Изненада! Камерите на КАТ не могат да снимат от новите патрулки

Полицаите пробвали да ги монтират, но не ставало
31 май 2017 07:11, Мария Захариева
92
Изненада! Камерите на КАТ не могат да снимат от новите патрулки
Снимка: Булфото, архив

Мобилните камери на КАТ не могат да снимат от новите патрулни коли КИА. Ако искат да използват своите 148 устройства, пътните полицаи в страната ще трябва да поддържат в изправност и толкова от досегашните си автомобили "Опел", от които се снима без проблем. Информацията бе потвърдена от шефа на "Пътна полиция" старши комисар Бойко Рановски, пише "Труд".

Многократно пътните полицаите пробвали да монтират обектива TFR1-M на предното или на задното стъкло на КИА. Но заради различния кварцов състав на стъклата и заради наклоните, под които се пречупва светлината, снимките ставали мътни. На голяма част от записите номерата на автомобилите или не се виждали слято, или нямало разлика между отделни цифри – например между 8 и 9, разказаха източници от КАТ.

Според тях преди години производителите на мобилните радари TR4D и камерите им TFR1-M са съобразили параметрите им с използваните тогава патрулки. А когато миналата година МВР купувало новите автомобили, никой не се сетил, че може да се появи несъответствие.

Патрулните автомобили КИА бяха купени като част от обществена поръчка за 27 млн лв. Тя приключи през август м.г. по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Според договора службите на КАТ в страната трябва да получат общо 278 патрулни автомобила. Те ще пристигат на няколко транша и ще бъдат пускани по пътищата след пълното им оборудване.

През януари, макар и в оставка, Бъчварова връчи тържествено ключовете на първата оборудвана патрулка от новия тип. Нещо повече – МВР шефката Бъчварова сама седна зад волана на катаджийския автомобил и направи кръгче из двора на Дирекция на полицията.

"Да, има такъв проблем със стъклата. Но не е само тази причината, за да не се монтират вътре камерите. Новите автомобили имат ербег и ако той се отвори, камерата може да удари лошо нашия служител в главата – каза старши комисар Бойко Рановски. – При такава опасност не можем да монтираме камерата вътре в патрулния автомобил.” Той похвали качествата на новите патрулни коли, но не отрече, че 148-те камери ще останат на доизживяване на старите.

"Има и варианти камерата да бъде слагана на предния капак или на покрива на автомобила, като устройството само се включва в тях. Може да се слагат на тринога до колата и точно такава е обществената поръчка, която е в ход, за още 59 камери", каза още старши комисар Рановски.

По новите патрулки на КАТ има залепени стикери, че в тях са монтирани камери. Но това не са снимащи радари за засичане на скорост, а устройства за видеозаписи на проверките на шофьори. 


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
Предложете му на този който е дал идеята за фаровете да свали една сирена и на нейно място да постави светлинната сигнализация от една патрулка.И в 12ч на 2 юни вместо сирената да се включат светлините от патрулката.Обзалагам се,че това никой няма да го забележи.Аман от безсмислени заповеди измислени от хора на високи постове!Преди 31 години поради това,че е зачетено мнението на старшият инженер на смяната гръмва Чернобил.
79
3
 
4
 
! Отговори
шофьор преди 1 година
на гербаджии вяра нямам! Възможно е това че уж не можели да се прехвърлят старите около 150 системи ТФРМ-1 на новите коли да е лъжа с цел да се оборудват новите коли с нови системи, като обаче и старите 148 им остават за ползван! Ако направим една елементарна сметка 278+148 прави 426 оборудвани с радарни системи коли,смятай! И както цялото ръководство на герП + пътно ченге №1 вече се обявиха за премахване на знака преди камерите тея се канят много здраво да ни дерат, дано не им излезе сметката!!
78
0
 
2
 
! Отговори
Печен преди 1 година
До българин

Предложението дойде от Кесяков, председател на някаква комисия по безопасност на движението и беше гласувано от депутатите без проблем. Ние от МУ се противопоставихме с много аргументи, но те не бяха чути.
77
0
 
1
 
! Отговори
АВР преди 1 година
До NZ

Къде видя че са само 278 :) Това са първаа партида от 1000 коли. Айде сега сметни пак :)
76
0
 
2
 
! Отговори
сравнение преди 1 година
Значи за 1000 патрулки от които 278 с камери пари има.Обаче когато става въпрос за линейки др Гелев -шефа на спешна помощ в София показва някакви "баничарки" дето болният като повръщал повръщал върху шофьора!!!!!! Е,браво на управляващите.Ама и софиянци са виновни защото си мълчат.А докато си мълчим родната полиция ще ни гази!!!!!!!!Мълчанието на българският народ е довело само до 500 годишното турско иго!По мълчалив народ едва ли има в света.Направо управниците ни са ударили джакпота .
75
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
Преди няколко години беше приет закон през лятото при ясно време да се шофира с включени фарове.Кажете ми кой предложи това за да знам докато съм жив да гласувам против тази партия от която е той.Нито ти самият виждаш,че си пуснал фарове,нито пък автомобилите с фарове са по забележими от тези без фарове!И понеже в България има 4 милиона автомобила годишните загуби на страната са около 300 милиона лева!Моля ви някой ако знае кой е това предложил нека да напише.
74
1
 
2
 
! Отговори
8888 преди 1 година
А знаете ли Кой е собственик на КИА -България?
Можете да се досетите от първи опит - ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ НА МАМА - Г-н Пеевски!!!!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По една камера на челото и батерии в джоба
72
0
 
3
 
! Отговори
NZ преди 1 година
100 000 за Киа? За тези пари могат доста по—луксозни автомобили да купят.
71
0
 
8
 
! Отговори
рес еоод преди 1 година
видяли ли сте умен милиционер , аз не съм
70
3
 
2
 
! Отговори
бандитко преди 1 година
27 000 000/278 = 97 хил лв. на автомобил.
69
0
 
13
 
! Отговори
Colombino преди 1 година
Статията е с некоректна информация. Всъщност това е само първата партида, а колите са 1000 общо, а не 278. И излизат по 27 000 парчето.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
супер, най-после министрите на ГЕРБ да направят нещо свяястно, да може да покараме малко по спокойно...
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 66
След автомобилите идват дрехите,които най-вероятно ще са по-скъпи,отколкото ако всеки си ги поръча отделно при шивач,обувките ще са без връзки или ще са скачество на стоки от погребален магазин.Принтерите ще са евтини,ама с възможно най-скъпи консумативи и още и още .....
66
1
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
278 автомобила са малка част от обществената поръчка за 27 млн лв..Автомобилите струват по 28 000 лв с обслужването.
65
0
 
17
 
! Отговори
gadev преди 1 година
ами да си бяха взели по един китайски видеорегистратор за 15лв, снима перфектно през стъклото
64
1
 
25
 
! Отговори
Марков преди 1 година
Обществена поръчка за 27 млн. лв. и с тях купуват 278 автомобила = 97122 лева за една КИА. Смятайте колко парички са отишли у нечий джоб!
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както винаги, виновен няма да има! Бъчварова и бойковите специалисти титани,.,.е, толкова им акъла, толкова е и вашият акъл, направи стотина километра магистрали с чужди пари, и си го избирате за трети път!? Камерите не ставали...смях смях та нема на дека.. Да ги направят таксита, така и така не стават, поне да припечелват полицайте по нещо, за това ги бива де...
62
0
 
22
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
100 хиляди лева за Кия? Бах тия обществени поръчки.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги монтират на капака, както правят колегите им по Европа, за да няма и грешки в измерването на скоростта. Мързеливо и подло всеки знае 😎