Две министерства запретват ръкави за чистотата на морето

Сред най-сериозните нарушения досега - липсата на спасители
8
Две министерства запретват ръкави за чистотата на морето
Снимка: БТА

Мобилни екипи с експерти от Министерството на туризма и подразделенията на екоминистерството ще следят през лятото за чистотата на морската вода и плажовете.

Това обявиха днес край Варна ресорните министри Николина Ангелкова и Нено Димов.

Министърът на екологията Нено Димов посочи, че вече е издал заповед, според която от днес до края на август инспекторите от РИОСВ във Варна и Бургас ще следят всички обекти, които носят риск от замърсяване на морето. В проверките ще участват и експерти от Черноморската басейнова дирекция.

През септември, когато приключи туристическият сезон, ще бъде направена първа копка за разширяването и модернизация на пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци", допълни Димов. По думите му има шанс изпълнението да приключи преди лятото на 2018 г.

Пак след сезона ще започне и работата по станцията в курорта "Св.Св.Константин и Елена", която трябва да осигури отвеждането на отпадните води до пречиствателното съоръжение на Варна.

По Черноморието остава като проблем пречистването на водите от Приморско и Китен, допълни министърът. По думите му там станцията ще бъде модернизирана с пари по настоящата оперативна програма за околната среда, предаде БТА.

През този програмен период приоритет за екоминистерството ще бъде и опазването чистотата на въздуха, допълни Димов. Осигуреният финансов ресурс е 115 милиона лева. Димов допълни, че в близко бъдеще предстои да бъде подписан договор с община Варна, която трябва да обнови програмата си за опазване на въздуха в града.

В отговор на журналистически въпрос министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че сред най-сериозните нарушения, регистрирани при проверките на плажовете по Черноморието, е липсата на достатъчно спасители.

Тя уточни, че на концесионерите и наемателите са направени предписания, неизпълнението на които може да доведе до прекратяване на договорите. Ангелкова допълни, че сериозен проблем е и наличието на временни преместваеми обекти над допустимото. Тя припомни, че разчистването на бараките вече е започнало в "Слънчев бряг", но процесът ще бъде преустановен от 5 юни.

Причината е, че в курорта вече има много туристи и тяхното спокойствие трябва да бъде гарантирано, посочи Ангелкова. По думите й процесът ще бъде възобновен от 1 октомври. Министърът каза още, че аналогични проверки започват и по Северното Черноморие. Те ще се извършват съвместно с община Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв е тоя клошар до носесата кобила ?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да ходи на нашето фекаломорие и да вярва на тия министри колко е чиста водата. Само преди това да се запасил с антибиотици и да си е запазил час за доктора щото ще е чудо ако се върнат здрави
6
1
 
0
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Който неможе да си позволи истинска ПОЧИВКА, идва в слънчев бряг. ФАКТ
5
0
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
Да позная какво ще стане. Навсякъде проверките ще покажат, че водата е кристално чиста, по сайтовете ще се скъсат да пишат колко е чисто. И които отиде в морето ще види че си е същия *** както обикновено.
4
0
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Хубавото на морето му е това, че се самоочиства !! То не чака министерства две или пет на брой, да го чистят! Страшното е покрай морето !! Там всичко е по Конституция - кой колкото си загради- си е негово и неаприкосновено - също като в Испания За незаграденото - стопанин няма. Хвърляйте там отпадъци където сварата Ви свари ! Където има гора- сечете ! На природозащитниците никой не им е платил, за да протестират, че горите край морето оредяха наполовина. Сече се индустриално, господа !!
3
0
 
6
 
! Отговори
РОСЕН преди 6 години
ДОКАТО НЕ ВЪРНЕТЕ ПЛАЖОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ ,ДАЛАВЕРАТА НАРЕЧЕНА КОНЦЕСИЯ ЩЕ ПРОЦЪФТЯВА И ПАРТИЙНАТА КАСА НА СДС И ГЕРБ ЩЕ НАБЪБВА.ТОВА НИ КАЗВА СЕДЕСАРСКИЯ МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА. КАК СТАВАТ МИНИСТРИ БЕЗ ДА ИМАТ ИЗБИРАТЕЛИ ,МИ Е МНОГО ЯСНО. НЕ ЗНАМ НА ВАС."ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО -ПОЛУЧАВАШ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА КОСТОВ " ЗЛАТНО ПРАВИЛО .
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак едни наши фирми ще усвояват едни фондове. Калинки и хидроинженери бол...Трябва да прекръстят гербава България на Хидроинженерна Калинковия... Едва ли ще има по - добро описание на сегашната ситуация.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво ме интересува, плажът е недостъпен, заграден частно отвсякъде