Село в Родопите хем разделено, хем го няма на картата

Кметът работи в колата си, обещали му оборудван фургон за офис
53
Село в Родопите хем разделено, хем го няма на картата
Снимка: "24 часа"

"Гореше къщата на съседа, обадих се на тел. 112. Казаха, че не намират селото, 20 минути ме разпитваха за глупости. Плачех, викам им: “Недейте да се обяснявате, хората отидоха, животни, деца има там”. И те казват: “Ами няма ви на картата”. Накрая затворих телефона, а един етаж от къщата и покривът изгоряха”, разказва Хайра Джукова от родопското с. Върли дол пред в. "24 часа".

Изгорялата къща е на Филип Демиров, през есента човекът ѝ направил ремонт.

Пожарникарите дойдоха и спасиха само един етаж, но по тия пътища и на тях им трябва време да стигнат, обясняват местните.

“Селото ни е към община Неделино - водят ни Горен и Долен Върли дол. По-рано се казваше Мързян. Сега на личните ни карти пише, че сме на улица към Неделино. Долната махала е 6 км от града, а горната - още по-далече”, казва 51-годишната Хайра.

Всъщност накацалото по стръмни склонове село е на границата между 3 общини - Неделино, Златоград и Мадан.
Хората там наброяват 135 души, предимно възрастни - младите избягали. Наричат селото си Мързян, съответно Горен и Долен. С това име го знаят и из околните селища. За да се спре объркването, имало идея да се нарича Черешките, защото в горната част има такава местност, но не се осъществила.

Долната махала има много тесен асфалтиран път към Неделино, който местните наричат екопътека. Между двете обаче липсва асфалт и през зимата шосето е неизползваемо.

“Цял живот вървим пеша до града, с кола не е сигурно дали няма да закъсаш. Едно време децата ни също ходеха пеша на училище”, обяснява Митко Кехайов.

Разстоянието от 9 км извървяват за час и половина.

“Който има кола, не вика линейка - грабва болния и го кара сам, по-бързо ще стигне”, добавя той.

Достъпът до горната махала е от север. Отклонява се от основния път Мадан - Златоград на върха на прохода Печинско и по билото се върви 5 км по черен път, за да се стигне до къщите.

“Бях млада булка, когато започнаха да полагат асфалт. Сложиха точно 10 м и спряха. Докараха някакъв отпадъчен чакъл от рудниците и толкоз. Синът ми казва, че ако е асфалт, ще живее тук и ще ходи на работа в Мадан”, гневи се Хайра.

“Миньор съм в Мадан. Тук имам 3-етажна къща. Искам да съм в родния дом и да пътувам, но зимата е кошмар. По билото има снежни преспи и не е сигурно дали ще успея да отида на работа в рудник “Крушев дол”. Изкарвам си парите с много пот и вместо да купя нещо на децата, трябва да ги давам за авточасти и майстори.Принудих се да си купя апартамент в Мадан”, добавя синът ѝ Вели.

“Кметството е затворено. Обществената сграда, която наричахме клуб и се събирахме там, е в руини. През зимата със седмици сме заточени, понеже никой не идва да изчисти пътя. При авария в елмрежата е същото. Дори гласуваме в частни къщи”, обобщава 77-годишният Малин Христов.

На парламентарните избори гласували в една къща, на президентските - в друга. Списъците ги окачват на стените им.

За по-сигурно ги слагат и на вратата на един гараж на площада.

Христов е с 25 г. стаж под земята. Спомня си, че всички вътрешни улици в селото са ги прокарвали на ръка. Понеже районът е каменист, с месеци копаели да стигнат до някоя къща. Сега бай Малин има тракторче и го използва, когато е нужен достъп.

Преди години над селото е имало рудник - “Шадийца”, и околностите били оживени. Пътят им се поддържал, имало транспорт. На върха, висок 1200 м, се намирали столова, миньорски общежития, магазин, административни сгради на “Горубсо”.

Сега там е останала една хижа. Петте километра до нея са толкова тежки през зимата, че преди 2 г. при снежното бедствие в Родопите спасители вървяха 3 часа, за да доставят храна и медикаменти на бедстващи в хижата.

Проблемите на Върли дол започнали след закриването на рудник “Шадийца”. След оттеглянето на минния гигант постепенно се закрива училището, затварят се магазините и хората започват да бягат.

“Хляб засега ни карат два пъти в седмицата, но доставчиците мрънкат, че си трошат колите. Оставят буса отключен и всеки си взема хляб и оставя пари. Млякото също окачваме край къщите и шофьорът оставя парите за него. Тук не се краде”, обяснява Атидже Халил.

“Имам 2 коли - сеат и нива, зимата работя с нивата, но и тя затъва, а лятото - с леката кола”, казва кметът Йорданов.
От 2002 г. все се планира да се направи ремонт на кметството и все не става, а то вече се разпада. Почти същото било положението на сградата в Долен Върли дол, която общината купила през 1970 г. за кметство, но не ѝ е правен ремонт и таваните почти навсякъде са пропаднали.

“Работя в колата, зимата затъвам по черните пътища редовно, но хората трябва да се обслужват”, казва Йорданов. Той е 4-и мандат селски управник.

През 1977 г. селото наброявало над 600 души и имало 80 деца в две училища, сега няма нито едно.
Миналия мандат направих сметка, че общо 400 души са се изселили само в Мадан от нашето село, казва кметът.

Той е бил секретар на кметството при социализма, след това кметски наместник през 1999 г., изкарал и миналия мандат. Сега кметът на общината Боян Кехайов обещал да даде оборудван фургон с две помещения, който да е временно работно място на Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4ESTIT RAMAZAN BAYRAM NA VSI4KI MUSULMANI
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой да ви направи фабрики по селата , човека ви казва че с дни стоят изолирани от света и без ток и вода , казва ви че по пътя две коли не могат се размина - вие ми сънувайте фабрики
21
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Села не ни трябват.Всички да идват в София.
20
1
 
30
 
! Отговори
1914 преди 6 години
ГУБИМ ЛИ РОДОПИТЕ-ГУБИМ БЪЛГАРИЯ.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NA BAR4INKATA E
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ И НАМЕН МИ ВЪРНАХА ЗЕМЯТА, АМА КАТО ЗАПОЧНАХ ДА СИ Я ОБРАБОТВАМЕ САМ. ТО РАЗПРАВИ, ТО АМА НЯМАШ ЛИ СИ ДРУГА РАБОТА, АМА ДАЙ ПОД АРЕНДА, АМА ЩЕ ТЕ СТРЕЛЯМЕ,АМА СУБСИДИИ НЯМА ДА ТИ ДАДЕМ
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение..София беше мечта, сега София стана България. Малките места само с една, две фабрики и животът ще закипи наново. Но кой да го направи, държавата иска и прави невъзможното дори едно павилионче за семки ако искаш да откриеш. Само осигуровки, счетоводството и още някои дреболии ти трябват 1000 лв. а за теб какво ще остане, как да завъртиш микро бизнес дори.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО СГУРЮВ ЗА КАКВА ДЕМПКРАЦИЯ ГОВОРИШ? КАТО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗВЪРШИ ЛУСТТАЦИЯ, ПРИВАТИЗАЦИЯ.. ХОРАТА НА УЖКИМ ИМ ВЪРНАХА ЗЕМЯТА АМА ПАРИ НЯМАТ.КОМУНИЗМА СОЦИАЛИЗМА и СЛАБО РАЗВИТИЯ И РАЗВИТИЯ СИ СТОИ. ВСИЧКИ КРАДЕМ КОЛЕКТИВНО ОТ КОЛЕКТИВА..ВИЖ СОЦ. Фирмите.ЗА ТОВА РУМЪНИЯ ИЗИСКВА ОТ ЕС ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ .
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 9 По време на комунизма не действаме пазарният принцип, всичко беше изкуствено и не чакай толкова розово както казваш. Направиха се предприятия имаше износ и пляскахме с ръце за преизпълнение, докато в магазина чакаме на ред да ТВ, кола с години, живеехме в грозни панелни често по 2 семейства. Банани, портокали, тублерон в кореком. Да имаше хляб, но всичко беше илюзия. Нямаше инвалиди и болни, защото трябваше всичко да е добре, това ни изкри като хора и днес трудно се приемат различните.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13 Защо? Когато си отидат живелите през комунизма, който могат да кажат какво е било и какво е сега? :D Има една малка подробност, тези хора могат да говорят, а днес има и интернет, те вече предадоха знанията си. По цял свят комунистите набират сила и стават все по известни, вместо да последваме примера на западните ни ''братя'' дето ни заробиха, вие в другата посока бягате а твърдите че техните стъпки следвате.
13
4
 
5
 
! Отговори
Млад комунист преди 6 години
До Анонимен-8 Защо да си ходим ние?Ние по-напред ще отнесем вас с вашата димукрачия,чи тогава.
12
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато всичко ДОКОСНАЛО СЕ до комунизма си отиде - само тогава има шанс за България.Когато и последния човек оцапан с комунизъм си отиде - само тогава България ще започне да се възражда.И това ще стане след 20 - 30 години без значение дали го искате или не, другари звездочели, бетоноглави партийни книжки.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да слагате - и да слагате + това е, с цифрите няма лъжа, няма измама, цифрите не лъжат, там няма АКО. А тези цифри дето ги написах, не идват просто от учебник, идват от Световната Банка, освен ако не приемате, че и те са комунисти. Отворете сайта и вижте.
10
8
 
12
 
! Отговори
Сгурю преди 6 години
Кмет съ м на малко село. Освен парите за моята заплата в село други пари неза нищо не се дават.Е! селата димукратите ги обрекоха на смърт,но дано с тях си заминат и те!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вие старите комунисти трябва вече да си ходите. То единствената ви радост е да дращите в ***, така, че голяма вреда от вас няма, но все-пак трябва да си ходите вече, ВРЕМЕ ВИ Е !!!
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 Въпроса е защо? Какво се случи след 89-та година във всички посткомунистически държави? Изкупуване на всички предприятия на безценица и затварянето им. Как държава като БЪлгария известна до тогава със своя прогрес и износ става ... консуматор? 87-*** България е 25та в световната листа за БВП. 87-*** България е 4та в света по икономическо развитие. 2016 България е 89-та по БВП ....
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да говори ми, че вие старите комунисти трябва вече да си ходите. То единствената ви радост е да дращите в Dnes.bg, така, че голяма вреда от вас няма, но все-пак трябва да си ходите вече, ВРЕМЕ ВИ Е !
6
4
 
5
 
! Отговори
избирател преди 6 години
България?!Предполагам не е далеч времето,когато този въпрос ще се задава точно по този начин,с неразбиране......
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПосткомунистическите загиват, а социалзма вреше и кипеше и всичко си работеше на теб това нещо да ти говори ?
4
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми смешни изпадналите, прости, неграмотни комунисти ... обвиняващи либерализма (разбирай демокрацията, капитализма) за състоянието на България.Ама другарки и другари, ... в целия западен свят където има демокрация и капитализъм страните просперират, само посткомунистическите страни са мизерни ... това нещо да ви говори, другари ?Или това е прекалено неудобен въпрос ?