Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!

Най-високата заплата в достига до внушителните 4320 лв.
Обновена: 15 юни 2017 09:02 | 15 юни 2017 07:11,
57
Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!
Снимка: Булфото, архив

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си.

Така масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е "превзета" от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

"Армията" от чиновници, която движи бюрократичната машина, наброява точно 126 808 души, като от тях 94 894 са в централната администрация. Най-раздутата структура в държавата пък е МВР с внушителните 45 700 административни служители, пише "Монитор".

Възнагражденията на чиновниците в държавата варират към 1 юли от най-ниското 420 лв. за обикновен изпълнител или технически сътрудник до внушителните 4320 лв., колкото е максималното възнаграждение за директор на дирекция, се посочва още в доклада. Така, топ платените служители в администрацията всъщност гонят парите на премиера Бойко Борисов, който в момента се разписва срещу 4 757 лв. на месец. Според осреднените данни за възнагражденията обаче най-добре платени по принцип са главните секретари и ръководители на инспекторат, които средно получават по над 2100 лв. на месец.

Като цяло в доклада се отчита като проблем сериозният дисбаланс в заплащането, като за една и съща длъжност в различни ведомства парите варират. Същото е положението и с прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Любопитен акцент в доклада е атестацията на чиновниците през годината, според която в масовия случай в администрацията работят служители за пример. Това рязко противоречи на общото впечатление за "мудния чиновник", срещу когото възропта и премиерът Бойко Борисов и поиска мерки за справяне с бюрократщината. Според доклада оценка "Изключително изпълнение" са получили 7,4% от всички атестирани, като това най-високо постижение е регистрирано най-вече в държавните агенции.

Оценка "Изпълнението надвишава изискванията" са получили 49,2%, а "Изпълнението напълно отговаря на изискванията" - 42,2 на сто. Работата на само 1,2% е определена като не напълно отговаряща на изискванията, а едва 0,1 на сто са получили оценка "Неприемливо изпълнение" - основно в общинските администрации.
През 2016 г. са наложени 2 495 дисциплинарни наказания за извършени нарушения, като 132-ма служители са били направо уволнени.

От доклада става ясно още, че приблизително на 10 души се пада по 1 шеф, като на ръководни длъжности са 8,6 на сто от всички заети в администрацията. 319 от тях, или 2,9 на сто, са шефове младоци - до 29 години. Общо младите хора в администрацията са 11 913 – под 10 на сто, а над 60-годишните са 6,6%. Висшистите в бюрократичната машина са близо 74 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
16
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Важно че парите се усвояват.
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия регистрация на автомобил става само за 15 минути! А у нас -два дни! *** ти администрацията, фуражките и останалата папплач, която е сложена, само да ти усложни живота.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А резултатът е тонове ла*на, който единствено произвеждат, с цената на милиарди левове от гърба на трудещите се.
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Броят на служителите в МВР трябва да се намали, а парите трябва да се разпределят между останалите. Когато някой има хубава заплата, ще му треперят гащите да не сгафи и да го уволнят. Отделно това с 20-те заплати за пенсиониране ОК, ама нека им махат по 5 от тези заплати за всяко административно наказание което получат. Така някой ако е калпаф и се издъни 4 пъти няма да вземе нищо.
5
1
 
30
 
! Отговори
бой& преди 6 години
Сеч трянва! Много безполезни маймуни на тоз клон!
4
2
 
40
 
! Отговори
БОКОТИКВОКО преди 6 години
ЗА ТОВА ЛИ КАЗВАТ ,ЧЕ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е 1150 ЛВ.ПРИ ТЯХ МОЖЕ..ЦЯЛ ДЕН ПИЯТ КАФЕТА И СЕ ЧУДЯТ С КОЙ ПО ГОЛЯМ ШЕФ ДА СЕНАЕБЪТ ЗА ДА СИ ПАЗЯТ МЯСТОТО И АКО СЛУЧАЙНО ИМ НАРУШИШ СПОКОЙСТВИЕТИ ,СТАВА СТРАШНО. ТИКВЕНА ДЪРЖАВА
3
34
 
6
 
! Отговори
Alf преди 6 години
пълни лъжи в държавата административен заплатите са по 600-700 лв и има отлив на хора
2
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен че администрацията е надута, тя е и неефективна. Отидете в западна европа да видите как го правят хората, всичко отдавна е измислено да работи в полза на гражданите. В епохата на интернет, факс и мобилни комуникации да си загубиш цял ден в редена на опашки и обикаляне на гишета.
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирам защо са вечно намусени. То било пълно с *** тьотки в критическата.