Референдумът в Трън за златодобива – валиден

59,7% е общата избирателна активност. Гласували са 2081 души
11 юни 2017 21:16, Петя Славова
13
Референдумът в Трън за златодобива – валиден
Снимка: БТА

59,7% е общата избирателна активност на местния референдум в община Трън, съобщи "Фокус". На допитването са гласували 2081 души от 3 486 имащи право на глас. Гласуването е приключило в 20.00 часа без сигнали за нарушения.

Жителите на общината решават дали искат, или не да се добива злато. Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят, е: "Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".

Предстои комисиите да обработят резултатите от гласуването. Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

51,69% бе избирателната активност на местния референдум в община Трън към 17.00 часа. Към 13.00 часа избирателната активност бе 34,13%..

Още по темата

Решението за това допитване бе взето на заседание на Общински съвет – Трън, проведено на 21 април 2017г. във връзка с предложението за инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън и вследствие на създаденото обществено напрежение по темата.

Хората "против" възобновяването на мина в града, трябва да отговорят с "да", а гражданите, подкрепящи инвестиционното предложение за златодобив - с "не".

Право да гласуват на местен референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния на територията на Община Трън през последните 6 месеца преди насрочването на референдума. Имащите право на глас са 3 486 души.

Ако не бъде прието предложението, по същия въпрос ще може да бъде иницииран нов местен референдум не по-рано от една година от датата на произвеждането му.

Резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след оповестяването им.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Леля Айше преди 3 години
Славчо, Айде да те видим да застанеш зад ТОЗИ рферендум, патрЕотино!
10
0
 
0
 
! Отговори
celaktranchanin преди 3 години
Затщо ТРЪНЧАНИ спечелиха! ИКОНОМИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО на въпроса : ЦЕНАТА на даден терен се определия от 2 първични фактора географско положение като най-търсеният критери е екологически чиста природа станала рядкост в Европа и благоустроиство. Като пример ще цитирам направеният референдум преди 4 години в Сардениа (провинция в Италия) срещу внедрияване на атомни централи , отбеляза се покачване на цените на недвижими имоти сас 4.23% на година докато в Италиа и Франция имаше намаляване или така наречения срив на пазара на недвижими имоти. Вьв Франция разликата в цените на недвижими имоти между с
9
0
 
0
 
! Отговори
арбитраж преди 3 години
Някой,като каролев незнят,че миналото се връща и с
мазолести ръце ще приеме редовността на придворието.
Ако концесионното правителство (бездържавно)
неиска да счупи зъб,нека си сложи STOP за района.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до7!
Той волен нали правише една антиреклама против златодобива и че утивали в нечий джоб! Сега за какво ли млькна и закри тая реклама, кой знае!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже Трън се очертава като община с бързо затихващи функции, което изглежда е желаното развитие, поради което им пробутаха такива референдумски въпроси, след бързото затихване на общината, друг ще решава УП.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЗЛАТОТО ПАК В КАНАДА ЛИ ЩЕ ОТИВА?
10 тона годишно.
5
1
 
30
 
! Отговори
няма в МЛечният път преди 3 години
И какъв е кяра на България ? 1,4 % за нас 98,6 % за инвеститора . Това го няма и в Млечния път . Киргизия въстана за 33%на 67% и и сега е 50,1 на 49,9 за Киргизия .
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 486 ПРАВО НА ГЛАС. И там са се стопили . Направо са ги изтребили .
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разумния, то пък голяма далавера да те тровят с мината и да има работа за 300 лева на месец...
Лошото е, че правителството ни е дадено на концесия и нищо не зависи от хората.
2
33
 
10
 
! Отговори
Разумен преди 3 години
И за кое браво? За тива останат крепостни секяни на виладжиите баровци и кмета картофопроизводител? Да му работят по нивите за жълти стотинки. Трънчани имаха шанс да станат свободни и от глупост ФО пропиляха
1
10
 
46
 
! Отговори
Trqn преди 3 години
96% против мината, браво Трънчани!