Спасяват най-младия мечок в Белица с... ябълки, круши

Рику е още дете, тепърва ще се запознава с природата
10 май 2017 08:30, Мария Захариева
13
Спасяват най-младия мечок в Белица с... ябълки, круши
Снимка: архив, Bulphoto

С меню от плодове и зеленчуци, сред които най-любимото нещо са ябълките, мечето Рику се приобщава към новия си дом в България. Той е най-новият и най-младият обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, след като бе спасен от двор в Албания със съдействието на международната организация "Четири лапи".

Мечето е у нас от 6 дни, като се планира в понеделник или вторник да бъде пуснато от карантинното отделение, в което се намира, за да опознае природата, съобщи управителят на парка за танцуващи мечки Димитър Иванов пред "Труд".

"Засега се държи добре, страх го е от другите мечки видимо, но така трябва да е, защото той е на 2 години и 3 месеца и това е нормално за възрастта му. Доколкото можем да видим, е здрав. Ще насрочим и първия по-обстоен медицински преглед, а за момента му даваме само обезпаразитяващи лекарства и не е много впечатлен от вкуса им", уточни той.

Не се знае какво е било предишното му меню, защото човекът, който се е грижел за него, нямал желание да споделя информация, искал е само да се отърве от мечето. В момента обаче Рику яде разнообразна храна.

"Най-много обича ябълки, след това круши, за разлика от кивито и морковите. Маруля също харесва, както и хляб, което не е изненада, защото е отглеждан на затворено. Яде доста повече от очакваното", разказа Иванов за мечето, което е било държано на кучешка каишка и вероятно е било бито.

Въпреки всичко обаче Рику все още е дете и в Белица му предстои му да се запознае с природата. "При него е малко по-различно, защото вече се е запознавал няколко пъти. Бившият собственик го е гонил няколкократно. Опитвал се да го остави в гората, но мечето се връщало обратно", посочи управителят на парка.

То е било взето от гората за продажба или за да бъде танцуваща мечка, но по същото време в Албания влиза закон, с който кафявата мечка става защитена почти както в България. Може би по тази причина собственикът му се е опитвал няколко пъти да го връща в гората, казва Иванов.

Сега Рику ще трябва да свикне с условията в парка. Предстои му да се запознае с тока, с оградите и докъде може да стигне. Ще свиква и с дневния режим на храната. След това ще се научи да влиза и да излиза от бърлога.

Свикнал е с хора, но за пръв му предстои среща с мечка. Тя вероятно е бъде с най-младата в парка – Сейда, която е на около 14 години. От екипа се надяват това да се случи в любовния период, когато контактите и запознанствата между мецаните са по-лесни.


13
Още по темата: мечкаБелицаРику
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ханс
Хензел, ти сериозно ли? Може би №3 би могъл да помогне с нещо, но да го осинови, едва ли. Както и аз! Но ти, толкова милозлив и идеен сиромахомил с финансови възможности можеш? Иначе значи, че се гъбаркаш, а това не е красиво, даже по фрицовските стандарти!
10
1
 
12
 
! Отговори
Алчен преди 4 години
Яка автоматична цензура - човек не може да напише "Мечо л.a.пa круши". Ужас.
9
3
 
7
 
! Отговори
Алчен преди 4 години
До Анонимен 3

Мечо *** круши за сметка на разни фондации - тази на Бриджит Бардо, малко омразните 4 лапи и други.
8
3
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
До номер 3- защо не помогнеш финансово на инвалида със 140-те лева пенсия, а само се балтавиш?
7
0
 
14
 
! Отговори
ив преди 4 години
Късмет Мечо! Искаме истинската ти снимка тук, а не тази незнайна леля мецана.
6
0
 
15
 
! Отговори
мда преди 4 години
Мечката е толкова красиво и вдъхващо респект животно :) Дано да свикне бързо и да порасне голям мечок... Все пак са му намерили и кака за запознанство а както са казали "хвани си кака да те отрака" хахах
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мечето още не е научило б-ски,те мецана му търсят. да се интегрера първо,пък после да мисли за любов. папкай,мечо,папкай да пораснеш,не ги слушай завистниците!
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечка да си в България!
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горкото мече.
сетих се обаче и за онзи инвалид със 140 лева пенсия, изхвърлен от общинското жилище на улицата, щото не си плащам наема...със 140 лева пенсия - наем, ток, вода, лекарства, дали остава за ябълки и круши???
2
11
 
12
 
! Отговори
Круши? преди 4 години
за справка : крушите на пазара в момента са по около 4-5 лв за килограм. Не му е евтинко менюто.... Единствено череши щеше да е по-разкошно.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкичкото!