Опасни гемии развеждат туристи по морето

Липсват жилетки, пълнят се с хора, алармират спецаилисти
26 май 2017 08:27, Петя Славова
2
Опасни гемии развеждат туристи по морето
Снимка: архив, Булфото

Опасни корабчета разхождат туристи в морето. Във Варна например има около 60 регистрирани лодки за разходки, като половината от тях са с по-голям капацитет, a капитаните им нямат нужната квалификация да ги управляват.

От това лято обаче им е дадена възможност да преминат през допълнителни курсове и да узаконят дейността си, съобщи шефът на "Морска администрация” в града капитан Валентин Енчев.

Сред най-фрапиращите нарушения са недостатъчният брой спасителни жилетки, които задължително трябва да се поставят по време на плаването, пише "Монитор".

Не са малко и случаите на претоварване на лодките, като това най-често е констатирано по р. Камчия. Липсват и информационните табели, които трябва задължително да посочват максимално разрешения брой пътници, които безопасно може да се возят в плавателния съд.

Някои недобросъвестни собственици пък умишлено махат или заменят табелите с други, с посочен по-голям брой пътници.

Повече от 510 плавателни съда за риболов, за спорт и превоз на пътници са проверeни от инспектори на Морска администрация - Варна във връзка с подготовката за летния туристически сезон. „Инспекциите стартираха от 1 март и ще продължат до средата на юни, обясни кап. Валентин Енчев.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари