Недоволството на шофьорите: с глобите и банкови такси

Проблемът - липса на ПОС терминали на гишета на КАТ
Обновена: 22 апр 2017 21:15 | 22 апр 2017 20:28, Петя Славова
78
Недоволството на шофьорите: с глобите и банкови такси
Снимка: архив, Булфото

Шофьори недоволстват срещу банкови такси, които плащат към наложените им глоби за нарушения на пътя.

Десетки собственици на автомобил сигнализираха за проблема. Възмущават се от такси от над 10 лв., които се налага да плащат към санкциите за извършени от тях нарушения на Закона за движение по пътищата.

Проверката ни установи, че проблемът е заради липсата на ПОС терминали на гишетата в КАТ, каквито по закон трябва да има. Такива няма, тъй като сметките по които се превеждат глобите са няколко на брой.

От ръководството на единствената банка, която има гишета на територията на КАТ заявиха, че банковият клон е за улеснение на шофьорите, които искат да платят в брой. И проблемът не е в тях, а в КАТ. По закон на гишето за наказателни постановление трябвало да има устройство за плащане по банков път.

От КАТ заявяват, че за повечето услуги имат ПОС терминали. Не обаче и за глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщава bTV.

"По-сложно е, по три различни сметки се плаща. По фонд „Безопасност на движението”, Гаранционния фонд и Главната дирекция "Национална полициs". Това са три различни банкови  сметки, няма как ПОС  да се сложи, където се плащат глобите, тъй като са по три различни сметки, обясни Тенчо Тенев, началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Много шофьори са подали сигнал за този проблем и до Асоциацията на пострадали при катастрофи. Оттам заявиха, че ще сезират Комисията за защита на потребителите и призоваха вътрешния министър също да вземе отношение по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: КАТглобибанкови такси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
45
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Разковничето е в думите "единствената банка, която има клонове в КАТ", ще добавя и от мен, единствена и по всички гранични пунктове. Това е банката на бившата мутреса на Баце, и тя стана единствена, когато той беше главен секретар на МВР. Сега пак си избрахте Баце, затова КАТ ще ви обяснява поне още 1 мандат колко е трудно да се сложи ПОС. Умните хора отдавна ги виждат тези случайности.
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калабалък торба акъллии се изказали тук! Глобата е наказание ве! Направено е така, да ви е гадно! Даже е малко!
40
6
 
26
 
! Отговори
Богнострокулум преди 7 години
Преди години, когато въведоха оная тъпотия за каране на фарове, в рамките на един ден ми съставиха 5 фиша! Не я одобрявам тази наредба, но както и да е, Отивам да си плащам в банката фишовете( понеже бях закъснял с едноседмичното плащане по банков път) и рекетьорите от СИБанк ми искаха отделен превод за всеки фиш и разбира се, 5 такси!!! Теглих им една майна, нищо не платих и с времето си паднаха по давност!
39
2
 
5
 
! Отговори
Дочо доброплодни преди 7 години
Един Кештерминал се слага, програмира се и край на схемите. Там такси няма. Аз лично отдавна не се редя по гишета за битови сметки и т.н....
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са три различни банкови сметки, няма как ПОС да се сложи, където се плащат глобите, тъй като са по три различни сметки, обясни Тенчо Тенев, началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.Това са пълни глупости, ще сложат по 3 ПОС терминала и проблема се решава окончателно. Терминалите ги доставят обслужващите банки за тяхна сметка, а от КАТ се иска само да настояват пред съответната банка или банки където са тези сметки да бъдат поставени нужния брой терминали.
37
5
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
predlagam vseki mesec vseki da vnasq 50 lv danak na KAT i da mirqsvat ve4e taka i taka ni6to ne pravqt samo lejat v kolite i kamerite rabotqt
36
11
 
4
 
! Отговори
Касапин преди 7 години
В коментарите отдолу Андрешко *** като зарезано прасе..
35
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До ЗАЩО (31):Тъй, а като продадат глобата на професионални събирачи и те почнат дело преди да са изтекли двете годни и сложат начисления които се увеличават главоломно кой ще писне че е беден и че не му достойна заплатата?
34
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До 35:Що за словестна салата? Тъn ли си или пиян?
33
7
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Българските шофьори са редки некадърници и от шампионите по опасно каране, всяка добавка кум глобите е добре дошла.Освен това е време да се глобяват и тези, паркирали по тротоарите.И глобите да се събират бързо.
32
5
 
5
 
! Отговори
SS преди 7 години
BULGARISTAN !RUSKOTURSKI KLOZET !
31
1
 
27
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"По-сложно е... няма как ПОС да се сложи, където се плащат глобите, тъй като са по три различни сметки, обясни Тенчо Тенев, началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.Тенчо, разбира се е милиционерски кре.тен и лъжец. Когато глобата се плати в банката на Цветелина, да не би да се плаща с три отделни платежни? Не. Плаща се изцяло, а после КАТ си правят отчисленията.
30
3
 
27
 
! Отговори
аноним преди 7 години
Освен това, платих си в банката, която събира вземанията на КАТ, преди година, и след 10 месеца се оказа, че не ми е отразено плащането и трябваше да нося платежното (представете си, че не го пазех) в КАТ за да удостоверявам, че съм платил... Иначе щях да платя повторно... безумие...
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що тъкмо си личи кои къде колко знае не като оная де я спряли полицаите и я накарали да пусне мигача а тя пуснала чистачките професионално изкривяване му казвам а и тоя де ми е изкръстил новия прякор му огромно благодаря прави реклама само че неговите знаят за разлика от 100 човека ама пиенето тия ги мори а не акъла
28
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 7 години
ами като няма възможност да сложат ПОС да НАМАЛЯТ БАНКОВИТЕ ТАКСИ !!!!!!!!
27
9
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Защо пълните гушите на банка близка до шефа на КАТ .Преди няколко дни БГ Съд излезе с решение - ако до 2 години не платите глоба от КАТ , тя отпада . За това не плащайте и смело джиткайте без да се плашите от катаджии разбойници .
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sakiДа бе да.Големият зор е, че банката явно е на комисионна към КАТ (или обратното).Така или иначе някой трябва да ги разпредели парите по 3 сметки, не виждам защо да не е някой от безкрайната администрация.А ако помните преди няколко години един се беше опитал да плати с гербови марки (тогава все още беше разрешено, как е сега не знам) и КАТ му бяха върнали документа. В нарушение на закона.Смех, смех....
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и 10 ленти да има като се наредят каруцарите все акълии и все мислещи си че са най бързите пак ще има птпта
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко колеги бат Бойко ще ни направи аутобан с по 4 ленти .
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не е случайно всичко е опорочено ,това е една пирамида ,целта е да се събират колко се може повече мангизи, глобите са се увеличили десеторно и повече но жертвите и нарушенията не стават по малко какъв е извода :не се работи по въпроса за подготовка и и пресяване на кандидат шофьори които са рискови ,а се работи в посока по голяма събираемост на пари