За година: 10% от проверените таксита – с нарушения

В една от колите е намерена "помпа" за манипулиране
0
За година: 10% от проверените таксита – с нарушения
Снимка: архив, БулФото

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни.

Това стана ясно от думите на и.д. председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев на XIII Национална научно-практическа конференция "Измерванията в транспорта".

През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги, каза Валтер Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а останалите – съвместно с ИА "Автомобилна администрация" и други институции, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.

Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. "помпа".

Всяка година екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с използване на таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито.

Всичко това отнема време и значителен ресурс. Затова е много важно и гражданите да подават сигнали към компетентните институции когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи, посочват от Агенцията.

През изминалата година са направени и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози.

В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътнотранспортни инциденти.


0
Още по темата: таксиДАМТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари