забрана за пиене от чешмите, но голяма част от хората казват, че си купуват вода, съобщава bTV.

Те не са изненадани от новината. Всички говорят за добива на уран край квартал Дебър, приключил преди повече от 30 години.

Изоставените постройки, където се е добивал уранът, се намират само на няколкостотин метра от последните къщи на Първомай и все още личат следите от добива.

От кметството отхвърлят възможността старите уранови находища да са замърсили водата за пиене, тъй като разстоянието до водохранилището е около 4-5 км. Тежкият метал няма цвят и мирис.

В село Караджалово един от двата кладенци е затворен заради наличието на уран в него. Хората не смеят да ползват водата за питейни нужди.

В продължение на два месеца хората от Първомай и околните села са пиели вода, за която е било известно, че замърсена. Здравните власти обаче успокояват, че концентрацията е била нищожна и няма опасност за здравето.

Трите кладенеца, където беше намерен уран, остават запечатани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: водаУранПървомай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то Първомай отдавна е на 2 място по смъртност ! На 1 ви е птицекланицата !!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Първомаец преди 7 години
Че тоя уран си го има от десетилетия!А първомайската вода отдавна никой не я харесва и всички си купуват от магазина или наливат поне от 10 места.Истерия някаква.То е ясно,че няма да живеем много,предвид другите замърсявания и стреса,така че тоя уран не е фатален проблем.Впрочем града се обезлюдява стремително и след 10 години ще останат само пенсионери.Навремето имаше индустрия колкото някои областни градове,а сега само жалки цехчета с нищожни заплати,младите са в Англия и вече раждат там....
8
0
 
4
 
! Отговори
USA преди 7 години
1 месец - ?????????????????? ( кой от 12-те ) гайгера отчита веднага дали има радиоактивност и точно колко е - ЗА 1 СЕКУНДА
7
0
 
24
 
! Отговори
Сульо преди 7 години
Малеее един месец за доказване на уран? Тука някой някого яко работи. Метали се доказват ПРЯКО сили,в най евтината лаборатория за 1 ден. А иначе за минути -при това казват и точния му изотоп,и концентрация, и тип и сила на радиоактивността.Или тук някой някого яко работи и заблуждава, или сме крали от евросредствата като за световно и не са купили истински уреди...
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тогава пийте спокойно. Както се казва невинен до доказване на противното. А като се переш с нея? Като си миеш чиниите? Като си поливаш доматите? Мри спокойно Българино бат Бойко и нашата полиция ни пази.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2.Опасността очевидно не е от лъчева болест. Опасно е самото поглъщане на радиоактивни частици. Влизайки в пряк контакт с клетките, предизвиква мутации които често се превръщат в рак. След няколко години вероятно статистиката за раковите заболявания в района ще покаже повишаване на заболеваемостта с 10 - 15 %.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Които доживеят ще разберат резултата от пробите.
3
0
 
14
 
! Отговори
Аква Ураника преди 7 години
Хасково,Първомай,...и да не стане скоро и в цялата страна?
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Ще вземем бъбреци от прасето/овцата и ще си ги монтираме все едно сменяме ауспух! Е да му мисли този който иска да ги консумира пържени с лук!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уран, както всички тежки метали уврежда бъбреците. От лъчева болест опасност няма. Но без бъбреци не се живее.