Тоалетните на Кулата – декор от треторазряден бордей! Welcome!

Кичът и мръсотията са емблема на пункта от години
5 юни 2017 07:07, Златко Желев
46

Снимка: "Труд"

Сметища, боклуци, полуразрушени постройки, грозни търговски обекти, гьолове, разбит път и смърдящи тоалетни – това е първото нещо, което ще види турист, който влиза през ГКПП Кулата в България.

По нищо не личи, че това е еврограница на евродържава, по-скоро човек би си помислил, че е попаднал в някаква чаршия от Третия свят.

Кичът и мръсотията са емблема на пункта от години. Казват, че за културата на една нация се съди по състоянието на санитарните възли. А на ГКПП Кулата тоалетните са в такова състояние, че по-добре да се стискате и да търсите бензиностанцията на пункта.

От години тя е поела функциите за обслужване на туристите и е построила тоалетна специално за потока от хора, защото никой не смее да припари до клозетите на пункта, които от години са в отвратително състояние.

Първо те посреща невероятна смрад, вътре летят мухи и пеперуди, виждаш счупени мивки, стари кенефи от миналия век и имаш чувството, че всичко ще се срути върху главата ти. На едни стари дървени врати, които са на 30-годишна възраст, стои стикер за инвалиди. Но горко и тежко, ако инвалид иска да влезе там. А където има огледала, те висят закачени на импровизирани дървени рамки, сковани от прости летвички.

В предверието на едната тоалетна пък вода тече постоянно и извира някъде от тавана, между плочките, които също са отпреди 30 години, разказва "Труд".

Сградите на пункта са страшно овехтели и имат крещяща нужда от освежителен ремонт. За последно никой не помни кога е правен такъв. Но е сигурно, че откакто страната ни влезе в ЕС, пунктът и една боя дори не е видял.

Същата безстопанствена участ е сполетяла и тоалетната. И за да не се срамуват работещите там, са залепили на иначе отворените санитарни възли хартиени мърляви табелки, на които пише "ремонт", ама такъв няма. Всичко е за парлама.

И зоната извън пункта е отвратителен, гнусен катун. От 20 години стоят постройки, които са в полуразрушен вид. Плочниците са изпотрошени, тревата е избуяла. На нещо подобно на паркинг има само пет контейнера, които се извозват два пъти в седмицата – вторник и четвъртък. Но те са недостатъчни и винаги преливат, а до тях вече има камара от нерегламентирано сметище. Тези пет контейнера обслужват и туристите, и магазините, и заведенията наоколо.

А видът на кафенетата и скарите пък са другата болна тема, за която медиите от години пишат, че или трябва да се премахнат, или да се утвърди единна схема за това как да изглеждат.

Сега едни са сглобени от ламарини, други са от дървени конструкции, трети са от алуминиева дограма. Всички са разностилни, едни са чисти, други мръсни и неугледни. Стоката е нахвърляна отпред направо на асфалта. Пред тях на уширението паркират автомобили, но те пък попадат в капана на огромен гьол.

Всъщност в основата на проблемите на ГКПП Кулата и района около границата е собствеността, която е четири вида. И както е казал народът – много баби – хилаво бебе, така е и тук. Половината от граничния пункт е със стопанин Гранична полиция, другата половина е на Агенция "Митници". Пред пункта – една част от земята е на община Петрич, а друга – на БДЖ.

А пътуващите гледат, цъкат и питат – толкова ли държавата няма пари да оправи един пункт, който е лицето на България.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Културен турчин преди 1 година
Българите нямат култура на изхождане, и в златни клекала да ги сложиш, пак ще се .ер.ат!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак пък кич едва ли, но мизерия и гнусотия със сигурност.
36
0
 
0
 
! Отговори
Мънго Джери преди 1 година
Най-точната реклама за най-правовата държава на ЕС!
35
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо на запад преди 1 година
Супер са тоалетните, на село мойта е по зле
34
0
 
1
 
! Отговори
Zrak преди 1 година
Bg medii, sem sa mafia...lajat...
33
0
 
2
 
! Отговори
Muzei преди 1 година
Dobre doshli, Welcom, Hosgeldiniz, Kalos irtate, Dobro pojalovat, Willkommen, Bienvenue v Carska bistrica, Carevo, Carska bania, Carskite konushni, Carskata gradina, Carskia bulevard, Carskia pametnik, Carevec, Shipka, Krushevo, Dragana, Bankia, Slavianovo, Bulgarovo,Vrajdebna, Oboriste, Ovcha kupel, Darvenica, Stolipinovo, Garmen, Diadovci, Strashimir, Fabrika, Vidin, Gradsko, Dragodanovo, Kapana, Harmanli, Elhovo, Popovica, autogara 21 vek, gara Poduene, Yablanovo, Svetulka, General Geshevo...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леле, тука 8- те трола на Путин направо са ос..али руския сайт! То само ако...
31
0
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
И това в "входна врата" към европейска държава... На Калотина кенефите се плащат. Седят една тъмна леличка и ти иска 1лв или 50 евро цента, но тоалетните светят! Толкова ли не могат да ги направят и на Кулата ? Ако се инвестират пари в инфраструктурата и направят зоната със заведенията и един приличен паркинг, това ще кумулира пари! Като в чисто и подредено аз ще спра примерно да ям. Търговеца ще плати данъци. Държавата печели!
30
1
 
11
 
! Отговори
rsa преди 1 година
Кичът и мръсотията са емблемата на БЪЛГАРИЯ, не на КПП-то. Българските *** са уникално отвратителни навсякъде не само там.
За един човек можеш да разбереш какъв е само като му видиш тоалетната.
В много отношения България прилича на един известен ватман - много е лъскав и се има за ерудит, НО е ... п**ал
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоалетните на Кулата - детайл от пластичната композиция на чешкият скулптор Давид Черни във фоайето на ЕП от преди 10 години.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Темата - ББ и Ко да получат нови инвестициии по програмите на Евро-фондовете - Тема "Нужниците в БГ - лице на държавата и бъдеще за развитието на масите"
- 2-3 дисертации на тема - "Нужниците до и после комунизма"!
- 4-5 авторски разработки - "Булгарският Hi-Tech АйНужник"
- 0-1 тендера - "Нужниците на София"
- 0 тендета - "Нижниците за провинцията"
- 1-2 нови строителни организации (мултимилионери) - "НужникСтрой Совия" и "НужникИнвест БГ"
- Нова комися в НС - "Нужникът с ибрик или без"
27
0
 
3
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
До 28....прав си,сигурно,...... но соца свърши преди 30 години и нали идеята бе да живеем в нещо по прекрасно.... всъщност, това е реалната картина на държавата за т.н. преход.....добре дошли в родната кончинка, която поема председателството на ЕС....и НДК ще лъснат показно, пак за една нощ дървета ще пораснат, както при 15 на БКП....нали точно там преди 6 години онзи каза, че сме готови за Шенген, само една снимка трябвало да се измаже......
26
1
 
1
 
! Отговори
Dan преди 1 година
В тия *** толкова бацили сигурно има, че свят ще ви се завие.
25
0
 
14
 
! Отговори
име преди 1 година
И после на картата като ни изобразяват като тоалетна се сърдим, но това си е истината !
24
10
 
8
 
! Отговори
Бай Тодор преди 1 година
Едно време при соца, всички тоалетни бяха такива, че и по-зле
Но никой не се оплакваше, за да не го пратят в Белене с еднопосочен билет
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е чудно тези пари от митниците каде отиват?!? Толкова пари минават от там и няма ли някой да се сети да бутне тоалетните и да направят нови асал като по европейски за да се чувства ме и ние европейци.Да направят пътят да е хубав и най вече асфалт който да хваща окото на минувача
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държавата ни е същата като тая тоалетна утре изберете пак тия хубавци да ви управляват
21
1
 
14
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Какво е общото с демокрацията? В другите държави с демокрация, такива ли са им тоалетните? Ганьо все търси оправдание някъде другаде, но не и в себе си!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това състояние на тоалетните не ни е виновен някой отвън, както и за състоянието на цялата държава!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да режем лентички.